MUĞLA KABUKLUSU (gabıklı fasille)

MUĞLA KABUKLUSU (gabıklı fasille)
Muğla kabuklusu, Muğla ili kışlık hazırlıklarından bir tanesidir. Orta Asya ve Mezopotamya mutfağından günümüze gelen mutfak kültürünün bir parçasıdır....

Muğla kabuklusu, Muğla ili kışlık hazırlıklarından bir tanesidir. Orta Asya ve Mezopotamya mutfağından günümüze gelen mutfak kültürünün bir parçasıdır. Muğla mutfağında Taze fasulye ayıklanır ve kurutulur. Elde edilen ürüne kabuklu (gabıklı fasile) adı verilir.

Taze fasulyenin kurutularak kışlık olarak hazırlanması kültürüne Karadeniz bölgesinde, Çankırı civarı ve Akdeniz bölgesinde de rastlıyoruz. Kurutulma ve yemeğinin yapılma aşaması hemen hemen aynı olmasına rağmen tadında farklılıklar olabiliyor. Pişirme yöntemi bu farklılıkların en önemli sebebi olarak karşımıza çıkıyor.

GABIKLI FASİLLE KAVURMASI

Malzemeler:

1 kâse gabıklı fasile

1 adet doğranmış kuru soğan

1 çay bardağı zeytinyağı

1kaşık salça

1 doğranmış domates

2 diş dövülmüş sarımsak

Pul biber, tuz

Yapılışı:

Kabuklu fasulye kaynar suda haşlanır. Süzülür ve kenarda beklemeye alınır.

Derince bir tavaya zeytinyağı ve soğanlar ilave edilerek kavrulur.

Salça ilave edilir. Salçanın kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir.

Bir bardak ılık su, haşlanmış fasulyeler, doğranmış domates, tuz ve pul biber ilave edilerek pişirme devam eder. Yemek suyunu çektiğinde sarımsak ilave edilir ve ocaktan indirilir.

Afiyet olsun

Bu haber toplam 896 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.