Muğla, “kirletenler” listesinde

Muğla, “kirletenler” listesinde
Yurtdışı kaynaklı bir haber ajansı, dünyanın dört bir yanındaki kirli su yollarının fotoğraflarını paylaştı. Tüm dünyadan ülkelerin bulunduğu kirli su kaynakları listesinde, Türkiye’den Muğla’nın Yatağan bölgesi...

Yurtdışı kaynaklı bir haber ajansı, dünyanın dört bir yanındaki kirli su yollarının fotoğraflarını paylaştı. Tüm dünyadan ülkelerin bulunduğu kirli su kaynakları listesinde, Türkiye’den Muğla’nın Yatağan bölgesi yakınlarındaki kül dağının kıyısındaki gölet yer aldı.

Beritan Yücel

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Kapubağ Mahallesi’nde bulunan termik santralde kullanılan kömür atıklarından oluşan kül dağının kıyısındaki gölet yurtdışında yayın yapan bir haber ajansının yayınladığı kirli su kaynakları listesinde yer aldı. Haber ajansı, dünyanın dört bir yanındaki su kaynaklarındaki tahribatın drone ile çekilmiş fotoğraflarını paylaştı.

Yatağan'da faaliyet gösteren termik santralde elektrik üretmek için kullanılan kömürlerin kül halindeki atıkları, santrale yaklaşık bir kilometre uzaktaki Kapubağ Mahallesi'nin kırsalına dökülüyor. Kül dağının kıyısında bulunan gölet termik santral atıkları nedeniyle çevredeki ağaçlara ve gölet için risk oluşturmuş durumda.

MSKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, kül havuzlarının diğer hava kirliliği kontrol mekanizmaları ile birlikte kullanılsalar dahi özellikle yakın çevrede ciddi çevresel sorunlar doğurabildiğine değindi. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Bölgede yaşayan canlı hayatı için de kamu sağlığıyla ilgili yaşamsal riskler oluşturmaktadır. Yatağan Termik Santrali ve çevresinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bazıları; çevredeki yerleşimlere ait içme ve kullanma sularına (iletim hatları ve kuyular dahil) toksik gölet sularının bulaşma riskinin önüne geçilmesi, yeraltı suyu ve tarım alanlarının kirletici etkilere karşı korunması ve göl sularının taşarak ani ve beklenmeyen çevresel zararlar doğurmasına karşı tedbirlerin alınmasıdır” ifadelerini kullandı.

“YÜZEYSEL AKIŞLA DAHA GENİŞ ALANLARA TAŞINIYOR”

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, gölün genişlemesiyle göl suyu içerisindeki kimyasal maddelerinde çevredeki tarım alanlarına dolayısıyla yeraltı suyuna karıştığını ve yüzeysel akışla daha geniş alanlara taşındığını söyledi. Özçelik, “Yatağan Termik Santrali’nde elektrik üretimi amacıyla kullanılan kömürden kaynaklı taban külü ve uçucu küller sulandırılarak kül çamuru halinde bantlar ve kamyonlarla atık depolama alanına iletiliyor. Hava küreye kül karışımını önlemek amacıyla, atık depolama işlemi gerçekleştiriliyor. Depolama sırasında, yerçekiminin etkisiyle kül ve nevi partiküller çökerek zeminde geçirimsiz tabakalar meydana getirmektedir. Yoğunluğu az akışkan çözelti ise yüzeyde birikerek göl oluşumuna yol açmaktadır. Yağış kaynaklı yüzeysel akış sularının da bu bölgede toplanmasıyla göl hacmi zamanla artmaktadır. Bununla beraber, tabanda biriken tortuların oluşturduğu geçirimsiz tabaka gölün su seviyesinin zamanla yükselmesine sebep olarak çevredeki tarım alanlarını sular altında bırakmaktadır” dedi.

Kirli su kaynakları listesinde şu ülkelere yer verildi:

“Brezilya, Rusya, İngiltere, Endonezya, Brezilya, Endonezya, Irak, Türkiye (Muğla), Meksika, Senegal, ABD"

Bu haber toplam 563 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.