MUĞLA MUTFAĞINDA “ARAPSAÇI” NASIL KULLANILIR

MUĞLA MUTFAĞINDA “ARAPSAÇI” NASIL KULLANILIR
MUĞLA MUTFAĞINDA “ARAPSAÇI” NASIL KULLANILIRBilimsel adı                         : Foeniculum vulgareFamilya                     ...

MUĞLA MUTFAĞINDA “ARAPSAÇI” NASIL KULLANILIR

Bilimsel adı                         : Foeniculum vulgare

Familya                      : Apiaceae       

Bölgeler         

Muğla                         : Arapsaçı

İzmir                          : Arapsaçı

İstanbul                      : Rezene

İnebolu                       : Bokluk otu

Diyarbakır                 : Mayana

Adana                        : Rezdane

Adana                        : Sincilip

 

Rezene çoğunlukla bir metreye kadar boy atan çok yıllık bir bitkidir. İpliksi bir görünüm sergileyen ince parçalı yaprakları vardır. Küçük ve sarı renkli çiçekleri şemsiyemsi salkımlarda toplanmıştır. Yeşilimsi ya da sarımsı kahverengi tohumları silindir biçimli ve hafif kıvrıktır, sırtında da beş yatık çıkıntı bulunur. Bunlar her ne kadar tohuma benzerse de, aslında botanik bilimi bakımından tohum değil, meyve olarak kabul edilir.

Romalıların baş tacı olmuş arapsaçı (rezene), bilinen en eski şifalı otlardan biri. Akdeniz’in bu faydalı bitkisi, Romalı gladyatörlerin başarı sembolü olarak da tarihe geçmiş.

Bu faydalı bitki, semt pazarlarında ve aktarlarda satılıyor. Anasonla tat benzerliği çok kuvvetli olan arapsaçı, hamilelere ve yeni doğmuş bebeklere şifa dağıtmayı kendine bir görev biliyor adeta... Hamileliğinin son günlerinde rezene çayı içen annenin sütü artarken, bu şifalı ot bebeğin gaz çıkarmasına da yardımcı oluyor.

Bir fincan suda kaynatılan bir tutam arapsaçı (rezene) tohumu, çay kaşığıyla bebeğe birer yudum içirilince, operasyon tamamlanıyor. Almanya’da ilaç olarak kullanımı onaylanmış bir bitki olan arapsaçı (rezene), potasyum ve sodyum açısından çok zengin. Vücut sıvılarının dengelenmesindeki etkisi de bu sodyum- potasyum beraberliğinden kaynaklanıyor. Hazmı kolaylaştırıcı olmanın ötesinde açlığı giderici bir etki de yaratan rezene, mide guruldamalarının en doğal çaresi olarak öneriliyor.

Bilinen en eski afrodizyaklardan biri olan arapsaçının (rezenenin) her gün bir parça tüketimi cinsel gücü arttırır. Rezenenin tohumundan köküne kadar her şeyi kullanılabilir.

Çok eski zamanlardan beri bilinen ve Romalıların baş tacı olan bu bitki gladyatörlerin güçlü ve haşin olmalarını sağlamak amacıyla kullanılıyordu. Romalı savaşçılar sağlıklarını korumak, kadınlar ise zayıf kalmak amacıyla rezene yerlerdi.

Birçok faydalı özelliğinin yanı sıra sinirleri de yatıştırdığı bilinir.

Her gün meyvesi dövülüp balla karıştırılarak bir kaşık tüketilirse veya kaynatılarak çayı içilirse insan sağlığına kattığı birçok yararla birlikte cinsel gücü ve isteği arttırır.

100 gram arapsaçı ( rezene ) tohumları 345 kaloriye sahiptir. B ve C vitamini, protein, diyet lifi, çeşitli diyet mineralleri, özellikle de kalsiyum, demir, magnezyum ve manganez içeriği açısından zengin bir kaynaktır. Arapsaçı çayı balgam söktürmek, sindirim sistemini rahatlatmak, mide şişkinlikleri, gaz ve gaz sancıları için tüketilmektedir.

YUMURTALI ARAPSAÇI KAVURMASI (Muğla)

1 demet arapsaçı otu

1 adet kuru soğan

4-5 adet kurutulmuş biber

2 adet domates

2 adet yumurta

Tuz

Zeytinyağı

Yoğurt

YAPILIŞI

Arapsaçını temizleyelim ve doğrayalım.

Soğanı tava içerisinde yağ ile kavuralım ve kuru biberleri ilave edelim.

2- 3 dakika daha kavurup Arapsaçını ilave 3-4 dakika daha kavuralım ve domatesi de ilave edelim.

Üzerine kapak kapatalım kendi buharı ile yumuşaması sağlayalım.

Yumuşayan otları suyu kalmayıncaya kadar kavuralım

Pişen otların üzerine yumurtaları kıralım tuzu da ilave edelim.

Yoğurt ile birlikte servis tabağına alalım. Afiyet olsun

Not: domates kullanmayabilirsiniz.

Bu haber toplam 1204 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.