Muğla Orman Bölge Müdür Vekili; “Yangınlarda Terör Emaresine Rastlamadık”

Muğla Orman Bölge Müdür Vekili; “Yangınlarda Terör Emaresine Rastlamadık”
Sinem KORKMAZ-Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, meydana gelen orman yangınları ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Muğla’da yıl içinde çıkan orman...

Sinem KORKMAZ-Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, meydana gelen orman yangınları ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Muğla’da yıl içinde çıkan orman yangınlarının çıkış sebepleri hakkında bilgi veren Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci, yapılan araştırmalarda terör unsurlarının yangın çıkardığına ilişkin bir emarenin bulunmadığını söyledi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, bu yıl meydana gelen orman yangınları ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Yangın sonrası çalışmaların devam ettiğini belirten Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci; “ Bugünkü toplantımızın gayesi 10 Temmuz 2019 tarihinde ki Dalamanda çıkan orman yangınının değerlendirilmesi ve basını bilgilendirme amaçlı. 10 Temmuz 2019 tarihinde saat 15:10’ da Dalaman’da başlayan yangın rüzgarın şiddetli olması nemin düşük olmasıyla o tarihlerde nem %18’lerde rüzgar  %41’di. Bu kritik hava halinde yangının başlaması nedeniyle yangın hızla ilerledi. 13 dakika içerisinde yangın ekiplerimiz olaya müdahil oldu.  Bende o gün Dalaman’da Şehit cenazesindeydim. Haberi alınca hemen olay yerine gittik. Bölgede ki tüm ekiplerimizi yangın malinde hareket ettirdik. Sadece bizim ekiplerimizin yeterli olmayacağını düşünerek genel merkezimizden civar illerdenekipmantalep ettik. Yangın esnasında bizde Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen 109 arazöz, 30 pikap, 25 su ikmal aracı, 3 müdahale aracı, 15 dozer, 10 treyler, 19 helikopter ve belediyelerden gelen 18 itfaiye aracıyla müdahale ettik. Yangında 770 personel görev aldı.  Yangın alanımız 400 hektar civarında açıkladık. Yalnız bu net rakam değil. Alanın ölçme çalışmaları devam ediyor. Toplam alanda etkilenen alan fazla olsa da içerisinde yanmaya alanlar bulunuyor bunların tespitini daha sonra yapacağız. Ama kabaca 400 hektar civarında. Bu yangında bizi sıkıntıya sokan yerleşim yerleriyle iç içe olmasıydı. Burada Dalaman’ın Karaağaç Mahallesi, Kaya dibi mahallesi ve Fethiye’nin Gökçe ovacık mahallesine bağlı Kepez ve Taşbaşı mevkileriyle iç içeydi bu yangın. Yanın kuzeyden esen rüzgârın etkisiyle de Göcek’e doğru hızla ilerlemekteydi. Bizim ilk amacımız yörede yaşayan insanların canlarının ve mallarının zarar görmemesiydi. Çok şükür bunu başardık. Bu yangınsan insanlarımız ve yerleşim yerlerimiz zarar görmedi. Yanan alanları biz tekrardan ağaçlandırıp, yeşillendiririz ama insanlara bir şey olsaydı bunun telafisi olmazdı. Bu yangın esnasında sizlerin de ciddi desteğini gördük. Kamuoyunda bizim arkamızda durdunuz. Özellikle basın mensuplarına bu konuda teşekkür ederim.” dedi.

Demirci “Kesinlikle Terör Amaçlı Bir Yangın Değil”

Çıkan yangının kazaya bağlı olduğunu vurgulayan Demirci; “Yangının çıkış sebebinin kaza olduğuna inanıyoruz. Yangının çıkış noktasını hem jandarma, hem biz, hem olay yeri ekipleri yerinde inceledik. Kesinlikle terör amaçlı bir yangın değil bu biz bunu net olarak söyleyebiliyoruz. Ama şu sebepten çıktı diyecek konumda da değiliz. Yangın yolun altında başlamış, terör amaçlı olsa yol üzerinden başlayan bir yangın olurdu. Tam sebebi araştırılıyor. Çıkış noktasına baktığımızda bir kaza olduğu kesin. Buda netleşince tekrar sizlerle paylaşacağız.” İfadelerinde bulundu.

“Yanan Alan Kesinlikle İmara Açılmayacak”

Dalaman’da ki yangının karşı ateş yöntemiyle yayılmasını engellediklerini ifade eden ve kesinlikle imara açılmayacağını vurgulayan Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci; “Bu yangınla ilgili bir önemli konuda, yangın gece saatleri Göcek’e doğru ilerliyordu, orada ciddi bir tehlike vardı. Karşı ateş yöntemini kullanarak Göcek’e yaklaşan yangına karşı Göcek’in Kuzeyinde bir şerit açtık. Şeridin etrafına arazözleri yerleştirerek köpük akıtarak gerekli tedbirleri aldık. Ve o mevkiden biz karşın ateş vererek yangının Göcek’e doğru ilerlemesini durdurduk.  Yangın bitiğinden beri bizim oradaki çalışmalarımız sürüyor. Birinci hedefimiz bu enkazı ortadan kaldırmak. Ondan sonrada yanan yerlerde ağaçlandırma çalışmalarına devam etmek.”

Pilot “Yangında Gece Müdahalesi Mümkün Değil”

Yangınlarda gece müdahalelerinin mümkün olmadığını dile getiren yangın söndürme helikopter Kaptan Pilotu Ali yalçın; “ Öncelikli olarak önemli soru helikopterler ve uçaklar gece uçar mı? Bunun tabi birçok yönü var düşünülmesi gereken. Uçar mı uçar. Şuan Amerika’da, Avrupa’da uçuyor mu uçuyor. Ama nasıl uçuyor? Bunun için sivil havacılığın atması gereken bir takım adımlar var yani kontrollü bir hava sahası yaratmaları gerekiyor. Türkiye’de şuanda böyle kontrollü hava sahası görerek gece uçuşları için yok. Bunu için sivil havacılık zaten gün batımıyla, gün doğumu arasında yani gece saatleri arasında görerek uçuşu yasaklıyor, yapılamaz diyor.  Dünya da birkaç yerde yapılıyor ama her adımları takip ediliyor. Hava kontrol unsurlarıyla devamlı temas halindeler ve bunun için uygun ortam sağlanmış vaziyette. Ama Türkiye’de böyle bir ortam sağlanmamış durumda. Tabi bu işin devlet ayağı birde helikopter, hava aracı ve pilot ekipman ayağı var. Gece uçuşu yapmak için hava aracının özel bazı ekipmanlara ihtiyacı vardır. Pilotun artı ek donanımlara sahip olması gerekiyor.  Ayrıca ekibin bu uçuşlar için çok iyi eğitilmiş ve bu eğitimin belli periyotlar da devam etmesi gerekli.” dedi.

Bu haber toplam 720 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.