Muğla Tabip Odası: “Hızlı tanı kitinde 10 binler yeterli olacaktır”

Muğla Tabip Odası:  “Hızlı tanı kitinde 10 binler yeterli olacaktır”
Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan’ın Muğla iline Bin 250 hızlı tanı kitinin Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edildiğine yönelik duyurusunun ardından...

Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan’ın Muğla iline Bin 250 hızlı tanı kitinin Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edildiğine yönelik duyurusunun ardından gözler, bu sayının hastalıkla mücadelede yeterli olup olmadığının değerlendirilmesi için Muğla Tabip Odası’na çevrildi.  Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Hakkı Turan, “Bin 250 hızlı tanı kiti kıymetlidir ancak miktar olarak 10 bin ile ifade edilen rakamlarla yeterli olacaktır” dedi.

Neval Çolak

Muğla Tabip Odası, Coronavirüs ile mücadelede kullanılan ve 15 dakikada sonuç veren Bin 250 hızlı tanı kitinin Muğla’ya gönderilmesi ile PCR cihazının salgının tanısında kullanılması için yetki alınması gelişmelerini değerlendirdi.

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Hakkı Turan, PCR testinin kullanılması için yetki alınmasının güzel bir gelişme olduğunu belirterek, “Bu hastalığın tanısını koyma sürecinde en hassas olan test, PCR testidir. 15 dakikalık hızlı test ancak bir ön tarama test olarak işe yarar. Bütün dünyada da bu şekilde kullanılmaktadır. Yani bu testi yapıyorsunuz ama sonuç negatif ise, o testin negatifliğine güvenemiyorsunuz. 5-7 gün arasında bu testi tekrarlamak durumundasınız. Mecburen yine karantinada tutacaksınız. Testi yaptınız pozitif çıktı, bu kez pozitifliğini kesinleştirebilmek için PCR testi yapılarak, tanı doğrulanmış olacak. Hızlı tanı kitinin yalancı negatif ya da yalancı pozitif sonuç verme oranı yüksek ama Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde PCR Cihazının Coronavirüs tanısında kullanılması için yetki alınması da değerlidir” dedi.

Bin 250 hızlı tanı kitinin kıymetli olduğunu ancak bir ön test olarak değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizen Dr. Turan, “Dolayısıyla da miktar olarak 10 bin ile ifade edilen rakamlarla ancak yeterli olacaktır” dedi.

“SAĞLIKÇILARA TEST YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere, sağlık çalışanlarının da testlerinin yapılması gerektiğine vurgu yapan Tabip Odası Başkanı DR. Hakkı Turan, “Sağlık çalışanları hem kendi sağlıkları, hem de bu virüsü kaptıklarında topluma bulaştırıcılıkları en yüksek riskli grup olarak önemlidir. Şimdiye kadar da bu test maalesef yapılamadı. Sağlıkçılara test yapılmasını önemle istiyoruz” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ GÖKCAN’IN DUYURUSU

Bilindiği üzere, Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Coronavirüs ile mücadelede kullanılan ve 15 dakikada sonuç veren Bin 250 adet hızlı tanı kitinin Muğla Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edildiğini, bunun yanında MSKÜ Eğitim araştırma Hastanesi’nde bulunan PCR cihazının Covid-19 tanısında kullanılması için yetki alındığını sosyal medya hesabından duyurmuştu.

Bu haber toplam 1236 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.