MUĞLA TABİP ODASI: “Sözleşmede tehdit var”

MUĞLA TABİP ODASI:  “Sözleşmede tehdit var”
Muğla Tabip Odası Yönetim Kurulu, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde birlikte kullanım kapsamında görev alan öğretim elemanları ve asistan hekimlere dayatılan bireysel sözleşmelerle ilgili basın açıklaması yaptı....

Muğla Tabip Odası Yönetim Kurulu, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde birlikte kullanım kapsamında görev alan öğretim elemanları ve asistan hekimlere dayatılan bireysel sözleşmelerle ilgili basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, “Hazırlanan protokolde öğretim elemanları ve asistan hekimler açıkça tehdit edilmektedir” denildi.

Sinem Korkmaz

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Birlikte Kullanım İçin Hazırlanan Hizmet Sözleşmesi” kapsamında, görev alan öğretim elemanları ve asistan hekimlere dayatılan bireysel sözleşmelerle ilgili olarak Muğla Tabip Odası açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, sözleşmenin tek taraflı olarak dayatıldığı ifade edilerek, “Hazırlanan protokolde öğretim elemanları ve asistan hekimler açıkça tehdit edilmektedir. Sözleşmeyi imzalamayan tıp fakültesi öğretim üyelerinin sağlık uygulama araştırma merkezi olan hastanede çalıştırılmayacağı başhekimler tarafından bildirilmiştir” denildi.

Tabip Odası’nda yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, 16.12.2020 tarihinde bir yazı göndererek, Birlikte Kullanım Protokolü imzalayan devlet üniversiteleri tıp fakülteleri öğretim elemanlarının ve asistanlarının en geç 31 Aralık 2021 tarihine kadar 1 yıl süre ile geçerli olmak üzere ‘Birlikte Kullanım Kapsamında hazırlanan Hizmet Sözleşmesi’ni imzalamalarını istemiştir. Bu sözleşme tıp fakültelerini eğitim kurumu olmaktan bütünüyle uzaklaştıran, öğretim elemanlarını, asistanları ve öğrencileri güvencesiz bir biçimde başhekimin keyfiyetine bırakan hükümlerle doludur. Oysaki tıp ve diş hekimliğinde lisans ve uzmanlık eğitimleri, birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde dekanın yetki ve sorumluluğunda yürütüleceği belirtilmiş olmasına rağmen sözleşmenin birçok maddesinde başhekim yetkili kılınarak üniversiteler veya eğitim ve araştırma hastaneleri bir hizmet hastanesine dönüştürülmek istenmektedir.”

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İÇİN DANIŞTAY’A BAŞVURULDU

Hazırlanan protokol Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversitelere sorulmadan hazırlanmış ve tek taraflı olarak öğretim görevlileri ve asistanlara dayatılmıştır. Öte yandan kanun uyarınca, bu sözleşmenin usul ve esaslarının, YÖK’ün uygun görüşü alınarak yönetmelik ile düzenlemesi, sözleşme için de dekanların görüşünün alınması gerekmektedir. Türk Tabipleri Birliği bu hukuksuz sözleşme dayatma işleminin iptali için yürütmenin durdurulması ve aynı zamanda Danıştay’a başvurusunu yapmıştır.

“KANUNA AYKIRI BİR İŞLEMDİR”

Bu protokolün kanuna aykırı olduklarını savunan Tabip Odası, “Sözleşmeyi imzalamayan öğretim görevlilerine uygulamalı tıp ve tıpta uzmanlık eğitimi ve sağlık hizmeti veremeyecekleri, asistanların uygulamalı eğitim alamayacağı, sabit döner sermaye ve döner sermaye ödemelerinin yapılmayacağı söylenerek açıkça tehdit edilmişlerdir. Öğretim üyelerinin ve asistanların araştırma görevlilerinin sabit döner sermaye ödemelerinin yapılmaması açıkça kanuna aykırı bir işlemdir. Yine hukuka aykırı bir biçimde sözleşmeyi imzalamayan tıp fakültesi öğretim üyelerinin sağlık uygulama araştırma merkezi olan hastanede çalıştırılmayacağı başhekimler tarafından bildirilmiştir” dedi.

“HİÇBİR MESLEKTAŞIMIZ BU BASKI KARŞISINDA YALNIZ DEĞİLDİR”

Açıklamanın sonunda ise şu ifadelere yer verildi: “Sonuç olarak, ülkemiz ve sağlık sistemimiz pandemi şartları altında halen zor günler geçirirken, hukuka aykırı sözleşmeyi imzalamak istemeyen öğretim elemanlarının görevlerinden uzaklaştırılması, asistanların ve tıp öğrencilerinin anayasal bir hak olan eğitim hakkından yoksun bırakılması toplum sağlığına da ciddi bir biçimde zarar verecektir. Hiçbir meslektaşımız bu baskı karşısında yalnız ve savunmasız değildir. Muğla Tabip Odası olarak öğretim üyesi, tıpta uzmanlık öğrencisi olan meslektaşlarımızın yanında ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılması için çabalarımızı sürdüreceğiz,  meslektaşlarımızın haklarını, tıp ve uzmanlık eğitimini, halkımızın nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını kararlılıkla savunacağız.”

Bu haber toplam 261 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.