Muğla Tabip Odası: “Tedbirler yeterli değil”

Muğla Tabip Odası: “Tedbirler yeterli değil”
***Türkiye'nin Coronavirüs (Covid-19) haritası güncellendi. İlk haritada turuncu kategoride yer alan Muğla son açıklanan verilere göre kırmızı renkli çok yüksek riskli kategoriye girdi. Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin...

***Türkiye'nin Coronavirüs (Covid-19) haritası güncellendi. İlk haritada turuncu kategoride yer alan Muğla son açıklanan verilere göre kırmızı renkli çok yüksek riskli kategoriye girdi. Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin gazetemize yaptığı değerlendirmede, alınan tedbirlerin yeterli olmadığını ve şuan da uygulanan ve getirilmek istenen tedbirlerin etkisi olmayan tedbirler olduğuna dikkat çekti.

***Muğla’da 30 Mart itibariyle toplam aşılanan kişi sayısı 287 bine ulaştı. Aşılama çalışmalarını değerlendiren Dr. Cafer Şahin, “Şuan da aşılama çalışmalarında durma noktasındayız. Aşı olanların ikinci dozları yapılabilir durumda fakat yeni yaş gruplarının aşılaması yapılamıyor. Buradaki endişemiz aşı temin edilmediği yönünde” dedi.

Beritan Yücel

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca illere göre güncel risk haritasını paylaştı. Haritaya göre 58 il çok yüksek riskli, 12 il yüksek riskli, 10 il orta riskli, 1 il ise düşük riskli kategoride yer aldı. Muğla ise, açıklanan güncel risk haritasına göre turuncu renkle yüksek riskli kategoriden kırmızı renkli çok yüksek riskli kategoride yer aldı.

1 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamasında, Coronavirüsle mücadele kapsamında alınan normalleşme kararlarını duyurmuştu. Alınan normalleşme kararının ardından Muğla’da açıklanan haftalık vaka sayısına göre artış yaşanmıştı. Vaka sayılarında yaşanan artış Muğla’nın çok yüksek riskli iller kategorisine girmesine neden oldu.

29 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamasında ise yeni kararları açıkladı. Alınan kararlar şu şekilde:

“Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek. Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek. Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir. Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilmeyecek. Ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Sadece ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır."

“PANDEMİYLE MÜCADELE EDİLİYORMUŞ GİBİ YAPILIYOR”

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, 25 Mart tarihinde gazetemize yaptığı değerlendirmede Muğla’da vaka sayısı artışının sürdüğünü ve kırmızı renkli kategoriye gireceğini aktarmıştı. Dr. Cafer Şahin, şuanda uygulanan ve getirilmek istenen tedbirlerin etkisi olmayan tedbirler olduğuna dikkat çekti. Dr. Cafer Şahin, “Sürekli uyarıyoruz ve öngörülerimiz doğru çıktı. Biz bu öngörülerimizin gerçekleşmesinden hiç hoşnut değiliz. İstiyoruz ki daha güçlü ve etkili tedbirler alınsın ki biz bu kötü gidişatla karşılaşmayalım. Cumartesi yasakları geldi bu da yetmeyecek etkili yöntem bu değil. Etkili yöntem dediğimiz virüsün bulaşmasını etkileyen, insanların dolaşmasını etkileyen engelledir. İnsanların bir arada olmasını engelleyemezsiniz. Virüsün bulaşmasını da engelleyemezsiniz. Bu somut gerçeklik bir kez daha kendini gösterdi. Son dönemde gerçekleştirilen AK Parti kongreleri ne yazık ki tüm Türkiye’nin kırmızı olmasına neden oldu. Sadece bu kongreler değil, maç da olsa toplantılar da olsa bu yaygın bulaşıyı arttıracaktır. Çünkü mutant virüsler çok hızlı bir şekilde bulaşıyor artık. Öncekilere oranla daha hızlı bulaşıyor. Alınan tedbirler yetersiz ve pandemiyle mücadele ediliyormuş gibi yapılıyor.” dedi.

MUĞLA’DA VAKA SAYILARI

Muğla 8-14 Şubat tarihleri arasında 100 bin kişide 54.94, 15-21 Şubat tarihleri arasında 100 bin kişide 49.66, 20-26 Şubat tarihleri arasında 100 bin kişide 57.38, 27 Şubat - 5 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide 65.75, 6 Mart - 12 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide 80,24 olan vaka sayısı 13-19 Mart tarihleri arasında 92,33 oranına ulaşmıştı. 29 Mart’ta açıklanan haritaya göre ise, Muğla çok yüksek riskli kategoriye girdi.

58 ilin çok yüksek riskli kategoride yer almasının ardından Fahrettin Koca twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Virüs gücünü kaybetmiş değil. Bu haritayı maviye çevirmek elimizde. Aşı programı toplum bağışıklığını sağlayana kadar mücadele etmeliyiz. Zor olanı aştık kolay olanı kaybetmeyelim."

AŞILAMA ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Coronavirüsle mücadele kapsamında başlatılan aşı uygulaması devam ediyor. Türkiye genelinde aşılananların sayısı 30 Mart itibariyle 15 milyonu geçti. 1’inci dozun uygulanan kişi sayısı 8 milyon 858 bin 540 ulaştı. 2’nci doz uygulanan kişi sayısı 6 milyon 786 bin 497 ulaştı.

Muğla’da ise 21 Mart tarihinde 240 bine ulaşan toplam aşılanan kişi sayısı 30 Mart itibariyle 287 bini geçti. 1’inci dozun uygulanan kişi sayısı 163 bine ulaştı. 2’nci doz uygulanan kişi sayısı 123 bini geçti.

Dr. Cafer Şahin, “Şuan da aşılama çalışmalarında bir durma noktasındayız. Aşı olanların ikinci dozları yapılabilir durumda fakat yeni yaş gruplarının aşılaması yapılamıyor. Buradaki endişemiz aşı temin edilmediği yönünde. Aşı yok ki aşılama yapılmıyor. Halen 65 yaş üstüne aşılama yapılıyor. Alt yaşlara aşılama yapılmıyor. Bu hızla bu aşılama devam ederse çok daha vahim sonuçlar bizi bekleyecek diye korkuyoruz” dedi.

Bu haber toplam 427 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.