Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen: “Aşılamada öncelikli olmamız gerekiyor”

Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen:  “Aşılamada öncelikli olmamız gerekiyor”
Türkiye genelinde yapılan aşılama sürecinde veteriner hekimlere aşı önceliği verilmemesi ve riskli meslek grubu içine alınmaması, veterinerler tarafından tepkilere neden oldu. Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen,...

Türkiye genelinde yapılan aşılama sürecinde veteriner hekimlere aşı önceliği verilmemesi ve riskli meslek grubu içine alınmaması, veterinerler tarafından tepkilere neden oldu. Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen, “Veteriner hekimler olarak öncelikli olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Maalesef aşılamada ilk grubun içinde yokuz. Gece gündüz demeden çalışıyoruz. Aşı olması gereken ilk kişiler grubunda yer almamız gerekiyor” diye tepki gösterdi.

Beritan Yücel

Coronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında başlatılan aşılama uygulamasında ilk sırayı sağlık çalışanları alırken, sağlıkçılar gibi ilk aşı grubunda olmayı bekleyen ancak kapsam dışında tutulan veteriner hekimler, bu duruma tepkili.

Veteriner hekimlerin diğer sağlık çalışanları gibi ilk aşılanacak grubun içinde yer almaması eleştirilere neden oldu.

Veteriner hekimlerin pandemi sürecinde önemli noktada bulunduğu bir meslek grubu olduğunu belirten Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Serkan Alpözen, virüsü ilk izole eden ekibin içinde bulunduklarını söyledi. Veteriner Hekim Serkan Alpözen, “Coronavirüs bizim için yeni bir hastalık değil. Kedi ve köpeklerde coronavirüs zaten vardı. Bizim için bilinen bir hastalık. Ancak virüsün mutasyona uğraması sonucu insanlara hastalık yapan bir formu gelişti. Bundan önceki valimize söylemiştim ‘bir daha mutasyona uğrayıp ineklere, sığırlara bulaşmayacağının garantisi yok’ diye. O yüzden bizim veteriner hekimler olarak İl Pandemi ve Aşı Bilim kurulları gibi kurulların hepsinde yer almamız gerekiyor” dedi.

“PANDEMİ SÜRECİNİN BAŞINDAN BERİ SAHADAYIZ”

Veteriner hekimlerin sürekli sahada olduğunu dile getiren Serkan Alpözen, virüsü yayma noktasında riskli meslek gruplarından biri olduğunu bu yüzden öncelikli konumda olmaları gerektiğini ifade etti. Serkan Alpözen, “Sağlık Bakanlığı’nın neden veteriner hekimlere aşılamada öncelikli konumda yer vermediğini bilmiyoruz. İlk sağlık personeli ile birlikte bizim de aşılanmamız gerekirdi. Maalesef o işin içinde yer almadık. Birçok esnaf dükkânlarını kapatıp evde iken, biz köylerde çalışıyorduk. Bizde yasak olmadığı için bu sürecin başından beri sahadayız” dedi.

“BİZ BU HASTALIĞI EN İYİ BİLEN MESLEK ÖRGÜTÜZ”

Virüs biliminin (Viroloji) ülkedeki tüm tıp fakültelerinde mikrobiyoloji adı altında gösterildiğini ama veterinerlik fakültelerinde başlı başına bir ders olduğunu ifade eden Serkan Alpözen, “Virüsü ilk izole eden ekibin içerisinde bizim hocalarımız var. Mustafa Hasöksüz hocamız bilim kurulunun içinde yer alıyor. Bu hekimimiz de aşı olmadı. Bilim kurulundasın ama aşı olamıyorsun… Biz bu hastalığı en iyi bilen meslek örgütüyüz.” dedi.

“TEK SAĞLIK KONSEPTİ”

Yapılan aşılama grup aşamalarının yanlış olduğunu dile getiren Serkan Alpözen, ikinci tur aşılamada sıkıntılar oluşacağına vurgu yaptı. Alpözen, “Biz 82 milyon nüfuslu bir ülkeyiz ve bunun ikinci tekrarında 162 doz aşıya ihtiyacımız var. Bize gelen aşı 3 milyon. En öncelikli gruba bir daha aşı yapılmak istense bize yine sıra gelmeyecek. Diğer veteriner odaları, il sağlık müdürlüklerine yazı yazılmış fakat cevap yok. Biz yıllardır ‘tek sağlık’ diye bağırıyoruz. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklardan olan zona hastalıkları da bizim alanımız. Tek sağlık dediğimiz konsepte bütün sağlık unsurlarının bir arada olduğu ve bir arada çalışmasını gerektiriyor. Biz yıllardır buna vurgu yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1480 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.