MUĞLA’DA AV YASAKLANSIN!

MUĞLA’DA AV YASAKLANSIN!
BERİTAN YÜCEL--Muğla’da meydana gelen orman yangınlarından dolayı hayvanların yaşam alanları kül oldu. Muğla’da 4 avlakta kara avcılığı yasaklandı. MSKÜ Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, “Muğla’da bazı alanların...

BERİTAN YÜCEL--Muğla’da meydana gelen orman yangınlarından dolayı hayvanların yaşam alanları kül oldu. Muğla’da 4 avlakta kara avcılığı yasaklandı. MSKÜ Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, “Muğla’da bazı alanların kara avcılığına yasaklanması olumlu bir karar. Ancak yaban hayvanları için, tüm Muğla genelinin kara avcılığına yasaklanması gerekli. Çünkü yaban hayvanları yanan alanlardan zarar görmeyen ormanlara göç etti. Yeni doğal ortamlarına uyum sağlamaları biraz zaman alabilir.” dedi.

Turizm cenneti Marmaris’te 29 Temmuz’da yakın tarihin en büyük felaketi başladı. Armutalan’dan yükselen alevler, kent merkezine yayıldı, turistik mahallere sıçradı. Adeta ateş çemberinde kalan doğa harikasında, kızılçam ormanları küle döndü. Marmaris’te başlayan orman yangınından sonra, Bodrum, Milas, Köyceğiz, Seydikemer ve Fethiye’de de alevler yükselmeye başladı. Muğla’nın doğal güzelliğini taçlandıran ve yaban hayvanlarının yaşam alanı olan ormanlar küle döndü.

MUĞLA’DA 4 NOKTADA AV YASAK

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Pakdemirli, “Büyük yangınlardan dolayı tüm ülke teyakkuz halindeydi. Bu teyakkuz halinden hayatın normal akışına geçiyor olmamız lazım.” dedi. Pakdemirli ayrıca, “Antalya ve Muğla'da zarar gören devlet avlakları bölgelerinin 2021 ve 2022 yılında av döneminde ava kapatılması kararını aldık.” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye genelinde yasaklanan 13 avlağı açıkladı. Buna göre Muğla’da, Köyceğiz Akköprü-Çayhisar Devlet Avlağı, Bodrum Mumcular Devlet Avlağı, Ören Devlet Avlağı ve Milas Karacahisar Devlet Avlağında, 2021-2022 av döneminde kara avcılığı yasaklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bakanlık oluru ile orman yangınlarından yaban hayvanları ve yaşam alanları zarar gören Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Burdur illerinde ekli listede yer alan 13 avlakta 2021-2022 av döneminde kara avcılığı yasaklanmıştır” denildi.

MUĞLA’DA AV YASAKLANSIN!

YABAN HAYATI CİDDİ ZARAR GÖRDÜ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, kent genelinde yaşanan orman yangınlarının yaban hayatını etkisini gazetemize değerlendirdi. Yaban hayvanlarının yaşam alanlarını yangınlardan dolayı ciddi zarar gördüğünü kaydeden Dr. İlemin, şöyle konuştu:

“Muğla’da meydana gelen yangınlar yüzünden kızılçam ağırlıklı yaklaşık 65 bin hektar yandı. Köyceğiz'de karaçam alanı zarar gördü. Kendini toparlaması kolay değil. Dumanı ve sıcaklığı fark ederek uzaklaşan türleri gözlemledik. Yaban keçisi, karakulak, yaban domuzu, tilki, kaya sansarı gibi canlılar yangının aksi yönünde alandan. Muğla yangınlarında Karakulaklar'ın yaşadığı alanların yüzde 20'si yandı. Bu yanan sahalar 3-5 yıl içerisinde kendini yenilebilecek durumda.”

MUĞLA’DA AV YASAKLANSIN!

MSKÜ Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin

MUĞLA GENELİ YASAKLANSIN

Tarım ve Orman Bakanlığının Muğla’da 4 bölgede kara avcılığının yasaklanmasına ilişkin konuşan Yasin İlemin, “Marmaris’te yanan alanlar ve tüm çevresi, Milli Park ÖÇK ve YGHS (Yaban hayatı geliştirme sahası, Bördübet) alanı. Sayın Bakan yine de sizden tüm Muğla ve Antalya ilini ava kapatmanızı istiyoruz.  Bu özellikle Milas için gerekli! Zarar görmeyen avlakların da kapatılması yaban hayatının kendini toparlayabilmesi için elzemdir! Bu kapatma ile ilgili bazı çekincemelerim hala sürüyor! Çünkü kararda “zarar gören devlet avlakları” ibaresi var. Muğla’da bazı alanların kara avcılığına yasaklanması olumlu bir karar. Ancak yaban hayvanları için, tüm Muğla geneli kara avcılığına yasaklanmalı. Çünkü yaban hayvanları yanan alanlardan zarar görmeyen ormanlara göç etti. Yeni doğal ortamlarına uyum sağlamaları biraz zaman alabilir. Hayvanların neslinin devamı açısından. En az bir yıl bütün Muğla geneli kara avcılığına yasaklanmalı” diye konuştu.

Bu haber toplam 1645 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum