Muğla’da bin 200 kişi Müze Kart sigortalı

Muğla’da bin 200 kişi Müze Kart sigortalı
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Müzeler ve Ören yerlerinin ücretsiz olarak gezilmesi amacıyla çıkartılan Müze Kart’larda Muğla, 2012 yılının...

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Müzeler ve Ören yerlerinin ücretsiz olarak gezilmesi amacıyla çıkartılan Müze Kart’larda Muğla, 2012 yılının Ekim ayına kadar 19 bin 709 adet kart sattı. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Güvenli Müze’ projesi kapsamında 1 Ekim’den itibaren Muğla’da bin 350 kişi Müze kartı sahibi olurken bin 200 kişi proje kapsamındaki ferdi sigortadan yararlandı.

Müze ve ören yerlerinin giriş ve çıkışlarında vatandaşların kolaylık sağlanması amacı ile başlatılan müze kart’ların satışı Muğla’da çığ gibi büyüyor. Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, geçen yıl ören yerleri ve müze girişlerinde, müze kart satışı toplamda 17 bin 031 bulurken bu yıl’ın Ekim ayına kadar bu rakam 19 bin 709’a çıktı.  Geçtiğimiz yıl sadece Knidos ve Mavsoleion ören yerinde yapılan kart satışı bu yıl Amythas, Kayaköy, Kaunos, Knidos, Mausoleion yapıldı. Kart baskılarının Bodrum’da yapılmasından dolayı Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesinde 14 bin 974, Muğla Müzesi 377, Fethiye Müzesi 279 ve Marmaris Müzesinde ise 195 kart satışı gerçekleşti.

150 kişi sigorta’dan yararlanmadı

Son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)- MTM İş ortaklığı ve Zurich Sigorta arasında imzalanan protokol ile 1 Ekim tarihinden sonra Müze Kart sahibi olan kişiler ferdi kaza sigortasından yararlanabilecekler. 1 Ekim’den itibaren hizmete giren bu proje kapsamında Muğla Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi’ne, ‘müze kart’ alımı için müracaata bulunan bin 350 kişiden, bin 200’ü yeni oluşan ferdi sigortasından yararlanmak istedi. 150 kişi ise çeşitli nedenlerden dolayı ferdi sigortası yaptırmayı tercih etmedi.

Müze Kart satışı arttı, ziyaretçi azaldı

Muğla’da müze kart satışları artarken müze ve ören yerlerine ziyaretçi sayısı azaldı. Geçtiğimiz yıl Müze ve Ören yerlerine toplam 869 bin 266 kişi ziyaret ederken bu yıl’ın Ekim ayına kadar olan süreçte toplam 745 bin 552 kişi ziyaret etti. Geçen yıla oran ile müze ziyaretleri azalırken, ören yerlerine ziyaretçi sayısı arttı. Geçtiğimiz yıl en fazla ören yerine gerçekleşen ziyaret Sedir Adasına 108 bin ziyaret gerçekleşirken bu yıl bu rakam 90 bin 620’e düştü. Geçen yıl 43 bin ziyaretçisi olan Kayaköy, bu yıl sayısını 65 bin 567’e çıkardı.

Müze kartları ve ziyaretçi sayısı hakkında bilgi veren Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, müze kart kullanımında yüzde 20- 25 oranında bir artışın olduğunu belirterek, gerçekleşen bu artışın kültüre verilen değer ve bakanlığın çalışmalarının ne kadar doğru yönde olduğunun altını çizdi. Özer, “1 Ekim itibari ile Müze kart ve Müze kart + alan herkes hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası ile sigortalanmış olacak. Bu çerçevede sadece bizim en büyük en çok ziyaret edilen Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesinde, uygulamanın başladığı günden itibaren toplam bin 350 kişi müze kart almış bunun bin 200 sigorta kapsamından değerlendirildi. Geçen yıl oranlarına göre bu yıl yüzde 20-25 oranında bir artış var. Eski müze kartı olanlar yeni bir müze kartı alacakları zaman bu kampanyadan yararlanacaklar. Ellerinde müze kartı olan ve zamanı devam eden vatandaşlar da yeni kart alarak sigortalı olmak isterler ise başvuracaklar. Müzekart- Müzekart + satın alan kişilerin kart geçerlilik süresi boyunca kaza risklerine karşı Ferdi kaza sigortasına sahip olacaklar. Sigorta poliçesi 30 TL ve 50 TL tutarındaki kart sahipleri için kişi başı 10 bin TL kaza sonucu vefat ve sürekli sakatlık, 15 TL tutarındaki müze kart sahipleri için ise kişi başı 5 bin kaza sonucu vefat ve sürekli sakatlık teminatı içermektedir” dedi.

Bu haber toplam 651 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.