Muğla’da deprem ve yangın tatbikatı yapıldı

Muğla’da deprem ve yangın tatbikatı yapıldı
Muğla'nın Menteşe İlçesi’nde olası bir doğal afete karşı tedbirli olunması amacıyla Dumlupınar İlkokulu’nda deprem ve yangın tatbikatı yapıldı....

Muğla'nın Menteşe İlçesi’nde olası bir doğal afete karşı tedbirli olunması amacıyla Dumlupınar İlkokulu’nda deprem ve yangın tatbikatı yapıldı. Tatbikata Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), 112 Sağlık Ekipleri ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve TRAJ katıldı. Sirenlerin çalmasıyla başlayan tatbikatta öğrenciler, öğretmenlerinin gözetimi eşliğinde binayı tahliye etti. Binayı tahliye eden öğrenciler daha sonra bahçedeki güvenli alanda toplanarak gelecek talimatları bekledi. Senaryo gereği depremde okul binasında göçük altında kalan öğrenciler, UMKE ekipleri tarafından kurtarılarak, sedyelerle sağlık ekiplerine teslim edildi.

Sinem Karakaya

Muğla'nın Menteşe İlçesi’nde olası bir doğal afete karşı tedbirli olunması amacıyla Dumlupınar İlkokulu’nda deprem ve yangın tatbikatı düzenlendi. Tatbikata Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), 112 Sağlık Ekipleri ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve TRAJ katıldı. Sirenlerin çalmasıyla başlayan tatbikatta öğrenciler, öğretmenlerinin gözetimi eşliğinde binayı tahliye etti. Binayı tahliye eden öğrenciler daha sonra bahçedeki güvenli alanda toplanarak gelecek talimatları bekledi. Senaryo gereği depremde okul binasında göçük altında kalan öğrenciler, UMKE ekipleri tarafından kurtarılarak, sedyelerle sağlık ekiplerine teslim edildi.

Tatbikata katılan Milli Eğitim İl Müdürü Pervin Töre, Menteşe İlçe Emniyet Müdürü Tümer Yılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Soner Kaya’da depremden önce ve sonra yapılması gerekenleri öğrencilere hatırlattı.

Deprem bölgesi olan Muğla’da ön bilgilendirme yapmak ve bunları doğal afetlere karşı hazırlamak adına tatbikat yapıldığını belirten Milli Eğitim İl Müdürü Pervin Töre; “Birinci derecede deprem bölgesi olan Muğla'da herhangi bir doğal afet karşısında ön bilgilendirme yapmak ve bunları doğal afetlere karşı hazırlamak, o bilinci uyandırmak adına bu tatbikatları yapıyoruz. Tam eğitim öğretim saatinde deprem olduğunda çocukları alanların dışına, toplama alanlarına boşalttıklarında veliye teslim etmede sıkıntı yaşandı. Biz bunların da önlemini alıp çocukların toplama alanlarına inilmesi, toplanma alanında velilere çocukların teslimi veya burada doğal afet sonucunda sorun yaşayan öğretmenlerin kendi alanlarına nasıl ulaşabilecekleri konusunda her türlü ayrıntıyı birebir çalışarak alanı uygulamak istiyoruz. Deprem çantası, ışıklandırma, yol, koridor ışıklandırmaları yani çocuğun o karanlıkta elektrikler gitmesi halinde yolunu nasıl bulacağını, nasıl çıkacağını, yani buna her türlü ayrıntıyı, aklımıza gelecek gelmeyecek her türlü ayrıntı arkadaşlarla birlikte çalışılarak uygulamaya konuldu” dedi.

“EĞİTİM ÖĞRETİM ALANLARI CORONO VİRÜSÜNE KARŞI DEZENFEKTE EDİLECEK”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de corono virüs açıklamasının ardından Muğla’daki okulların virüse karşı dezenfekte edileceğini söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Töre; “Bu ay biz doğal afetlere karşı çocuklara birinci önceliğimiz deprem, tabiki ikinci önceliğimiz de corona virüsü oldu. Bilinçlendirilme broşürleri oluşturuyoruz. Bunlarla ilgili de Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yoğun bir tedbir aldık. Zaten okullarımız bazında corona virüsüne karşı hafta sonları ilaçlamalarımız yapılıyordu. Dezenfekten ürünler kullanıyordu. Belediye ile işbirliği yaptık. Bakanlığımızın da sağladığı losyonlarla birlikte her gün ve her hafta sonu yoğun bir şekilde çocuklarımızın kullanım alanları, eğitim öğretim alanları virüse karşı dezenfekte edilecek ve her türlü önlemler alınacaktır. Yoğun bir şekilde çalışmalara başladık. Bu cumartesi, pazar okullarda olacağız bizlerde. Yoğun bir şekilde dezenfekte işlemi başlatılıyor. Doğal afetleri gündüz burada yapıyoruz. Ondan sonra pansiyonlu okullarımızda yapacağız. Gece depreme yakalanan çocuklarımızın pansiyonu nasıl boşaltacağı, nerede toplanacağı, nasıl psikolojik destek verileceği ayrıntılı bir şekilde Milli Eğitim Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Okullarda afet bilincinin oluşturulması ve afetle acil durumlarda uygun hareket tarzının belirlenmesi maksadıyla tatbikat düzenlendiğini söyleyen Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) İl Müdürü M. Temel Kışlal; “Okullarda, öğrencilerimizde afet bilincinin oluşturulması, afetle acil durumlarda uygun hareket tarzının belirlenmesi yine okullarımızda ki acil durum ekiplerinde görevli personellerin bilgi ve becerilerinin arttırılması, diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması maksadıyla bir tatbikat düzenlendik. Milli Eğitim Müdürlüğümüzün talebi üzerine tatbikata; AFAD, UMKE, 112, İtfaiye Teşkilatı ve TRAJ katılmakta. Afetlerin nerede ne derece olacağı bilinmiyor ama bilinen bir gerçek var ki her yıl meydana delen afetler neticesinde büyük acılar, kayıplar yaşamaktayız. Afetlerden tamamen kurtulmak mümkün değil, mümkün olan afet zararlarını en aza indirebilmektir. Bunu yapabilmek içinde resmi kurum ve kuruluşların koordinasyon ve işbirliği, sivil toplum kuruluşlarının ve halkımıza katkılarıyla bu hazırlıklar en iyi seviye de yürütülebilecektir. Afetsiz ve savaşsız bir dünya diliyorum” dedi.

Dumlupınar İlkokulu Müdürü Muzaffer Kanat; “Normalde deprem tatbikatlarını yapıyorduk biz ama bu sene daha da önemsenerek eksikliklerimizi de gördük. Tamamen gerçeğe uygun bir şekilde bu tatbikatı hazırlıyoruz. Deprem olacak şekilde planladık. Tamamen tıpatıp ne gerekiyorsa binamızda da aynı şekilde eksiklerimizi tamamladık. Velilerimiz de bekliyor” şeklinde konuştu.

Tatbikat, toplanma noktasında bekleyen ve velileri gelmeyen öğrencilerin polis araçlarıyla toplanma merkezine sevk edilmesiyle son buldu.

Bu haber toplam 1221 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.