MUĞLA’DA HAFTALIK VAKA ORANINDA ARTIŞ “MEVCUT VAKALARIN YARISI OMİCRON”

MUĞLA’DA HAFTALIK VAKA ORANINDA ARTIŞ “MEVCUT VAKALARIN YARISI OMİCRON”
BERİTAN YÜCEL--Muğla’da haftalık vaka sayısı 4-10 Aralık tarihlerinde 100 bin kişide 57,96 iken, 11-17 Aralık tarihleri arasında 58,16 olarak artış gösterdi. Muğla’da ki Omicron varyant virüs oranı hakkında değerlendirme...

BERİTAN YÜCEL--Muğla’da haftalık vaka sayısı 4-10 Aralık tarihlerinde 100 bin kişide 57,96 iken, 11-17 Aralık tarihleri arasında 58,16 olarak artış gösterdi. Muğla’da ki Omicron varyant virüs oranı hakkında değerlendirme yapan Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, “Muğla’da Omicron varyant virüs oranı hakkında kesin bir şey söylemek zor ama mevcut vakaların en az yarısının Omicron vakası olduğunu söylemek abartı olmaz” dedi.

İllerin her 100 bin kişide haftalık Covid-19 vaka sayısı haritasını yayımlandı. Yayımlanan haftalık vaka sayısı haritasına göre bir önceki haftaya göre Muğla’da vaka sayısında artış yaşandı. Muğla’da haftalık vaka sayısı 4-10 Aralık tarihlerinde 100 bin kişide 57,96 iken, 11-17 Aralık tarihleri arasında 58,16 olarak artış gösterdi. Muğla için haftalık vaka farkı 0,20 olurken, değişim oranı yüzde 0,35 olarak belirlendi.

“OMİCRON VARYANTI YAYILMAYA BAŞLADI”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya üzerinde yaptığı açıklamada, Omicron (Nu) varyantıyla ilgili, “Omicron varyantı Avrupa’dan sonra ülkemizde de yayılmaya başladı. Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası Omicron kaynaklı. Yeni durum, hatırlatma dozunu daha da önemli hale getirmiştir. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler aşı etkinliğini güçlendirmelidir” dedi.

“OMİCRON TÜRKİYE’DE YÜZDE 40-50’LERE YAKLAŞTI”

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların net ve şeffaf olmadığını söyleyen Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Sağlık Örgütleri’nin Türkiye’de mevcut varyant durumunun Omicron açısından yüzde 40-50’lere yaklaştığını ifade ettiğini kaydetti.

“MUĞLA’DA OMİCRON VAKASI ELBETTE VARDIR”

Varyant virüs taramalarının toplumla paylaşılması gerektiğini söyleyen Başkan Şahin, “Ne yazık ki varyantların açıklaması Sağlık Bakanlığı tarafından net ve şeffaf olarak verilmiyor. Çok kısa bir süre önce sadece İzmir’de, İstanbul’da Omicron vakası var derken, o zamanda Sağlık Bakanlığı doğruyu söylemiyordu. Şuanda mevcut vakaların yüzde 10’u derken de doğruyu söylemiyor. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Sağlık Örgütleri Türkiye’de mevcut varyant durumunun Omicron açısından yüzde 40-50’lere yaklaştığını ifade ediyor. Muğla’da Omicron vakası elbette vardır. Bunu paylaşacak olan topluma açıklayacak olan Sağlık Müdürlüğüdür. Sağlık Müdürlüğü’nün bunu açıklayabilmesi için Muğla’da varyant virüs taramasının yapılması gerekir. Varyant virüs taraması bence Muğla’da yapılıyordur. Ancak toplumla paylaşılmıyordur” dedi.

“VAKALARIN EN AZ YARISININ OMİCRON VAKASI OLDUĞUNU SÖYLEMEK ABARTI OLMAZ”

Omicron yayılım hızının yüksek olduğunu, Muğla’da çok kısa bir süre sonra vakaların yüzde 100’ünün Omicron vakası olabileceğinin söyleyen Başkan Şahin, “Muğla’da Omicron varyant virüs oranı hakkında kesin bir şey söylemek zor ama mevcut vakaların en az yarısının Omicron vakası olduğunu söylemek abartı olmaz. Burada oran önemlidir. Çünkü Omicron virüsü bir önceki delta virüsüne göre kat kat fazla bulaşıcılığı olan bir virüs. Çok kısa bir süre sonra Muğla’daki vakaların yüzde 100’ünün Omicron vakası olabileceğini söyleyebiliriz. Çünkü yayılım hızı çok yüksek” dedi.

“YOĞUN BAKIMLAR DOLUP TAŞACAK”

Önlem olarak sadece aşının ön plana çıktığını, diğer tedbirlere dikkat edilmemesi durumunda hastanelerin yoğun bakımların dolup taşacağını vurgulayan Başkan Şahin, “Burada önemli olan varyant virüsün cinsinden çok devlet otoriteleri, kurumlar ve işletmeler tarafından alınacak tedbirlerdir. Bu tedbirleri almadığınız zaman hangi varyant virüs olursa olsun sisteme, insanlara çok zarar verecektir. Asıl sıkıntı tedbirlerin alınmamasıdır. Şuanda tedbir olarak sadece aşı ön plana çıkıyor. Buda diğer önlemlerin ötelenmesine neden oluyor. Aşılamada da özellikle 2 doz aşıdan sonra 3. Doz hatırlatma dozları ve devamında gelecek aşılama oranları hızlı bir şekilde devam etmezse çok büyük sıkıntılar yaşayacağımız açıktır. Hastanelerde yoğunluk yaşanacaktır. Yoğun bakımlar dolup taşacaktır. Bu durumu yaşamak istemiyoruz. Muğla Tabip Odası olarak acilen yetkililerin bir araya gelerek sanki kriz yeni başlamış gibi tedbirleri alması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Bu haber toplam 443 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.