Muğla’da İhracat Arttı, İthalat Azaldı

Muğla’da İhracat Arttı, İthalat Azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı, Kasım ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayımladı. Bu kapsamda TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ...

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı, Kasım ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayımladı. Bu kapsamda TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ tarafından verilen bilgiye göre Muğla’da ihracat %18,3 arttı, ithalat %52,1 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Kasım ayında, 2018 yılının aynı ayına göre %18,3 artarak 45 milyon 414 bin dolar, ithalat ise %52,1 azalarak 17 milyon 392 bin dolar olarak gerçekleşti.

Kasım ayında Muğla bu değerlerle Türkiye genelinde en fazla ihracatın gerçekleştiği 27. il olurken ithalatta ise 28. sırada yer aldı.

En fazla ihracat yapılan ülke Yunanistan oldu

Muğla’dan, 2019 yılı Kasım ayında en fazla ihracat yapılan ülke Yunanistan oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 6 milyon 315 bin dolar olarak gerçekleşti. Yunanistan’ı sırasıyla 4 milyon 771 bin dolar ile Rusya Federasyonu ve 4 milyon 481 bin dolar ile Almanya izledi.

En fazla ithalat yapılan ülke Fas oldu

Muğla’ya, 2019 yılı Kasım ayında en fazla ithalat Fas’tan yapıldı. Bu ülkeden yapılan ithalat 7 milyon 165 bin dolar olarak gerçekleşti. Fas’ı sırasıyla 3 milyon 218 bin dolar ile Norveç ve 1 milyon 345 bin dolar ile Güney Afrika Cumhuriyeti izledi.

En fazla ihracatı yapılan fasıl “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” oldu

TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ tarafından verilen bilgiye göre Kasım ayında Muğla’da fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” (27 milyon 411 bin dolar) oldu. Bu fasılı sırasıyla “Taş, alçı, çimento, amyant, mika veya benzeri maddelerden eşya” (5 milyon 728 bin dolar) ve “Tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento” (3 milyon 157 bin dolar) fasılları izledi.

En fazla ithalatı yapılan fasıl “Gıda sanayiinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler” oldu

Kasım ayında, Muğla’da ithalatı en yüksek fasıl, ‘‘Gıda sanayiinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler” (8 milyon 614 bin dolar) oldu. Bu fasılı; “Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar” (3 milyon 883 bin dolar) ve “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” (1 milyon 370 bin dolar) fasılları izledi.

Bu haber toplam 566 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.