Hasan Telli

Hasan Telli

Muğla’da Muğla Siyaseti

Muğla’da Muğla Siyaseti

Muğla; siyasetin hatlarını ne zaman kendisi belirlemeye kalkışsa Ankara; “otur oturduğun yere, haddini bil” diye azarlar. Siyasetin kutsal toprağı Ankara bu yönü ile Türk siyasi tarihinin en büyük hatalarının da planlandığı ve uygulandığı yerdir. Orada siyaset adına nice teşkilatların, nice siyasetçilerin kellesi alınmıştır. Siyaset; Ankara tarafından belirlenen bir olgudur ve sonsuza kadar öyle kalacaktır. Ankara istemeden Anadolu isteyemeyecektir. Ankara’nın taşı, o yüzden siyasetin gözyaşıdır.

***

Ankara siyasetçisine yakın olan, Ankara siyaseti yapan siyasetçi, yerel siyasetin önündeki en büyük engeldir. Bu tür siyasetçinin ve siyasetin elinde Ankara, siyasi hödüklük mekanizmalarının oluşturulduğu bir An(a)kara’dır. Anakara söylem ve yöntemleri ile güçsüzleştirilen Anadolu siyaseti ; Ankara’dan korkan, Ankara’ya soran bir bir mantık üzerine inşa edilmiştir.

***

Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete, Ankara siyasetine ve siyasetçisine yakın olduğunu her fırsatta örgütüne ifade eden bir siyasetçi. Mete, yerel siyasetin Ankara siyasetine endeksli yapılmasını savunan bir görüşün sahibi. İddiaya göre; bu nedenle yerel siyasetin argümanlarını oluşturan konularda görüş bildirmiyor ve açıklama yapmıyor. Bu bizim değil partililerin tespiti. Yine partililerin tespitine göre İl Başkanı Kadem Mete’nin Ankara’daki referans ismi Ak Parti Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş. Bir diğeri de yine Genel Başkan Yardımcılarından Hayati Yazıcı. Mete’ni her türlü siyasi söyleminin argümanını bu iki isim oluşturuyor. Mete, bu referansları ile Muğla siyasetini biçimlendirmeye çalışıyor ve buna saygı duyulmasını istiyor. Mete’nin yöntem ve uygulamalarından hoşnut olmayan AK Partililerin iddiasına göre; ne zaman teşkilat yerel politika konusunda bir karar alacak olsa partilinin önüne Genel Merkez ile yapılan görüşmeler konuyor. Kadem Mete’nin bu yöntemi artık parti içinde can sıkmaya başlamış ki bu konuda parti içi tartışmalar da başladı. Çok sayıda partili bu konudan ciddi endişe duyuyor. Partililer; İl Başkanı Mete’nin her türlü siyasi hamlesinin ardında Genel Merkez bulunduğuna inanmıyor! Onlara göre Mete, “fiili durum” yaratıyor. Bu ciddi bir iddia.

***

Partililer böyle düşüne dursun, Ak Parti Muğla İl Başkanı, Ankara ilişkileri ispat edercesine yakın çevresine İlçe kongrelerinde ikinci adayların sandığa girmemesi için neler yapılması gerektiği yönünde çalışmalar yaptırdığı kulaklara geliyor. Bu durumun aksine neredeyse tüm ilçelerde kongrelerde ikinci adaylar şimdiden açıklamalarını yapmaya başladı. İlk yapılan Kongrede Dalaman da ikinci aday tüzük değişikliğini bilmediği için sandığa giremezken orada yapılan hata diğer ilçelerde çıkacak adaylar için bir yol haritası olmuş gibi görünüyor. Yazıyı hazırladığım şu saatlerde AK Parti Yatağan İlçe Kongresi başlamak üzere. Burada da iki aday sandığa girecek. Mevcut İlçe Başkanı Ali Tekin ve muhalif kanadın adayı Ersöz Güler yarışacaklar.

***

Muğla’da kumsal siyaseti yapıldığını sananlar büyük bir yanılgının sahibidirler. Kent merkezlerinin konformist yapısına bakıp siyasetin kodlarını elit ve imtiyazlı mahalle aralarında arayanlar yetinmeyi kentin kaderi olarak göremez, üzerine politikalar üretemezler.

Bu yazı toplam 922 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR