“Muğla’da Tarımsal Sulamanın İklim Değişimine Uyumu” projesi değerlendirildi

“Muğla’da Tarımsal Sulamanın İklim Değişimine Uyumu” projesi değerlendirildi
Muğla Valiliği Koordinesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “ İklim Değişimine Uyum Hibe Programı” kapsamında hazırlanıp...

Muğla Valiliği Koordinesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “ İklim Değişimine Uyum Hibe Programı” kapsamında hazırlanıp başvurusu yapılan, “Muğla’da Tarımsal Sulamanın İklim Değişimine Uyumu Projesi”toplantısı Vali Orhan Tavlı başkanlığında yapıldı.

Vali Orhan Tavlı başkanlığında, Muğla Valiliği Koordinesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “ İklim Değişimine Uyum Hibe Programı” kapsamında hazırlanıp başvurusu yapılan, “Muğla’da Tarımsal Sulamanın İklim Değişimine Uyumu Projesi” toplantısı yapıldı. Kurulduğu 1988 yılından bu güne kadar önemli projeleri destekleyen Vakıf, bölgenin turizm, tarım ve hayvancılık, el sanatları ve benzeri gelir getirici potansiyelini geliştirmek ve tanıtmak, eğitim çalışmalarını desteklemek, çevrenin korunması ve çevre bilinci oluşturulması konularında çalışmalarına devam ediyor.

Toplantıda, Muğla genelinde yaşanan kuraklıkla birlikte en fazla etkilenen tarım sektörü ve sektörün en önemli girdisi sulama ele alındı. İl Özel İdaresinin kapanmasının ardından Muğla sınırları içerisinde yer alan 168 sulama tesisinin yaklaşık 6 yıl süreyle herhangi bir kurum tarafından sahiplenilip bakımları yapılmadığından, sulama kanallarında yüzde 60’lara varan su kayıpları oluştuğu öğrenildi.  Bu tesislerde yer alan sularla Muğla’daki tarım arazilerinin önemli oranının eski tip yöntemler ile sulanıyor olması, kıt su kaynakların daha etkin, verimli ve sürdürülebilir kullanımını gündeme getirildi. Bu kapsamda Avrupa Birliği projesi hazırlanarak projenin başvurusu yapıldı.

18 Ay sürmesi planlanan ve Kamu, Sivil ve Özel Sektör iş birliğinde 34 ortağı bulunan “Muğla’da Tarımsal Sulamanın İklim Değişimine Uyumu Projesi”, 168 Sulama Tesisinin mevcut durum analizlerinin yapılması, kurumlar arası koordinasyonun sağlanarak eylem planı oluşturulması, tesislerin sürdürülebilirliği açısından kısa ve uzun vadede yapılması gereken iş ve işlemlerin ortaya çıkarılmasını, tarımsal sulama sistemlerinin damla sulama sistemleri gibi modern sistemlere dönüşümünün sağlanması ve bu sistemlere geçişin hızlandırılması için farkındalık oluşturma eğitimlerini kapsamakta.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunarak, memnuniyetini ifade etti.

Bu haber toplam 242 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.