Muğla’da Zeytin Sineği İle Mücadele Başlatıldı

Muğla’da Zeytin Sineği İle Mücadele Başlatıldı
Sevil OLUÇ- Muğla Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü zeytin ağaçlarının başlıca zararlılarından zeytin sineğine karşı mücadele kampanyası...

Sevil OLUÇ- Muğla Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü zeytin ağaçlarının başlıca zararlılarından zeytin sineğine karşı mücadele kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında zeytin üreticilerine köylerde uygulamalı eğitimler verilerek üreticilerin bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

Muğla Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kuray, başlattıkları "Zeytin Sineği ile Mücadele Kampanyamıza Sende Destek Ol" adlı mücadele kampanyası hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Zeytin sineği, %30-70 arasında verim ve kalitede zarar veriyor. Zeytin ağaçlarımızın başlıca zararlılarından zeytin sineği ile mücadelenin bireyselden daha çok toplu bir şekilde mücadele yapılması konusunda kampanya başlatmış bulunmaktayız. Zeytin sineği ile biyoteknik yollar ile ağaçlarımıza kuracağımız tuzaklarla mücadele ederek hem çevreyi hem de sağlığımızı koruyoruz. Mücadele ile üretici maliyetlerini daha aşağı çekmeleri konusunda yardımcı olacaktır. 100 litre su ile 5 kilogram DAP gübresini karıştırarak oluşan karışımı pet şişeler vasıtası ile ağaçlarımıza asıyoruz. Zeytin ağacımızın büyüklüğüne göre 1 yada 2 tane pet şişe ile zeytin sineğinin zararından hem yağlık hem de sofralık zeytin ağaçlarımızı koruyoruz. Mücadele konusunda acele etmeliyiz. Sende yap, fotoğraf çek bizimle paylaş.”

Zeytin sineği hakkında genel bilgiler ise şöyle: “Zeytin Sineği (Bactrocera oleae),ekonomik olarak en önemli zeytin zararlısı olup kışı çoğunlukla toprakta geçirir, Haziran’dan itibaren topraktan çıkmaya başlar. Bu dönemde danelerde çekirdek sertleşmiş ve iri nohut büyüklüğüne ulaşmıştır. Haziran sonlarına doğru dişi sinek, öncelikle iri, erken olgunlaşan zeytin meyvelerine, 200-250 adet yumurta bırakır. Sineğin yumurta bıraktığı kısım, 1-2 gün sonra koyu kahverengiye dönüşür. Buna “Vuruk” denir. Genel olarak yaz aylarında (Temmuz-Ağustos) su stresi sunucu küçük kalan, sert ve buruşuk meyvelere zararlı yumurta bırakamaz. Hava sıcaklığı 35°C’yi geçtiğinde Zeytin Sineklerinin yumurta koyamadığı da bilinmeli ve bu husus zararlı ile mücadelede dikkate alınmalıdır. Yumurtadan çıkan kurt(larva), meyve etinde galeriler açarak beslenir ve bu sayede meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı randımanının düşmesine, yağın asitliğinin yükselmesine dolayısıyla verim ve kalite kaybına neden olur. Zeytin sineği ile mücadelenin yapılmaması halinde, yıllara göre, sofralık ve yağlık zeytin yetiştiriciliğinde %30 ile %70 oranında değişen verim ve kalite kayıpları görülür. Kooperatiflerimize ait yöre zeytinliklerinde yılda 3-5 nesil vermektedir.”

Bu haber toplam 3525 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.