Muğla’daki Pandemi Hastaneleri Belirlendi

Muğla’daki Pandemi Hastaneleri Belirlendi
Dünyada ve Türkiye’de hayatın her alanında hissedilen coronavirüs salgını ile devletimiz alınan tedbir ve önlem kararları ile mücadele ediyor.Corona...

Dünyada ve Türkiye’de hayatın her alanında hissedilen coronavirüs salgını ile devletimiz alınan tedbir ve önlem kararları ile mücadele ediyor.

Corona virüsü genelgesi ile devlet hastaneleri, özel ve vakıf hastaneleri pandemi hastanesi ilan edildi.  Muğla, Milas, Bodrum, Marmaris , Fethiye Devlet hastaneleri ve Bodrum Acıbadem Hastanesi pandemi hastanelerine çevrildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yaptığı açıklamada da belirttiği gibi il il pandemi kurulları oluşturulacak. Muğla da 30 büyükşehirden biri olması sebebiyle ilk aşamada kurulu oluşturması gereken illerden biri. Muğla Valiliğinden bu süreç ile ilgili henüz açıklanan bir bilgi yok. Fakat yakın zamanda Muğla Valiliğinin de harekete geçeceği kesin.

PANDEMİ HASTANESİ NEDİR?

Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerinden en az ikisinin bulunduğu ve üçüncü seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler pandemi yani geniş bir alan etki gösteren salgın hastalıklarla mücadele hastanesi kabul edilir.

BAHSİ GEÇEN HASTANELER NEDEN PANDEMİ HASTANESİ YAPILDI?

Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların corona tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur. Salgın hastalıklarla mücadele gerekli şartları sağlayan tüm devlet ve vakıf hastaneleri pandemi hastanesi olarak kabul ediliyor.

Hastanelerde bir bölüm covid 19 salgını nedeniyle gelenlere ayrılırken,diğer bölümler aktif olarak diğer hastalara yardımcı olabilecek konumdadır.

PANDEMİ NEDİR?

Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır

PANDEMİK HASTALIK NEDİR?

Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.

Yaygın ölümcül hastalıklar ve pandemikler arasındaki farklar

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tanımlamasına göre bir pandemik ancak aşağıdaki üç koşulu sağladığında başlamış sayılır:

-Nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkışı,

-Hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması,

-Hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması,

Bir hastalık veya tıbbi durum sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması nedeniyle pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir. Örneğin, kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak adlandırılmamaktadır.

Bu haber toplam 9575 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.