Muğlalı Profesör, Coronavirüs şüphesiyle acil servise başvuran hastaları uyardı

Muğlalı Profesör, Coronavirüs şüphesiyle acil servise başvuran hastaları uyardı
Yüksek İhtisas Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tuncay Turgut yaptığı açıklama ile Coronavirüs şüphesiyle acil servise...

Yüksek İhtisas Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tuncay Turgut yaptığı açıklama ile Coronavirüs şüphesiyle acil servise başvuran hastaları uyardı.

Sinem Karakaya

Muğla’nın Milas İlçesi Çomakdağlı olan Yüksek İhtisas Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tuncay Turgut yaptığı açıklama ile Coronavirüs şüphesiyle acil servise başvuran hastaları uyardı. “Tomografi çekiminde sosyal izolasyon mesafesine uyulmasını güçleşebilir” diyen Prof. Dr. Turgut, “Acil servislerde daha fazla hasta yığılmasına meydan vermemek amacıyla yeterli dezenfeksiyon için gerekli süreye uyulmadığı takdirde,  hasta olmayan normal kişiler de hastalığı kapabilir” dedi.

Muğlalı Profesör, Coronavirüs şüphesiyle acil servise başvuran hastaları uyardı

Prof. Dr. Ahmet Tuncay Turgut, “COVID-19 salgını nedeniyle yaşanan olağanüstü süreçte vatandaşlarımızın hastanelere ve özellikle acil servislere adeta akın ettiği görülmektedir. Buna bağlı olarak, acil servislerde tanı için uygulanan PCR testinin sonuçlanmasının uzun zaman alması nedeniyle, hemen hemen her hastada akciğer tomografisi çekilmesi yoluna gidilmektedir. Bu nedenle, tomografi çekimlerinde olağandışı bir yığılmanın meydana gelmesi yüzünden hastaların saatlerce beklemek zorunda kalabildiği bilinmektedir. Halbuki, bu bekleme alanları bile tek başına sosyal izolasyon mesafesine uyulmasını güçleştirebilir” dedi.

“TOMOGRAFİ ÇEKİMİNDE KORONAVİRÜS RİSKİNE DİKKAT”

Prof. Dr. Turgut sözlerine şöyle devam etti; “Diğer taraftan, coronavirüs şüphesi nedeniyle yapılan her tomografi çekiminden sonra cihazın uygun şekilde dezenfekte edilmesi ve bir sonraki çekimin en az 30 dakika sonra yapılması gereklidir. Bu durumda, çekim süresi de hesap edildiğinde tek bir tomografi cihazıyla 24 saat içerisinde en fazla 35-40 hastaya çekim yapılması mümkün olabileceği aşikardır. Acil servislerde daha fazla hasta yığılmasına meydan vermemek amacıyla yeterli dezenfeksiyon için gerekli süreye uyulmadığı takdirde,  hasta olmayan normal kişiler de hastalığı kapabilir.”

Prof. Dr. Ahmet Tuncay Turgut, açıklamasında; “Nitekim, yakın dönemde JAMA dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Coronavirüs hastalarının %41’inin hastalığa hastanede yakalandıkları bildirilmiştir; bu hastaların %29’u hastane personeli, %12’si ise hastaneye başvuran kişilerdir. Bu durumda, yaklaşık olarak her 10 COVID-19 hastasından birinin hastalığa gittiği hastanede yakalandığı anlaşılmaktadır. Bu verilerden yola çıkarak, ülkemizde hâlihazırda COVID-19 tanısı almış bulunan yaklaşık 2000 kişinin, hastalığı hastaneden kapmış olma olasılığı bulunmaktadır.”  görüşüne yer verdi.

Prof. Dr. Turgut, son olarak şu önerilerde bulundu; “Coronavirüs hastalığı bulunan hastaların ve henüz bu hastalığa yakalanmamış kişilerin hastanelerde bir arada bulunma olasılığının en yüksek olduğu acil servislerde ve burada yapılan tomografi çekimlerinde çok dikkatli olmak gereklidir. Vatandaşlarımız, hastaneye gitmelerini zorunlu hale getiren nefes darlığı, düşmeyen ateş gibi şikayetleri bulunmadığı sürece, sadece kendilerinde Coronavirüs hastalığı bulunup bulunmadığını anlamak için acil servislere başvurmamalıdır.”

Bu haber toplam 2510 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.