Muğla’nın 106 plajı mavi bayraklı

Muğla’nın 106 plajı mavi bayraklı
BERİTAN YÜCEL--Sağlık Bakanlığı tarafından, toplum sağlığının korunması için her yıl yüzme sezonunda denize ve göle kıyısı olan 35 ilde numune analiz çalışmaları yapılıyor. 2020 yılında bin 402 yüzme alanından...

BERİTAN YÜCEL--Sağlık Bakanlığı tarafından, toplum sağlığının korunması için her yıl yüzme sezonunda denize ve göle kıyısı olan 35 ilde numune analiz çalışmaları yapılıyor. 2020 yılında bin 402 yüzme alanından 15 bin 724 adet numune alınarak analizi yapıldı.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülmekte olup 2021 yılı başvuruları için Sağlık Bakanlığı’nın da yer aldığı Mavi Bayrak Ulusal Jüri toplantısı 13.01.2021 tarihinde gerçekleşti. Başvurusu net olarak alınan 519 plaj Uluslararası jüriye gönderildi. Geçtiğimiz yıl 486 olan ödüllü plaj sayısı Uluslararası jürinin verdiği nihai karar sonucunda 519’a ulaştı.

MUĞLA İKİNCİ SIRADA

Muğla’da 2017 yılında 101 mavi bayraklı plaj bulunurken 2021 yılı itibariyle bu sayı 106’ya yükseldi. Muğla, Türkiye’de mavi bayraklı plaj sayısında ikinci sırada yer aldı. 106 mavi bayraklı plajlar Marmaris, Bodrum, Ula, Datça, Fethiye, Milas ve Ortaca’da bulunuyor. Muğla’da 7 marinada ve 4 yatta Mavi Bayrak dalgalanacak.

TÜRKİYE, DÜNYADA ÜÇÜNCÜ

Türkiye; dünyanın seçkin turizm ve çevre ödüllerinden Mavi Bayrak’ta bu yıl da zirvedeki yerini korudu. İspanya 614 plaj ile birinci, Yunanistan 545 plaj ile ikinci ve Türkiye 519 plaj ile dünyanın en çok mavi bayraklı 3’üncü ülkesi oldu.

Mavi bayrak sayısında hızlı bir şekilde artış olup bu yıl il bazında Antalya’da 213’e, Muğla’da 106’ya, Aydın’da 39’a, İzmir’de 66’ya, Balıkesir’de 36’ya, Mersin 9’a,Kocaeli 7’ye,Mersin 9’a yükseldi.

Türkiye’nin elde ettiği bu başarı üzerine Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Rıza Epikmen şunları söyledi:

“Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde olumsuz etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Buna karşın “doğal çevre” olumlu etkilenen nadir alanlardan biri oldu. Çevrenin ve halk sağlığının korunmasına yönelik kriterleri barındıran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen Mavi Bayrak eko-etiketi bu anlamda önemli rol üstlenmeye devam ediyor. Normalleşme hazırlıkları sürecinde açıklanan Uluslararası Mavi Bayrak ödüllerinin, insanların turizm tercihlerine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.  Çevre, sağlık ve hijyen koşullarının en üst seviyede tutulduğu bu dönem içerisinde Mavi Bayraklı plajlarda deniz suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanımlarının temizliği, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barındırması, tüm bu kriterlerin denetim altında tutulması, Uluslararası turizm camiası için önemli güvence alanları olacaktır. Üstelik Covid-19 sürecinde yetkili kurumlarca öngörülen halk sağlığına yönelik ilave birtakım kriterler de uygulanmaya da devam edecektir. Ülkemizin Mavi Bayrak sayıları açısından dünyadaki başarısı bu anlamda önemli bir avantaj sağlamaktadır.”

Sağlık Bakanlığı bünyesinde 

Bu haber toplam 560 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.