Muğla’nın hava kalitesi ele alındı

Muğla’nın hava kalitesi ele alındı
Muğla’nın hava kalitesine ilişkin emisyon envanteri çalıştayı İzmir’de gerçekleştirildi. Muğla ilinden hava kalitesi yönetiminden sorumlu yetkililerin...

Muğla’nın hava kalitesine ilişkin emisyon envanteri çalıştayı İzmir’de gerçekleştirildi. Muğla ilinden hava kalitesi yönetiminden sorumlu yetkililerin de katıldığı çalıştayda, hava kirliliği ile ilgili belediyeler ve ilgili paydaş kurumların teknik bilgi ve idari kapasitelerinin artırılması sağlandı.

Türkiye’de 31 ilin hava kalitesinin arttırılması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen CityAir Projesi kapsamında Muğla’dan hava kalitesi yönetiminden sorumlu yetkililerin katıldığı Ege Hava Kalitesi Emisyon Envanteri Çalıştayı İzmir’de gerçekleşti. Proje kapsamında, şehirlerde hava kalitesinin iyileştirilmesi ve kamuoyu farkındalığının artırılması amaçlandığı kaydedildi.

Düzenlenen çalıştayda, şehirlerde hava kalitesinin iyileştirilmesi ve kamuoyu farkındalığının artırılmasına yönelik CityAir projesinin amaçları ve hedefleri ele alındı.

Şehirlerde hava kalitesinin iyileştirilmesi ve kamuoyu farkındalığının artırılması amaçlandığı çalıştayda, Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan 2019’da dünyanın karşılaştığı en önemli sorunlar listesinde hava kirliliğinin zirvede yer aldığı ifade edildi. Dünyada her 10 kişiden 9'u kirli hava soluduğu ve yılda 7 milyon insanın hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiği, solunum ve akciğer hastalıklarını doğrudan tehdit eden hava kirliliğinin, çocukların zihinsel gelişimini de önemli oranda etkilediği ayrıca yapılan tıbbi araştırmalarda, solunan kirli havanın akciğer kanserinin önemli etkenlerinden biri olduğu bilgisi verildi.

CityAir projesi kapsamında Muğla’da hava kalitesi yönetiminden sorumlu yetkililerin de katıldığı çalıştayda, hava kirliliği ile ilgili belediyeler ve ilgili paydaş kurumların teknik bilgi ve idari kapasitelerinin artırılması sağlandı. Muğla’nın hava kalitesine ilişkin mevcut durum ve gelecekteki planlama detaylarının tartışıldığı çalıştayda Muğla’ya özgü emisyon envanterinin gelişim aşamaları, temel ilkeler ve amaçlar ile modelleme üzerinde detaylı olarak konuşuldu. Çalıştayda Muğla hava kalitesi yönetimi, tüm bileşenlerine göre uygulamalı olarak çalışıldı ve konunun tüm paydaşlarca tartışılması sağlandı.

Hava kalitesinin anlaşılması, korunması ve gerekli yerlerde iyileştirilmesi için kapasitenin artırılması amacıyla yola çıkılan projede belirtilen 31 ilde temiz hava eylem planının güncellenmesi, ulaşım, sanayi, evsel ısınma ve tarım başta olmak üzere sektörel bazda hava kirliliğiyle mücadelede alınacak önlemlerin belirlenmesi ve emisyon yönetimi yol haritasının hazırlanması hedefleniyor.

Projede yer alan iller ise şu şekilde; Muğla, Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Uşak, Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Afyon, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde.

Bu haber toplam 1201 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.