Muğla’nın havası, kışın daha fazla kirli

Muğla’nın havası, kışın daha fazla kirli
Hava izleme ölçümlerine göre Muğla’da, özellikle kış döneminde partikül madde (PM) ve Kükürt dioksit (SO2) gibi kirliliğe yol açan unsurların diğer...

Hava izleme ölçümlerine göre Muğla’da, özellikle kış döneminde partikül madde (PM) ve Kükürt dioksit (SO2) gibi kirliliğe yol açan unsurların diğer dönemlerde yapılan ölçümlerden daha fazla olduğu öğrenildi. Isınma, sanayi ve motorlu taşıt sayısındaki artışından kaynaklı trafik faktörlerinin, hava kalitesini olumsuz etkileyerek, hava kirliliğine yol açtığı tespit edildi.

Süleyman Akbulut

Muğla ilinde özellikle kış dönemlerinde gözlenen ve yaşam şartlarını olumsuz etkileyen hava kirliliğine karşı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlıklarının sorumluluğunda bir temiz hava eylem planı hazırlandı.

Muğla ilinin etrafının dağlarla çevrili bir çöküntü düzlüğünde ve çanak vadi şeklindeki konumu nedeniyle hava sirkülasyonunun engellendiği tespitinin yapıldığı eylem planında, özellikle kış aylarında görülen sis ve inversiyon (Yüksek hava basıncında hafifçe ısınan havanın ağır ve soğuk hava tabakası üzerinde birikmesi ile çok tabakalı hava yapısının oluşması) gibi meteorolojik olayların kirlilik aşımını arttırdığı, ısınan havanın yükselememesi sonucunda da kirlilik yükü yüksek havanın dağılmayarak il merkezi üzerinde sabit kaldığı tespitinde bulunuldu.

KİRLİLİK DEĞERLERİ KIŞIN ARTIYOR

Hava izleme ölçümlerinin özellikle kış döneminde partikül madde (PM) ve Kükürt dioksit (SO2) değerlerinin, diğer dönemlerde yapılan ölçümlerden daha fazla olduğunun öne çıktığı tespitinin yapıldığı planda, bu durumun da, ısınmada katı yakıt kullanımının fazla olması, doğalgaz kullanımının az olması ve kaloriferci ateşçilerinin doğru yakma yöntemini kullanmadıklarından kaynaklandığı açıklandı.

ISINMA, SANAYİ VE ARTAN TRAFİK ETKİLİ

Isınma, sanayi ve motorlu taşıt sayısındaki artışından kaynaklı trafik faktörlerinin kirlilik kaynağı olarak belirtildiği Muğla İli Temiz Hava Eylem Planında, enverziyonun sık olması, rüzgar hızının az ve sıcaklığın düşük olması atmosferik ve meteorolojik şartlar olarak değerlendirilirken, il merkezinin çanak konumunda olması, şehir merkezindeki yoğun yapılaşma ile il merkezinin sıkışık durumda olması gibi sebepler de, topoğrafik durum ve nüfus ve şehir merkezinin yapılanma durumu başlıkları altında toplandı.

Muğla ilinde hava kirliliğinin özellikle sabah 07.00 ile 09.00 saatleri arasında ve akşam ise, 17.00 ile 21.00 saatleri arasında pik yaptığı açıklanan eylem planında, kirliliğin; söz konusu saatlerde katı yakıt yakan konutlarda ilk ateşlemenin yapılması ve yine araçların bu saatlerde yoğun trafikte olmasından kaynaklandığı bildirildi.

Planda yapılan durum analizine göre; kış döneminde ısınma amaçlı katı yakıtların kullanılmaya başlamasıyla kirletici parametrelerde artışlar oluştuğu ve partikül madde (PM10) parametresinde sıklıkla değer aşımlarının gözükmekte olduğu açıklandı.

DOĞALGAZ KULLANIMI YAYGINLAŞMALI

Muğla il merkezi olan Menteşe’de 2017 yılında doğalgaz kullana abone sayısının 15 bin 626, 2018 yılında 25 bin 378 ve 2019 yıl sonu abone sayısının 34 bin 359 olduğu öğrenilirken, hava kirliliğini azaltacak konuların başında doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmak olduğuna vurgu yapılan eylem planında, doğalgaz kullanım sayılarının artmasıyla birlikte, kış aylarında gözlemlenen yüksek emisyon değerlerinin düşmesinin beklendiğine dikkat çekildi.

Bu haber toplam 2744 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.