Sinem Kaplan

Sinem Kaplan

Muğla’nın Sokak Lezzetleri

Muğla’nın Sokak Lezzetleri

Genel bir eksiklik olarak söylenebilmesi mümkün mü bilemediğim fakat bana eksik gelen bir konudan bahsetmek istiyorum. Ben Yalovalıyım. Eğitim hayatımı Muğla’da tamamladıktan sonra, buraya hayran kalıp yaşama kararı alanlardanım.  Yalova sahilde dolaşmaya çıktığınızda sahil boyunca birbiriyle kavga içerisinde olmayan, gayet medeni bir şekilde satış yapan tezgah sahipleri görmeniz mümkündür. Bardak mısır, süt mısır,  közde mısır, hotdog, pamuk şeker, çubukta patates ne arasanız var anlayacağınız.  Yol boyunca canınızın çektiği her şeyi tezgahlardan alabiliyorsunuz. Muğla’da olmaması beni gerçekten üzmüştü. Belirli bir nokta da ki bardak mısırcılardan başka hiç tezgah yok. Burası gerçekten çok güzel bir şehir ve böyle sokak lezzetlerinin olmasını çok isterdim. Öğrencilere, hatta tüm insanlara hitap edecek şeyler bunlar. Neden yok bilemiyorum, talep olmamasından mı yoksa izin çıkmamasından mı bilemem. Fakat bu kültür Muğla’ya gelmeli diye düşünüyorum.

Söylemeden geçemeyeceğim bir tezgah var burada. Kemal abi’nin tezgahı. Yeni tanıdım Kemal Abi’yi hotdog ve mısır satıyor. Gerçi onunkine esnaflık denmez yaptığı sanat gibi bir şey. Çok severek yapıyor, işine aşık diyebiliriz yani. İnanılmaz lezzetler çıkarıyor ortaya. Talepte çok fazla tezgahın önün boş göremezsiniz. Muğla’ya gelen dizi ekibini bile her an orada görmeniz mümkün. İnanın oraya gitmekte de çok haklılar. Uzun zamandır bu işi yapıyormuş Kemal abi, sokak lezzetleri kültürüne uzak olanların bir gün tezgahına uğramasını tavsiye ederim. Tüm ön yargılarınızın kırılacağına inanıyorum. Reklam yazısı gibi övüyor olabilirim şuan ama bu kültürü yaşatan ve layıkıyla yapan insanlara gereken değerin gerçekten verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani bir bu kadar daha övgü yağdırmış kadar düşünün beni.

Demem o ki sokak lezzetleri benim gözümde bir memleketin olmazsa olmazı. Beklenen hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Kendi işini seven, saygı gösteren ve bunu insanlara yansıtan herkes bu hassasiyeti hak ediyor.

Bu yazı toplam 3095 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Sinem Kaplan Arşivi
SON YAZILAR