Muğla’nın tarihi taş mektebi restore ediliyor

Muğla’nın tarihi taş mektebi restore ediliyor
Muğla’nın en eski eğitim kurumlarından, Koca Mektep ve Taş Mektep isimleriyle bilinen ve günümüzde Muğla Olgunlaşma Enstitüsü olarak kullanılan tarihi...

Muğla’nın en eski eğitim kurumlarından, Koca Mektep ve Taş Mektep isimleriyle bilinen ve günümüzde Muğla Olgunlaşma Enstitüsü olarak kullanılan tarihi binanın dış cephe restorasyonuna başlandı. Muğla Valisi Esengül Civelek’in talimatıyla başlayan restorasyonun kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

Haber Merkezi

Muğla Valisi Esengül Civelek tarafından Menteşe’deki Atatürk İlkokulu’nun restore edilmesinden ardından Taş Mektep olarak bilinen ve günümüzde Muğla Olgunlaşma Enstitüsü olarak kullanılan tarihi binanın da dış cephe restorasyonuna başlandı.

Restorasyon çalışmalarını gören vatandaşlar; “Bu binanın hergün önünden geçerek evime gidiyorum. Her geçişimde sanki ilk defa görmüşüm gibi hayranlıkla bakarım bu binaya. Bugün iskelelerin kurulduğunu görünce merak ederek sordum. Valimizin binayı restore ettirdiğini öğrenince bir çocuk gibi sevindim. Allah sayın valimizden razı olsun” dediler.

İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Olgunlaşma Enstitüsü’nün restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak; “İlimizin tarihi kimliği ile yükselen değeri olan Olgunlaşma Enstitümüzün restorasyonunu başlatan Sayın Valimiz Esengül Civelek’e tüm eğitim camiamız adına teşekkürü bir borç bilirim” dedi.

Muğla’nın tarihi taş mektebi restore ediliyor

OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ BİNASININ TARİHİ

Muğla Olgunlaşma Enstitüsü olarak kullanılan binanın tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. II. Mahmut (1839) zamanında Kışla olarak yapılan, 1916 yılında Mutasarrıf Müştak Lütfi Bey tarafındanonarılarak ve “Sultani” adıyla liseye dönüştürülen tarihi bina, sonraki yıllarda Turgut Reis Lisesi, Ticaret Lisesi, Halk Kütüphanesi, Halk Eğitim Merkezi ve Kız Meslek Lisesi olarak değişik adlarda bil fiil hizmet verdi. Bina, 2019 yılından itibaren Muğla Olgunlaşma Enstitüsü olarak kullanılmakta. Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ve aslına uygun şekilde iç boya ve tadilatı yapılan bina; dikkat çeken tarihi dokusu ve atmosferiyle eğitim hizmetlerinin dışında birçok sergiye, toplantıya ve kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapmakta. Muğla Olgunlaşma Enstitüsünün tarihi binası, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından geçtiğimiz aylarda Muğla’da gerçekleştirdiği programda ziyaret edilmişti. Kültür varlığınca tescilli binanın dış cephesi son zamanlarda oldukça yıpranmış vaziyette. Dış boyaya, çatı onarımına ve diğer onarım ihtiyaçlarına ihtiyacı olan kültürel mirasın, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 12. maddesi hükümleri kapsamında dış restorasyonu, önümüzdeki günlerde Muğla Valiliği tarafından yapılacak ve görkemli haline tekrar kavuşturulacak.

Bu haber toplam 593 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.