Muğla’ya 238 milyon liralık yatırım

Muğla’ya 238 milyon liralık yatırım
Muğla’nın çok önemli bir olduğunu ve bakanlığı tarafından 2012-2013 yılının hamle yılı olarak belirlediklerini kaydeden Bakan Eroğlu, yapılacak...

Muğla’nın çok önemli bir olduğunu ve bakanlığı tarafından 2012-2013 yılının hamle yılı olarak belirlediklerini kaydeden Bakan Eroğlu, yapılacak 26 yatırım hakkında bilgi verdi.

Muğla’ya bir yıllık dönemde yapılacak yatırımların toplamının 238 milyon 796 bin lira olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, bu oranın rekor yatırım olduğunu sözlerine ekledi. Bakan Eroğlu, yapılacak 26 yatırımın 14’nün DSİ, 2’sinin Orman Genel Müdürlüğü, 8’nin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2’sinin ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirtti. 

Yapılacak yatırımlar ile Muğla’da yaşanılan sorunların çözüleceğini kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Türkiye’de bugüne kadar 3 milyar TL yatırım yapıldı. Yatırımların üçte birinin bakanlığımız tarafından yapılmış olmasından büyük guru duyuyorum. Bütün Türkiye’de seferberlik başlattık. Bin günde bin adet gölet ve sulama alanı yapmaya karar verdik. Bu 1 Ocak 2012 tarihinde başlayan bir projemizdi. Muğla içinde 9 adet gölet ve sulama alanı tespit ettik. Bunları da en kısa zamanda yapacağız. Bunun yanında Muğla kent merkezinin su sıkıntısı olduğunu biliyorum. Bununla ilgili belediye başkanımız ile daha önceden görüşmüştük. Sandıras dağından kent merkezine su getireceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız başladı. Bu sorunu da ortadan kaldıracağız” dedi.

Muğla’da yapılacak 26 yatırım şunlardan oluşuyor:

* Seki Barajında depolanacak 23.3 milyon metreküp su ile Seki Ovasında 26 bin 580 dekar arazinin sulanması sağlanacak. Yapım ihalesi 30 Ekim tarihinde gerçekleşti.

*Girne barajında depolanacak 12.75 milyon metreküp su ile Girne’de 21 bin 510 dekar arazinin sulanması sağlanacak. Barajın yapım ihalesi bu yılın Aralık ayında gerçekleşecek

*Fethiye’de ilçe merkezinin taşkınlardan korunması için Murat Deresi’nde taşkın koruma tesisi inşa edilecek. İşin inşası 13.9.2012 tarihinde ihale edildi. İhalenin sonuçlanmasının ardından inşaat çalışmaları başlayacak.

*Akgedik Barajından Milas ve yöresinin içme kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak olan sulama şebekesi yapılacak. Projenin hazırlanmasına müteakip işin ihalesi 2013 yılında gerçekleştirilecek.

*İnşaatı devam eden Derince Barajından alınan su ile Selimiye ovasında 14 bin 700 dekar arazinin sulaması sağlayacak olan sulama şebekesi yapılacaktır. Projelerin hazırlanmasına müteakip işin yapım ihalesi 2013 yılında gerçekleştirilecektir.

*Akgedik barajından Milas ve yöresinin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak iletim şebekesi inşa edilecektir. İhalesi 2013 yılında gerçekleşecek.

*Akgedik barajından alınarak Milas ve yöresine verilecek olan içme, kullanma ve sanayi suyunu arıtacak arıtma tesisleri inşa edilecek. İhalesi 2013 yılında gerçekleşecek.

*Kazan göletinde depolanmış olan 4,53 milyon metreküp suyun mevcut 5 bin 570 dekar sulamasına ilave su sağlanması için Kazan Göleti Alişar Derivasyonu inşa edilecektir. Aralık 2012 yılında ihale edilecek.

*Fethiye Girme’ler köyü ve arazilerinin taşkınlardan korunması için Girmeler köyü ve arazisi Sarıçay Taşkın Koruma tesisi inşa edilecek. İhalesi yapılan tesisin yapımına başlanılacak.

 *Ula Gökçeler Köyü’nün taşkınlardan korunması için Sığala Deresi Taşkın Koruma Tesisi inşa edilecektir. Bu tesis ile 80 dekar zirai alan taşkınlardan korunacak.

*Köyceğiz ilçe merkezinin taşkınlardan korunması için Köyceğiz ilçe merkezi Kargıcak Çayı Taşkın Koruma Tesisi inşa edilecektir. 21 Kasım tarihinde ihalesi yapılacak.

*Gökçeler Köyü ve Tarım Arazilerinin Hamzbey Deresi taşkınlarından korunması için Milas Gökçler Köyü Hamzabey Deresi Taşkın Koruma İnşaatı inşa edilecektir.60 hektarziraat arazisi taşkınlardan korunacak.

*Paşalı Köyü arazileri ve yukarı Akçay sulaması ana kanalının Kapanderesi taşkınlarından korunması için taşkın koruma inşaatı yapılacak. Aralık 2012’de ihalesi yapılacak ve 2 köy taşkınlardan korunacak.

*Avcılar köyü arazilerinin taşkınlardan korunması için Mortuma Çayı Taşkın Koruma Tesisi inşa edilecektir. Aralık 2012’de ihalesi yapılacak ve 90 dekar tarım arazisi ile bir okul korunacak.

*2012 yılında 92 bin 500 dekar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapılacak.

*2013 yılında ise bir adet bal ormanı kurulacaktır.

*Ortaca ilçesinde bulunan Sarıgerme Tabiat parkı ilan edilecek.

*Datça ilçesinde Lindos Tabiat Parkı ilan edilecek.

*Bafa Gölü Tabiat Parkı seyir terası yapılacak

*Dalaman ve Gölköy sulak alanlarının yönetim planları yapılacak.

*Marmaris Milli Parkına idare ve ziyaretçi merkezi yapılacak.

*Marmaris Milli parkının uzun devreli gelişme planı revizyonu yapılarak arıcılar için arı konaklama yerleri, sağlık ve eğitim konularında alan problemleri çözülecek.

*Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Marmaris Turizm Meslek Yüsekokulu’na yer tahsisi yapılacak.

*Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile İçmeler Beldesine denizel biyoçeşitlilik araştırma ve uygulama merkezi kurulacak.

 *2012 yılında Muğla’ya 2 adet deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulmuştur.  

* 2013 yılında Ortaca’ya otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulacak.

Bu haber toplam 598 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.