“MUĞLA’YI UNESCO GASTRONOMİ ŞEHRİ HALİNE GETİRECEĞİZ”

“MUĞLA’YI UNESCO GASTRONOMİ ŞEHRİ HALİNE GETİRECEĞİZ”
BERİTAN YÜCEL--Muğla Mutfak Kültürü’nün kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması, kentin gastronomi potansiyelinin turizmle entegre edilmesi, yeme – içme ve kültür turizminin canlandırılması amacıyla hazırlanan...

BERİTAN YÜCEL--Muğla Mutfak Kültürü’nün kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması, kentin gastronomi potansiyelinin turizmle entegre edilmesi, yeme – içme ve kültür turizminin canlandırılması amacıyla hazırlanan “Menteşe Mutfak Kültürü Atölyesi ve Saburhane Semt Pazarı” tarihi Şaraphane’de açıldı. Muğla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği Başkanı Timur Kocabıçak, Muğla’nın UNESCO Gastronomi Şehiri haline getirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Muğla Menteşe’de mutfak kültürünün geliştirilmesi ve genç nesil, eski nesilin buluşması adına “Menteşe Mutfak Kültürü Atölyesi ve Saburhane Semt Pazarı” tarihi Şaraphane’de açıldı.

Türkiye’nin ünlü şeflerinin de katıldığı etkinlikte Saburhane Meydanında Muğla mutfağına özgü yemeklerin ve yöre kadınları tarafından yapılan el yapımı yemekler yarıştı. Yarışmada dereceye giren kadınlara ödüller ve sertifikalar verildi.

Muğla’nın UNESCO Gastronomi Şehri arasına girebilmesi için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Muğla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği Başkanı Timur Kocabıçak, coğrafi işaret çalışmalarına hız verildiğini dile getirdi.

“MUĞLA’YI UNESCO GASTRONOMİ ŞEHRİ HALİNE GETİRECEĞİZ”

Çeşitli etkinliklerle genç nesil ile eski neslin buluşmasının sağlandığını dile getiren Başkan Timur Kocabıçak, “Yaklaşık 10 yıldır hep bunun hayalini kurduk. Dedik ki Muğla yemekleri tanıtılsın. Çeşitli platformlarda, gittiğimiz festivallerde Muğla yemekleriyle çeşitli ödüller aldık. Bugün yine Muğla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği olarak Muğla Mutfak Kültürü Platformuyla birlikte burada çalışmalara başladık. Mutfak Atölyesinin mantığı yöresel yemek yapan ev hanımlarına bir defa onların sertifika işlemlerini takip etmek, daha sonra eğitim vermek ardından evlerde ürettikleri kışlık gıdaları, yemekleri getirip stantlarda satıp sergilemelerini sağlamaktı. Bunu da geniş bir katılımla sağladık. Bugün burada Muğla Atatürk Mesleki Anadolu Lisesi Mutfak Bölümü öğrencileri de var. Genç nesil ile eski nesli buluşturuyoruz burada. Biz UNESCO Gastronomi Şehri olmak istiyoruz. Türkiye’de 3 tane şehir var. Gaziantep, Hatay ve Afyon. Bizim bu şehirlerden ne eksiğimiz var diye baktık ve aslında hiçbir eksiğimiz yok derken çok eksiğimiz vardı. Önce kendi mahreç coğrafi işaretlerimizi çoğaltmamız gerekiyordu. Bu konuda da çalışmalar hızla devam ediyor. Muğla’yı hep beraber UNESCO Gastronomi Şehri haline getireceğiz” dedi.

“MENTEŞE’DE EN ÖNEMLİ TURİZMLERDEN BİRİDE KÜLTÜR TURİZMİ”

Menteşe’nin kültür turizminden pay alabilmesi adına yapılan çalışmaların sonuç vermeye başladığına değinen Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, ilçede kültür turizmi konusunda kalıcı bir destinasyon olmak istenildiğinin dile getirdi.

Menteşe’nin önemli bir kültür turizmine sahip olduğunu söyleyen Başkan Gümüş, “Çok uzun süredir Menteşe’nin turizminden pay alabilmesi için çabalarımızdan nihayet sonuç almaktayız. Menteşe’de en önemli turizmlerden biride kültür turizmi. Eski kent dokumuz, tarihi evlerimiz, Arastamız, Saburhane Meydanı ve Karabağlar Yaylası ile Menteşe büyük bir mirasın sahibidir. Kültür turizmi yapmak istiyorsak her şeye sahibiz. Bugüne kadar yerel yönetimler olarak bizler sivil toplum kuruluşlarını da meslek odalarıyla da, üniversitemiz ile kültür turizmi konusunda büyük çaba gösterdik, ortak çalışmalar yaptık. Bugün çok farklı bir noktadayız. Kentin yerel dinamikleri olarak eş güdümlü beraber olmanın avantajıyla beraber kültür turizmi konusunda kalıcı bir destinasyon olmak istiyoruz” diye konuştu.

“EVİNDE PİŞİR SABURHANE MEYDANINDA SAT”

Proje sayesinde Muğla kadınlarının ürettikleri üreünle ile hem kültür turizmine hemde ev ekonomisine katkı sağlayacaklarını ifade eden Başkan Gümüş, “Geleneksel Muğla mutfağının envanterini oluşturarak gastronomi konusunda da kalıcı olmak adına adım atmak istiyoruz. Kadınlarımızın hem ürettikleri yemekleri bu meydanda sergilemelerini, ekonomik olarak gelire dönüştürmelerini hedeflemekteyiz. Saburhane Meydanımız üreten kadınlarımızın meydanı ve mekanı olacaktır. Perşembe ve Pazar günleri üreten kadınlarımız “Evinde pişir Saburhane Meydanında sat” sloganıyla kadınlarımızdan hiçbir işgale ücreti almadan bu bölgede tezgah açabilecekler. Hem kültür turizmimize hem de ev ekonomisine katkı sağlayabilecekler. Amacımız kültür turizminde de merkez ilçe olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

SABURHANE’DE TUR DÜZENLENECEK

TÜRSAB Muğla Merkez Temsilcisi Gürkan Tetik, “MUTSO mihmandarlığında kurulan Muğla Tanıtım Platformunun önemli projelerinden biri bugün gerçekleşiyor. En önemli amaçlarımızdan biri Arasta ve Saburhane’yi içine alacak kentsel sit alanının yaşatılması, canlandırılması ve sürdürülebilir turizmin yaklaşımıyla girişimin sağlanmasıdır. Uzun süredir açılmasını planladığımız Saburhane Semt Pazarı ve Mutfak Atölyesi hayata geçirilmesi ve ilerideki dönemde bu pazarın yeryüzü pazarına evrilmesiyle bu pazarın ilimizin önemli pazarlarından biri haline getirilmesidir. Ayrıca TÜRSAB olarak bahar ayından itibaren buraya turların düzenlenmesini sağlamak amacıyla info-gezi planlamaktayız” dedi.

Bu haber toplam 972 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.