MUHTARLAR KIRSAL MAHALLE KARARINA TEPKİLİ

MUHTARLAR KIRSAL MAHALLE KARARINA TEPKİLİ
BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bozarmut, Bozüyük, Madenler, Turgut, Bencik ve Yeşilbağcılar Mahallelerinin Yatağan Belediye Meclisi’nde kırsal mahalle olarak oy birliğiyle kabul edilirken, 11 Kasım Perşembe...

BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bozarmut, Bozüyük, Madenler, Turgut, Bencik ve Yeşilbağcılar Mahallelerinin Yatağan Belediye Meclisi’nde kırsal mahalle olarak oy birliğiyle kabul edilirken, 11 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilen Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısında oy çokluğuyla reddedilmesi tartışma yarattı. Kırsal mahalle olarak kabul edilmeyen mahallelerin muhtarları gazetemize yaptıkları açıklamada kararın yanlış bir karar olduğunu, çiftçiyi ve üreticiyi korumak için çıkarılan bir kanunun Büyükşehir tarafından kabul görmemesine tepki gösterdi.

11 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilen Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı’nda Yatağan’a bağlı 6 mahallenin çeşitli gerekçelerle kırsal mahalle olarak kabul edilmemesi  ve Turgut Mahallesinden gelen vatandaşların toplantı salonuna alınmaması tartışma yarattı.

6 mahallenin Kırsal Mahalle veya Kırsal Yerleşik Alan olarak kabul edilmemesi mahalle sakinleri tarafından da tepkiyle karşılandı.

Verilen kararın ardından Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, “Vatandaşlarımızın haklarını korumak ve haklarını aramak için her türlü hukuki mücadele verilecektir” açıklamasında bulundu.

MUHTARLAR KIRSAL MAHALLE KARARINA TEPKİLİ

Kırsal mahalle olarak kabul edilmeyen mahallelerin muhtarları gazetemize yaptıkları açıklamalarda verilen kararın yanlış bir karar olduğunu, çiftçiyi ve üreticiyi korumak için çıkarılan bir kanunun Büyükşehir tarafından kabul görmemesine tepki gösterdi.

Mevcut yapılaşma durumunun hala kırsal olduğu Turgut Mahallesinin Muhtarı Selim Bahçeli, alınan kararı doğru bulmadıklarını söyledi. Muhtar Bahçeli, “Tahmini 15 bin 600 metrekare ekilir arazimiz var. 492 adet kayıtlı traktör var. Öbür mahallelere bakarsak en önce kırsal mahalle olması gereken yer Turgut. Mahallemiz Büyükşehir yasasından sonra zaten ne üst yapıda nede alt yapıda yeterli hizmeti alamıyor. Alınan kararı doğru bulmuyorum” dedi.

“ALDIKLARI KARARI VATANDAŞLARA NASIL İZAH EDECEKLERİNİ BİLEMİYORUZ”

Son zamanlarda ciddi oranda bir göç veren Bozüyük Mahallesinin Muhtarı Ahmet Yanmadık, kırsalda yaşayan vatandaşlar için çıkarılan bir yasanın Büyükşehir tarafından kabul görmediğini ifade etti. Muhtar Yanmadık, “Büyükşehir Yasasından önce belde belediyesi olan Bozüyük Mahallesinde kırsal mahalle olarak kabul edilmesini istiyoruz. Kırsal Mahalle kanununda hayvancılık ve tarım desteklemeleri amaçlanırken Büyükşehir Belediyesi bunu bir türlü benimseyemedi. Yarından sonra Bozüyük’e geldiklerinde aldıkları kararı vatandaşlara nasıl izah edeceklerini bilemiyoruz. Halka yönelik bir destek olmasına rağmen kırsalda yaşayan vatandaşa hak tanınmaması da anlaşılır bir durum değil. Zaten Bozüyük Mahallesinde ciddi bir göç yaşanıyor. Bizim köyümüzde 884 yaşayan vatandaş var. Bin 700 civarı büyükbaş, bin üzerinde küçükbaş var. Ziraat Odası’na kayıtlı 137 çiftçimiz var. Burası nasıl olurda kırsal mahalle sayılmaz” dedi.

“MAHALLE HALKI MAĞDUR EDİLDİ”

Nüfusun yarısının çiftçilikle uğraştığını ifade eden Bozarmut Mahalle Muhtarı Ümit Bostan, mahalle halkının mağdur olduğunu dile getirdi. Muhtar Bostan, “Bozarmut Mahallesinde yaşayan nüfusun yarısı çiftçilikle uğraşıyor.biz gerekli dilekçelerimizi çiftçilikle, hayvancılıkla uğraşan vatandaş sayısını Yatağan Belediyesi’ne verdik. Yatağan Belediyesi Bozarmut’u kırsal mahalle olarak kabul ederken, Büyükşehir Belediyesi kırsal mahalle olarak kabul etmedi. Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz gerekli hukuki işlemlerin devam ettireceğini ifade etti. Hükümetimizin çiftçiyi korumak amacıyla çıkardığı bir kanun Büyükşehir Meclisinde takıldı. Mahalle halkı mağdur edildi” şeklinde konuştu.

“HERKES TOPU BAŞKASININ ÜZERİNE ATIYOR”

Bölgede bulunan sanayinin gerekçe gösterilerek kırsal kabul edilmediğini söyleyen Madenler Muhtarı Eyüp Alan, mahallede yaşayan vatandaşların çoğunun sanayide değil tarım ve hayvancılıkla uğraştığını dile getirdi. Yatağana bağlı mahallelerinin kırsal mahalle olarak tespitinde Fethiye, Marmaris gibi turizm yönü ön plana çıkan ilçelerle kıyaslanmamasını söyleyen Muhtar Alan, “Bu kanun çıkarken tarım ve hayvancılık ön planda tutuldu. Köyden mahalleye dönüşenler diye çıktı. 5 belde belediyesi ve Madenler köyü kırsal olarak kabul edilmedi. Madenlerde sanayi bahane ediliyor. Halbuki bizim vatandaşlarımız sanayide değil hayvancılık ve tarımda çok fazla ilgileniyor. Herkes topu başkasının üzerine atıyor. Bizim Marmaris, Milas, Fethiye, Bodrum ile kıyaslanmamamız lazım” diye konuştu.

Bu haber toplam 999 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.