MUSKİ ve İlçe Belediyeleri!

MUSKİ ve İlçe Belediyeleri!
Küresel ısınmasının artması ve kullanılabilir suların hızla tüketilmesi gelecek su nedeniyle savaşlar çıkacağına işaret ediyor. ABD'deki Massachusetts...

Küresel ısınmasının artması ve kullanılabilir suların hızla tüketilmesi gelecek su nedeniyle savaşlar çıkacağına işaret ediyor. ABD'deki Massachusetts Üniversitesi Çevre Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Timothy O. Randhir de kaynakların azalması nedeniyle su kavgalarının artacağını vurguluyor. Peki geleceğin su savaşlarının hangi bölgelerde hangi ülkeler arasında gerçekleşmesi bekleniyor? Türkiye su savaşlarında yer alacak mı?

***

Dünya genelinde su savaşları başlamadan Muğla’da su savaşları başlamış. Gazetelerde atılan başlıklar su savaşları başladığını anlatıyor ancak alta haberi okuyunca başlıkla pek bağlantısı yok.

Büyükşehir yasasının uygulanmaya başlanması ardından oluşan MUSKİ kurulduğu dönemden itibaren il genelinde çalışmalarına hız verdi. İl genelinde su ve kanalizasyon hizmetlerinde kaliteyi arttırarak şehrin tamamında yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen MUSKİ Son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan yağmur suyu hatlarının bakım onarımı konusuna da bir açıklık getirdi.

***

Geçtiğmiz günlerde MUSKİ Daire Başkanı Baki Ülgen tarafından yapılan yazılı açıklama ile yağmur suyu hatlarının bakım onarımının nasıl yapıldığı konusunda bilgi verildi.  Ülgen açıklamasında, yağmur suyu bakım  onarımdan oluşacak giderlerin ödeneğini verme işinin ilçe belediyelerine ait olduğunu vurgulayarak, “İlçe belediyelerimiz bize ödenek verirlerse biz ancak yağmur suyu uzaklaştırma işini yapabiliyoruz ” dedi.

***

MUSKİ’nin bu açıklaması yeni bir tartışma konusu yarattı. Su ve Kanalizasyon işlerinin içine yağmur su hatları dahil midir? Değil midir? MUSKİ Daire Başkanı Ülgen, MUSKİ’nin yağmursuyu drenasyon işletme, bakım, onarım ve yapımlarını mevcut yasal düzenlemeler ve İçişleri Bakanlığının vermiş olduğu görüşler çerçevesinde yaptıklarını belirtti.

***

MUSKİ’nin yasal dayanağının 2560 sayılı kanunun 2. Maddesi’nin b fıkrasında İSKİ’nin görev ve yetkilerine göre çalışmalarını sürdürdüklerini hatırlatan  Ülgen, “Yasada Kullanılmış sular ile yağış sularının toplanması, yerleşim yerlerinden uzaklaştırılması ve zararsız bir biçimde boşaltma yerine

ulaştırılması veya bu sulardan yeniden yararlanılması için abonelerden başlanarak bu suların toplanacakları veya bırakılacakları noktaya kadar her türlü tesisin etüd ve projesini yapmak veya yaptırmak; gerektiğinde bu projelere göre tesisleri kurmak yada kurdurmak; kurulu olanları devralıp işletmek ve bunların bakım ve onarımını yapmak, yaptırmak ve gerekli yenilemelere girişmek.” denilmektedir. Aynı kanunun 25’nci maddesinde ise, “Yağmur sularının uzaklaştırılması ile ilgili tesislerin yapılması veya bu tip tesislerin işletilmesi, gerekli harcamalar İLGİLİ BELEDİYELERCE karşılanmak şartıyla İSKİ tarafından yerine getirilir. Bu tesislerin yapılması veya işletilmesine ilişkin

harcamalar tarifelere dahil edilmez.” Şeklinde kanunda yer almaktadır. Bu çerçevede MUSKİ olarak yasaların dışına çıkmamız doğru değildir” şeklinde konuştu.

***

Yasanın belirttiği hükümleri bütün ilçe belediyeleriyle paylaştıklarını belirten MUSKİ Daire Başkanı Baki Ülgen, şunları söyledi: “Yasaya göre yağmur suyu uzaklaştırma işi MUSKİ’nin görevlerinden sayılmıştır. Fakat şartlara bağlanmış, görev ifşa edilen ilçedeki belediyeden bedelini tahsil

etmek koşuluyla diye şart koşulmuştur. Biz bu konuyu bütün ilçe belediyelerimizle paylaştık. Yağmursuyu drenasyon işletme ve bakım onarımları ile yapımları içinde tüm ilçelerimizden ödeneklerinin karşılanması talep edildi. Fakat Dalaman ilçemiz hariç hiçbir ilçe drenasyon giderlerini karşılama amaçlı ödenek ve yetki devri yapmamıştır.”

***

Bazı ilçe belediyelerinin yol yapım ve muhtelif çalışmalar esnasında özensiz  çalışmaları olduğuna da değinen MUSKİ Daire Başkanı Ülgen, “Sel baskınlarının yoğun olduğu bölgelerde yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda bazı tespitlerimiz oldu. Bu tespitlerimizin içerisinde yağmur suyu hatlarına ve dere içlerine yol yapım, muhtelif çalışmalar esnasında hafriyat döküldüğünü, hatları kırıldığını

ve bunun gibi sel baskınlarına sebep olacak birçok özensiz çalışmaların olduğunu gözlemledik. Vatandaşlarımızın bu hizmetten mağduriyet yaşamamaları adına ilçe belediyelerimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve bizim bazı çalışmalarımız sürüyor. Ancak bu çalışmalar aşamasında gözlemlediğimiz olaylar karşısında özellikle ilçe belediyelerimizin müteahhitlerinin yanında değil MUSKİ’ye yardımcı olacaklarını düşünüyorum.  MUSKİ’ye bu konuda yardımcı olunmadığı sürece evlerde su baskınları ve taşkınların yaşanması durumunda sorumluluk sadece MUSKİ’nin değildir” dedi.

***

MUSKİ Daire Başkanı Ülgen’in son tespiti ise gerçekten düşündürücü. İlçe belediyelerinin dere yataklarına moloz döktüklerini çeşitli hizmetler için çalışma yaparken yağmur suları drenaj kanallarını tıkadıkları iddiası hem dikkat çekici hem de düşündürücü.

Bu haber toplam 529 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.