Müzik yasağına sosyal medyada kırmızı tepki

Müzik yasağına sosyal medyada kırmızı tepki
Coronavirüs tedbirleri kapsamında canlı müzik yapılan mekânlarda sosyal mesafe kuralına uyulmadığı gerekçesiyle müziğin yasaklanmasının ardından...

Coronavirüs tedbirleri kapsamında canlı müzik yapılan mekânlarda sosyal mesafe kuralına uyulmadığı gerekçesiyle müziğin yasaklanmasının ardından eğlence sektörü çalışanları, sosyal medyada yeni bir dayanışma hareketi başlattı. Muğlalı müzisyenlerinde katıldığı pek çok müzisyen sosyal medya hesaplarının profil fotoğraflarını kırmızı renge çevirirken, müziklerin yasaklanmasına tepki gösterdiler.

Sinem Korkmaz

Pandemi nedeniyle işsiz kalan eğlence sektörü çalışanları, mevcut durumlarına dikkat çekmek amacıyla sosyal medyada yeni bir dayanışma hareketi başlattı. Pek çok müzisyen ve kurumun profillerini kırmızı renge çevirip, kırmızı renkli gönderiler paylaşmasıyla başlayan akım kısa sürede yayıldı. Muğlalı müzisyenlerinde katıldığı akım sosyal medya da çığ gibi büyüyor.

“PLAJLARDA BULAŞMAYAN VİRÜS NEDENSE CANLI MÜZİK MEKÂNLARINDA TEHLİKELİ OLUYOR”

Yaşanan en ufak bir olayda müziğin sustuğunu söyleyerek, birçok müzisyen ve sanatçının işsiz kaldığını beliren Muğlalı Müzisyen Burak Gencer, “Öncelikle belirtmek istiyorum ki, Türkiye’de en ufak bir olayda ilk olarak hep müzik susuyor. Deprem oluyor müzik susuyor, sel basıyor müzik duruyor, virüs çıkıyor yine müzik susuyor. 7 aydır açılmayan işletmeler var. Bu mekanlarda para kazanan birçok müzisyen ve sanatçı var. Plajlarda bulaşmayan virüs nedense canlı müzik mekanlarında tehlikeli oluyor. Her zaman olduğu gibi normalleşme süreci sonrası vaka artışları yaşanınca yine müzik susturuldu. Yine birçok müzisyen ve sanatçı arkadaşımız işsiz kaldı. Bu insanların kiraları, faturaları, kredi borçları, günlük ihtiyaçları nasıl karşılanacak. Başka işte çalışsınlar diyenler var. İnsanlar süresiz izne çıkarılırken bu insanlar nasıl başka iş bulacak. Bende Türkiye genelinde başlayan müzik emekçilerine destek için farkındalık yaratma projesi olan, profilimizi 7 gün boyunca kırmızıyla aydınlatma projesine destek olduğumu belirtmek üzere bende instagram profilimi kırmızı yaptım. Sesimizin duyulacağına ümidim kalmasa da ‘başarmanın yarısı inanmaktır’ düşüncesi ile böyle bir adım attım. Umarım yapılan bu yanlıştan kısa zamanda geri dönülür ve tüm müzik emekçisi arkadaşlarımız işlerine geri döner. Bu süreçte çok borçlandılar. Umarım devlet tarafından da küçük bir destek sağlanabilir” şeklinde konuştu.

“MÜZİK SUSTURULMAZ”

Eğlence sektörünün coronavirüs döneminde çok zorlandığını söyleyen Mahalli Sanatçı Hamdi Demirtaş ise, “Sosyal mesafeye uyulmuyor gerekçesiyle mekânlarda canlı müzik yasaklandı. Düğünler iptal edildi. Düğünleri anlıyorum fakat bu sektörden geçimini sağlayan birçok insan var. Bende dahil olmak üzere ekmek yiyen birçok insan mağdur oldu. Canlı müzik olan kafe ve restoranlar zaten sosyal mesafe önlemini alıyor. Bir an önce bu duruma bir çözüm bulunmalı. Biz de müzisyenler olarak sosyal medya da bir akım başlattık. Profillerimizi 7 gün boyunca kırmızıyla aydınlatarak, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Müzikler, yeniden çalsın istiyoruz. Para kazanmaktan ziyade müzik bizim için bir tutku. Bu tutkudan bizi mahrum etmesinler. İnsanlara bulaşabilecek en güzel şeydir müzik. Müzik susturulmaz” şeklinde konuştu.

“MÜZİĞİ DURDURMAK HAYATI DURDURMAKTIR”

Tepkisini dile getiren bir diğer Müzisyen Adnan Can Uslu ise, “Müziği durdurmak hayatı durdurmaktır. Hele ekmeğini, parasını müzik sektöründen, organize sektöründen kazananlar için bu durdurma olayı insanların hayatını bitirmeye yol açabilir. Bu bizim tutkumuz, bu bizim sevdamız. Emeklerimizin karşılığını almaya başladığımız yıllarda insanların memnuniyetiyle avunduk. Nice gülüşler yakaladık. Mutlu anlarında hep birlikte eğlendik gülümsemelerine sebep olduk. Dertli kederli anlarında hepimiz kedere büründük üzüldük gerekirse ağladık. Vaka sayılarındaki artış müzisyenlerin suçu değil ki. Sorumsuz vatandaşlar yüzünden biz mağdur oluyoruz. Müzik, insanın ruhunu rahatlatan bir şey. Hele ki böyle bir dönemde bence psikoloji açıdan müzik daha da önemli. Yeterince zor günler geçirdik zaten. Müzik, asıl böyle bir dönemde dinlenmeli. Müzisyenler olarak sosyal medyada sesimizi duyurmak için kırmızı bir çalışma başlatıldı. Bizde destek veriyoruz. Sesimizi bu şekilde duyurmaya çalışıyoruz. Müzik, yasaklanmamalı” dedi.

Bu haber toplam 770 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.