“Nefes Kredisi” uygulaması

“Nefes Kredisi”  uygulaması
TOBB'nin geçen yıl başlattığı ve 2018 yılında da devam kararı aldığı KOBİ'lere "Nefes Kredisi" kapsamında bu yıl kamu bankalarından T.C. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank kredi verecek. Nefes Kredisi verecek tek özel sektör...

TOBB'nin geçen yıl başlattığı ve 2018 yılında da devam kararı aldığı KOBİ'lere "Nefes Kredisi" kapsamında bu yıl kamu bankalarından T.C. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank kredi verecek. Nefes Kredisi verecek tek özel sektör bankası ise geçen yıl olduğu gibi yine sadece Denizbank oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), üyesi odalara ve borsalara üye olan Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) finansmana erişimde sıkıntılar yaşaması üzerine geçen yıl "Nefes Kredisi" adıyla yeni bir kredilendirme modelini uygulamaya koymuştu. Şubat 2016'dan Ocak 2017'ye kadar ekonomide devam etmekte olan durgunluk, TOBB'nin ve aralarında MİTSO'nun da olduğu üye odaların başlattığı "Nefes Kredisi" uygulamasıyla birlikte Nisan 2017'de birden yükselişe geçmiş ve yükseliş yıl sonuna kadar devam etmişti. Nefes Kredisi uygulamasına göre TOBB ve Kredi Garanti Fonu (KGF), KOBİ'lere verilecek kredilere teminatı üstlenmişler ve kredi vermek üzere T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Denizbank A. Ş ile TOBB arasında bir protokol imzalanmıştı. Daha sonra TOBB ve üyesi oda ve borsalar bu iki bankaya mevduat yatırarak üyeleri olan KOBİ'lere "Nefes Kredisi" verilmesinin önünü açmışlardı. Buna göre TOBB kendi kaynaklarından, protokol yapılan iki bankaya 500 milyon liralık bir mevduat hesabı açtırmıştı. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Denizbank A.Ş. de bu mevduatın 10 katı olan 5 milyar TL kredi vermeyi üstlenmişlerdi. Uygulama kapsamında 2017 yılında, toplamda 681 bin firmaya 234 milyar TL kredi desteğinde bulunulmuştu.

MİTSO ise bu kapsamda T.C. Ziraat Bankası ile Denizbank'a 75'er bin TL yatırarak bunun 10'ar katı olan 750 biner liradan toplamda 1 milyon 500 bin TL tutarında üyeleri için yüzde 9.9 oranında faizle kredi olanağı sağlamıştı.

Nefes Kredisi uygulanmanın ekonomideki durgunluğun aşılmasındaki etkisi gözlemlendikten sonra TOBB, bu uygulamayı 2018 yılında da sürdürme kararı aldı. Buna göre; TOBB üyesi KOBİ'lere aylık yüzde 1.09 faizle, 12 ay eşit taksitte geri ödeme koşuluyla en çok 200 bin liraya kadar Nefes Kredisi verilebilecek.

Nefes Kredisinde geçen yıl kamu bankalarından T.C. Ziraat Bankası ile özel sektör bankalarından Denizbank ile TOBB arasında anlaşma sağlanmıştı. Bu yıl ise T.C. Ziraat Bankası'nın yanı sıra kamu bankalarından Halkbank ve Vakıfbank da Nefes Kredisi ile de anlaşma yapıldı. Nefes Kredisi verecek tek özel sektör bankası ise yine Denizbank oldu.

Yeniden başlatılacak olan Nefes Kredisi için anlaşma yapılan tek özel sektör bankası Denizbank'ın Milas Şubesi Müdürü İsmet Aloğlu ve bankanın KOBİ Ticari Krediler Yetkilisi Barış Üstündağ, MİTSO'yu ziyaret ederek uygulama konusunda görüş alışverişinde bulundular. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Eliş ile görüşen Denizbank yöneticileri, Milas'ta MİTSO kanalıyla uygulanacak olan Nefes Kredisi için bu yıl da işbirliği yapmaktan çok büyük memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Denizbank Milas Şubesi Müdürü İsmet Aloğlu "TOBB ve MİTSO'nun katkısı ve desteğiyle krediye ulaşmakta zorluk çeken KOBİ'lere yeniden kredi desteği sağlanacak olması bizi de sevindirdi. Biz de esnaflarımıza, işletmelerimize kredi desteği sağlamaktan, onlara işlerini geliştirmede destek olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Nefes Kredisi için yeniden MİTSO ile işbirliği yapacak olmamız, birlikte çalışmamız da bizi ayrıca mutlu ediyor" diye konuştu.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Ankara'da

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve 365 oda ve borsanın katılımıyla yapılan toplantıda Nefes Kredisi uygulamasının sürdürülmesine karar verildiğini belirterek "Yapılan istatistik değerlendirmeler, geçen yıl uygulamaya koyulan Nefes Kredisi'nin ne kadar çok işe yaradığını açıkça ortaya koyuyor. Bu nedenle, TOBB üyesi oda ve borsalarla birlikte uygulamanın devam ettirilmesine karar verdik. Geçen yıl, Milas'ta, üyelerimize MİTSO olarak 1 milyon 500 bin liralık bir kredi olanağı sağlamıştık. Bu yıl da desteğimiz sürecek. Bu yıl vereceğimiz kredi için kesin toplam rakam daha sonra belirlenecek.Nefes Kredisi konusunda geçen yıldan deneyim kazanmış olan Denizbank ile yeniden çalışacak olmamız bizi de memnun ediyor" diye konuştu.

Bu haber toplam 743 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.