Sinem Kaplan

Sinem Kaplan

Öğrencilerin Sesini Duyun

Öğrencilerin Sesini Duyun

Geçtiğimiz haftalarda öğrencilerin sorunlarının ele alındığı, Menteşe Kent Konseyi’nin düzenlediği formunda üniversite öğrencileri sorularını dile getirmişti. Öğrencilerin genel sorunları barınma, ulaşım, sigortasız çalıştırılma, sosyal alan eksikliği oldu.

Bir kadın öğrenci sorunu dile getirirken mahrem alanımız yok demiş. İfade etmek istediği 18 yaşının üzerinden birçok bireyin yetersiz bir alana konularak yaşaması beklenmesi tam olarak. Aslında istedikleri kaldıkları yurtta herkesin kendi mahrem alanı olması yurtların buna göre yapılması, düzenlenmesi. Öğrencileri bu konuda çok haklı buluyorum yapılan yurt odalarının öğrencilerin okul dönemi boyunca orada yaşayacağı düşünülerek yapılmalıdır. Sadece uyumaları için yatak olan birkaç kişinin aynı odada dar alanlarda yaşaması çok zorlayıcı. Ders çalışmadan tutun bir öğrencinin dinlenebilmesi için bile verimli bir ortam olması gerekiyor. Fakat günümüzde öğrencilerin kaldığı çoğu yurt 4 ve üzeri kişinin yetersiz alanlı bir odada kalmaya çalışmasından başka bir şey değil.

“Daha çok yurt değil, daha kaliteli ve mahrem alan sunan yurtlar istiyoruz” dediler çokta haklı olduklarını düşünüyorum.

Bir diğer önemli konuda öğrencilerin sigortasız bir şekilde çok ucuz ücretlere çok fazla çalıştırılması. Bir öğrenci bu konuya ilgili şunları söylemiş;

“Öğrenciler saati 1 veya 2 liraya part time adı altında 10-11 saat çalışıyor. Aylık 500-600 TL alıyorlar. Uzun saatler ve düşük ücretlerle sömürü düzeninde çalışıyoruz. Denetim sadece sigara denetimi mi? Denetimden anladığımız bu mu? Kötekli de bu denetimin sağlanması gerekiyor. Çalışma koşulları yönünden denetim gerekiyor.”

Gerçek bir sömürü. Asıl böyle işletmelerin denetlenmesi gerekiyor . Öğrencilerin üzerinden ne kazanırsak kardır diyen herkes bir gün duvara toslayacak. Buna inanıyorum. Ev sahipleri yüksek fiyatlardan ev verir, mekanlar ucuza öğrenci çalıştırır. Sürekli öğrenci üzerinden geçinmeye çalışan insanlar gerçekten artık bir durmalı.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş “Yüksek ev kiralarına karşı hakkınızı arayın” demiş öğrencilere. Evet haklısınız ama ev sahibi anlar mı bundan. Orada olan her öğrenci istemese de barınma problemini çözmek için orada bir ev yada apart odası tutmak zorunda. Bunun bilincinde olan bazı uyanıklarda hiç acımadan  gerçek anlamda sömürüyor öğrencileri.

En büyük sorunlarından birinin de ulaşım olduğunu söyleyen öğrenciler merkezle ilişkilerinin neredeyse hiç olmadığı söylediler.

Bunlar sorunlardan sadece bir kaçı daha nicesi var öğrencilerde dile getirdikleri. Umarım Menteşe Kent Konseyi tarafından düzenlene bu forum öğrencilerin bir nebzede olsa sesini duyurur ve çözüm önerileri biraz dikkate alınır.

Bu yazı toplam 2030 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Sinem Kaplan Arşivi
SON YAZILAR