Öğrenciye zorluk

Öğrenciye zorluk
Aile içinde en çok fedakarlığı anne ve baba yapar. Birçok insan yatırımını ev, araba ve arsaya yatırım yapar iken, anne ve baba yatırımını çocuğuna...

Aile içinde en çok fedakarlığı anne ve baba yapar. Birçok insan yatırımını ev, araba ve arsaya yatırım yapar iken, anne ve baba yatırımını çocuğuna yapar. Yeter ki çocuğumuz okusun başkalarına muhtaç olmasın diye düşünür. Bizler de “eğitim şart”, “geleceğimiz gençlerin elindedir” diyoruz. Peki, gençlerin eğitimi için ne gibi kolaylıklar sağlıyoruz? Aksine öğrencileri gelir olarak görerek her şeyi daha pahalıya veriyoruz.

Ebeveynler birçok zorlukla çocuklarını okutmaya, çocuklar ise zorlukları gördüğünden eğitimine sımsıkı sarılmak ve bir meslek sahibi olmak istiyor. Birçok çocuk ailesine destek olmak adına bir yandan okuyor bir yandan da part-time işte çalışıyor. Buna rağmen sıkıntı yaşamaya devam ediyorlar. Bunun sebebi ise öğrencilere farklı fiyatlar uygulanması ve kolaylıklar sağlanmaması.

Öğrencileri eğitime teşvik etmemiz gerekirken tam tersi yaşam tarzlarını zorlaştırarak okula gitme isteklerini yok etmeye çalışıyor gibi davranıyoruz. Örnek olarak ev kiraları veya öğrencilerin yiyeceği aperatif yiyeceklerin kafelerde pahalı verilmesi diyebilirim. Ev sahipleri, evi kiraya vereceklerinde öğrencilere ve ailelere göre farklı ücret talebinde bulunuyorlar. Bu da yetmiyor sanki evin metrekaresi değişiyormuş gibi öğrencilere verilirken, kişi sayısına bakarak ev kirası fiyatı belirleniyor. Öğrenciler ders aralarında aperatif bir şeyler yiyerek tekrar derse girmek istiyorlar fakat okul civarındaki büfe ve kafelerde yiyeceklerin fiyatları yüksek bulunuyor.

Bunların yanında öğrencilere ulaşım için de kolaylık yapılmıyor. Muğla ilinin Kötekli Mahallesi merkeze 6 kilometre uzaklıkta ve indirim kent kart ile 2 lira 35 kuruş alınıyor iken, kent kart olmadığı zaman 4 lira alınıyor. İndirimsiz kent kart ücreti de 3 lira 25 kuruş. Bu fiyatlar 6 kilometre için, bazı insanlar tarafından az görünse de öğrenciler için yüksek fiyat.

Hepimizin bildiği üzere her şehrin ayrı bir kent kartı mevcut. Bunu öğrenciler için indirimli hale getirerek eğitime destek verdiklerini, öğrencilere ulaşım fiyatı konusunda yararlı bir fikir gibi düşündüler ama sadece okudukları şehirde yararlanılabilen bir sistem getirdiler. Öğrenciler okudukları şehirde belediyelere belli bir miktar karşılığı başvuru yaparak indirimli kent kart alabiliyorlar. Fakat bu sefer de tek bir şehirden indirimli kent kart alma ve sadece o şehirde kullanma hakkı verildiği için, öğrenciler tatillerde memleketlerine döndüğü zaman veya başka bir şehre gittikleri zaman bu indirimli kent kartı kullanamıyorlar. Gittikleri şehir de indirimli kart almak istediklerinde ise önceki almış oldukları indirimli kent kartlar otomatik olarak iptal oluyor. Öğrencinin her yerde öğrenci olduğu unutuluyor. Bunun yerine en azından öğrenciler için kent kartı her şehirde kullanmak amacıyla tek bir kart haline getirilebilir.

Pandemi döneminde öğrenciler online eğitim alıyor iken, bu sisteme bir çözüm bulunur ise, yüz yüze eğitime geçildiği zaman daha rahat etmeleri sağlanıp eğitimlerini tamamlamalarında ufak da olsa bir katkı olabileceğini düşünüyorum. Öğrencilere eğitimde az da olsa destek verilmesi dileğiyle…

Bu haber toplam 954 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.