Okuldan pazar tezgahına 

Okuldan pazar tezgahına 
Muğla’nın Menteşe ilçesinde Perşembe günleri kurulan geleneksel üretici pazarında tezgahı bulunan genç öğretmen Hicran Aldeniz (27) çalışma azmiyle...

Muğla’nın Menteşe ilçesinde Perşembe günleri kurulan geleneksel üretici pazarında tezgahı bulunan genç öğretmen Hicran Aldeniz (27) çalışma azmiyle takdir topluyor. Sabahları okula giden, okul çıkışı ise babasıyla birlikte yeşillik sattıkları tezgahının başında gün bitene kadar çalışan Hicran öğretmen, “Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok” dedi.

Seda Mığrık

Muğla’nın Menteşe ilçesi Yerkesik Mahallesi’nde Özel Eğitim Öğretmenliği yapan 27 yaşındaki Hicran Aldeniz, öğretmenliğinin yanı sıra Menteşe’nin Perşembe günü kurulan üretici pazarında, babasıyla birlikte sahibi oldukları tezgahta satış yapıyor.

Çalışma hayatındaki azmiyle takdir toplayan Hicran Aldeniz, öğretmen olmadan önce babası ile yaptığı pazarcılık işinden vazgeçemeyerek, öğretmenliğin dışında pazarda baba mesleğini sürdürüyor. Pazarın genç öğretmeni olarak anılan Hicran Aldeniz, “Üniversitedeki bir kadın hocam bana ‘satış yaparken hiç utanmıyor musun?’ diye sormuştu. Utanmak bana ve babama yakışmaz diye cevap vermiştim” diye konuştu.

16 yaşından bu yana babası ile birlikte pazarda satış yaptığını söyleyen Hicran Aldeniz, “Aslen Aydınlıyım. Yerkesik’te Özel Eğitim öğretmenliği yapıyorum. Şu sıralar pandemi dolayıyla yarım gün çalışıyorum. Derslerim bittikten sonra babamın yanına gelerek pazarcılık yapıyorum. Tezgah babamın tezgahı, her gün tezgahımızı açıyoruz. Burada yeşillik satıyoruz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde okudum. Okulum devam ederken de bir yandan çalışıyordum. Bu işe 16 yaşlarımda babamın yanında başladım. Pazarcılığın tabi ki zor yanları var. Sabahları çok erken açıyoruz fakat benim dersim olduğu için ders bitimi sonrasında ancak tezgaha gelebiliyorum. Dersten sonra akşam 21.00’a kadar tezgahta satış yapıyorum. Yaptığım işi keyif alarak yapıyorum. İki işi bir arada yürütmek tabi biraz zor fakat severek yapınca bunları görmüyorum. Ayrıca ailemin benim desteğime ihtiyacı var. Babama destek olduğumu görmek bana daha çok azimli olmam gerektiğini hatırlatıyor” dedi.

“BİZ KADINLAR HER ŞEYİN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ”

Kadınların her sektörde olması gerektiğine vurgu yapan Aldeniz, “Biz kadınlar olarak aslında her şeyin üstesinden gelebiliriz. Kadınlara tek bir tavsiyem var. Hangi iş olursa olsun zordur diye çekinmeyin. Bizler her işi yapabilecek kadar güçlüyüz. Elimizin değdiği her yeri güçlendirip, güzelleştirdiğimize inanıyorum. Bu yüzden pazarda, çarşıda, tarlada, ofiste her yerde, her şekilde bulunmamız gerektiğini unutmayın. En önemlisi de yaptığınız işten asla gocunmayın. Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok” şeklinde konuştu.

“UTANMIYOR MUSUN DİYE SORDULAR”

Yaptığı işten gurur duyduğunu söyleyen Hicran Aldeniz, “Bu mesleği üniversite okurken de yapıyordum. Arkadaşlarım beni pazarda gördüğünde ‘bu işten utanmıyor musun?’ diyorlardı. Hatta bir gün kadın bir hocam ‘satış yaparken hiç utanmıyor musun? Arkadaşların seni burada görüyor’ demişti. Ben de utanılması gereken o kadar meslek varken, pazarcılıktan utanmak bana ve babama yakışmaz dedim. Biz pazarcılığı gurur duyarak yapıyoruz fakat bir eğitmenin gelip böyle bir soru sorması gerçekten çok üzücüydü. Alnını teri ile çalışan kimseye utanmak düşmez” dedi.

Bu haber toplam 1141 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.