Okutturan, Yazdıran, Resim Yaptıran Proje

Okutturan, Yazdıran, Resim Yaptıran Proje
Muğla’da, üniversite öğrencilerine burs sağlamak için lavanta ve trüf mantarı yetiştiren EGET Vakfı, çocuklarda kitap okuma alışkanlığının gelişmesi için de kitaplığını sokağa taşıdı. Kapısız Kitaplıklar, Kitaplar...

Muğla’da, üniversite öğrencilerine burs sağlamak için lavanta ve trüf mantarı yetiştiren EGET Vakfı, çocuklarda kitap okuma alışkanlığının gelişmesi için de kitaplığını sokağa taşıdı. Kapısız Kitaplıklar, Kitaplar Caddelerde projesiyle 3 yılda, 2 bin 441 kitabın okunmasını sağlayan EGET Vakfı, çocukları okudukları kitaplarla ilgili kompozisyon yazıp, resim yapmalarına teşvik ederek yazma ve görsel sanatlar yönünde de gelişimlerine katkı sağlıyor.

Eğitim- Geriatri-Ekolojik Tarım-Turizm (EGET) Vakfı’nın eğitim alanında yürüttükleri projelerden biri olan Kapısız Kitaplıklar, Kitaplar Caddelerde adlı projeyle, her hafta Cuma günleri saat 12.00 ile 14.00 saatleri arasında Vakfın kitaplığındaki kitaplar sokağa çıkarılıyor. Vakıf binasının kapısının önüne kurulan tezgâhtan istediği bir kitabı alan çocuklar, 15 gün içinde kitabı okuyup onunla ilgili ya kompozisyon yazıyor ya da resim yapıyor. Yıl içinde yazdıkları kompozisyonları ve yaptıkları resimleri Vakfa getiren çocuklar, Vakıf yöneticileri tarafından çeşitli hediyelerle ödüllendiriliyor.

“Talep Giderek Artıyor”

Projenin uygulama biçimi hakkında bilgi veren EGET Vakfı kurucularından Safai Özer; “Başlangıç olarak; EGET Vakfı aracılığıyla yayımcılık alanında yıllardır yoğun faaliyet gösteren bankalara, yayınevlerine projenin duyurulması ve hibe kitap talebinde bulunulması çalışmalarında bulunduk.  Kitaplara EGET Vakfı mührüyle sahip çıkılıyor. Kentin caddelerinde, sokaklarında Cuma, Cumartesi günleri ödünç kitap tezgâhları kuruluyor. Ödünç kitap alan öğrencilerden okudukları kitapla ilgili ya bir kompozisyon yazması ya da bir resim yapmalarını istiyoruz ve yılsonlarında yapılan değerlendirmelerle bunlar arasından seçim yaparak ödüllendiriyoruz. En son nisan ayında bir ödüllendirme yaptık. Projeyi uygulamaya başladığımızda ilk başlarda kitapları 15 gün içinde okuyup getireceklerdi. Ama zaman geçtikçe o kadar yoğun talep oldu ki, artık çocuklar kitabı alıp bir günde okuyup geliyorlar ve ellerindekini değiştirip yeni kitap almak istiyorlar” dedi. 9 Aralık 2016 tarihinde başlatılan proje kapsamında bugüne kadar toplam 2 bin 441 kitap okunduğu öğrenildi.

Başarıyı Ödüllendirerek Örnek Alınması Amaçlanıyor

EGET Vakfı’nın bir diğer kurucusu Özlem Uzman ise, Kapısız Kitaplıklar, Kitaplar Caddelerde projesinin amaçlarını anlatırken; “Kitap okuma düzeyinin günden güne düştüğü ülkemizde, ilköğretim ve lise öğrencilerinin okumaya daima sıcak bakmalarını sağlamak. Öğrencilerin, ödünç alacakları kitaplara ilişkin kompozisyonlar yazmalarını sağlayarak yazım dillerinin gelişmesini sağlamak. Öğrencilerin okuyacakları kitapların içerdiği konulara ilişkin resimler yapmalarına önayak olarak görsel sanatlarda beceri edinmelerine ortam hazırlamak.  Yazılan kompozisyonları ve yapılan resimleri bir kurulca değerlendirip övgüye değer çalışmaları ödüllendirerek gençlerin birbirlerine özenmelerini sağlayarak kitap okuma alışkanlığını artırmak” ifadelerinde bulundu.

Sevil OLUÇ

Bu haber toplam 759 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.