“Ölümsüzlük Meyvesi Hünnap Muğla’da Pek Bilinmiyor”

“Ölümsüzlük Meyvesi Hünnap Muğla’da Pek Bilinmiyor”
Sevil OLUÇ- Çin’de alternatif tıpta kullanılan ve ‘Ölümsüzlük Meyvesi’ ve ‘Tanrı’nın Bir Hediyesi’ olarak anılan hünnap meyvesi, Muğla’daki...

Sevil OLUÇ- Çin’de alternatif tıpta kullanılan ve ‘Ölümsüzlük Meyvesi’ ve ‘Tanrı’nın Bir Hediyesi’ olarak anılan hünnap meyvesi, Muğla’daki kuruyemişçilerde de baş köşede yerini alıyor. Ancak tansiyon hastalığından kansere kadar pek çok sağlık sorununa faydalı olduğu bilinen hünnap meyvesi Muğla’da pek fazla bilinmiyor.

Yaş meyvesi de satılan hünnapın, kurusu kuruyemişçilerde kilosu 20 TL’den satılıyor. Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde kuruyemişçi dükkânı işleten 52 yaşındaki Mehmet Alkaş, hünnapın Muğla’da pek fazla bilinmediğini dolayısıyla çok fazla tüketilmediğini belirtti. Hünnap meyvesinin düzenli olarak tüketildiğinde vücudu adeta fabrika ayarlarına geri döndürdüğünü dile getiren Mehmet Alkaş, Muğla’da da yetiştirilen bu meyvenin pek çok kitapta da ölümsüzlük meyvesi olarak tabir edildiğini kaydetti.

Türkiye’de özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen hünnap meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Hünnapın başlıca faydaları şu şekilde:

“Kemikleri güçlendirir. İyi bir kalsiyum, fosfor ve demir kaynağıdır. Bu mineraller kemiklerin esnek ve güçlü olmasına yardım eder. Kemik bozuklukları, osteoporoz gibi kemik hastalıkları görülmesini engeller. Kemiklerle birlikte güçlü dişlere sahip olmayı sağlar.Uykusuzluğa iyi gelir.  İçeriğindeki organik bileşikler zihni sakinleştirir, bedeni yatıştırır. Bu sayede uykusuzluğa yarar sağlar.Kan dolaşımını düzenler. İçerisinde demir ve fosfor bulundurması sebebiyle kırmızı kan hücrelerine fayda sağlar. Kan akışını arttırarak organlara oksijen gönderir. Bu şekilde enerji artışı sağlar.Zayıflamaya yardım eder. Düşük kalorisi ve yüksek protein miktarı sayesinde beslenme ihtiyaçlarını karşılar. Öğün aralarında atıştırmalık olarak tüketilebilir. Bu sayede yemeklerde az yemeyi sağlar. Kilo verdirir.Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğindeki A, C vitaminleri, organik bileşikler, antioksidanlar sayesinde vücudu hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda C vitamini bağışıklık sisteminin ilk savunma hattı olan beyaz kan hücreleri üretimini arttırır.Strese iyi gelir. Yatıştırıcı etkisi vardır. Hormonlara etki ederek sakinleştirici görevi görür. Vücudu stres hormonlarından korur.Kansere karşı etkilidir. Araştırmaların hala devam etmesiyle birlikte, kanserli hücrelerin yayılmasını azalttığı belirtilmiştir.Cilt bakımı yapar. Ciltteki kırışıklıkların ve yara izlerinin kapanmasına yardım eder. Anti aging özelliği vardır. Cilt kuruluğu, güneş yanığı ve ciltteki kızarıklıklara karşı kullanılabilir.Birçok cilt hastalığına iyi gelir. Sedef hastalığı, egzama, akne ve çeşitli cilt iltihaplarının iyileşmesine yarar sağlar.Sindirimi rahatlatır. İçeriğindeki bazı maddeler sayesinde kabızlık, kramp ve şişkinliğe iyi gelir.Kanı temizleyici özelliği vardır. Vücudu zararlı toksinlerden arındırır. Bu sayede birçok hastalığa karşı koruma sağlar.Yüksek tansiyona iyi gelir. İçeriğindeki potasyum sayesinde kan basıncını dengeler. Kan damarlarının rahatlamasıyla kan akışı ve basıncı dengelenir.İyi bir antioksidan kaynağıdır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde karaciğer yağlanmasına, kanser türlerine karşı koruma sağlar.

Hünnap Nasıl Kullanılır?

Yaş meyvesi kullanılabilir. Kurutularak kuru meyvesi çerez olarak tüketilebilir.Çay şeklinde hazırlanarak kullanılabilir.Reçeli yapılarak kullanılabilir.

Hünnap Günde Ne Kadar Yenmelidir?

Çay şeklinde tüketilebileceği gibi taze meyvesi de yenilebilir. Kolesterol ve kan yağlarının eritilmesi için gün içinde yenebilir. Bu etkileri için aç karnına sabahları günde 2 tane hünnap yenmelidir.

Hünnap Nasıl Tüketilmez?

Şeker hastalığı olanların tüketmesi tavsiye edilmez.Hamile ve emzirme döneminde kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.Aşırı miktarda tüketilirse ishale sebep olabilir.

Bu haber toplam 1632 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.