Güzide Kasim

Güzide Kasim

Onlar Büyükşehir, Biz Gocaman Şehiriz…

Onlar Büyükşehir, Biz Gocaman Şehiriz…

Geçenlerden bir tanıdığıma rastladım ayaküstü konuşurken kent kart vizesinden konu açıldı. Arkadaş birkaç gün önce kızının kent kartını vize işlemi için ilgili birime gitmiş ancak kızının öğrenci kartını vize yaptıramamış. Gerekçe olarak ta kızının örgün eğitim hayatının bittiğini ve üniversiteye hazırlanmak için gittiği kurs merkezinin verdiği öğrenci belgesinin geçerli olmadığını söylemişler. Bu kararın belediye meclisinde çıktığını söylemişler.

İşin doğrusu şaşırdım. Bu kızımız daha 18 yaşında herhangi bir çalışma hayatı yok ve dahası üniversiteye hazırlanmak için eğitim hayatı devam ediyor.

Kendimce kısa bir araştırma yaptım; Diğer illerde de durum aynı mı? Yönetmelikte bu konu nasıl geçiyor diye ?

Bazı büyükşehirler de kuran kursu eğitimi gören ya da milli eğitime bağlı özel kurs merkezinde okuyan kişileri indirim kartı verebiliyorken; bazı büyükşehirler de de 60-65 yaşları arasındaki vatandaşları da indirim kartı veriliyor.

***                       ***                       ***

Peki, yönetmelik ne diyor;

Seyahat kartlar yönetmeliği der ki;   Türkiye veya yurt dışında örgün eğitim kurumlarındaki öğrenciler, YÖK kapsamındaki tüm üniversiteler ile şehrimizde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencileri, açık öğretim fakültesi, 3308 sayılı Kanun'un 11'inci maddesi gereği çıraklık okulları öğrencileri ve örgün ve yaygın öğretim (yüz yüze eğitim) kapsamında okuyan öğrencilerini, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışmadığını belgeleyen yaygın ve uzaktan öğrenim öğrencilerini kapsar.

Mezunlara yönelik kurslar halk eğitim merkezleri sorumluluğunda açılır. Ancak halk eğitim merkezinin bulunmadığı veya fiziki kapasitesinin uygun olmadığı hâllerde il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince uygun görülen binalarda da açılabilir. Mezunlara yönelik yaygın eğitim kurslarının örgün eğitim kurumlarında açılması halinde, kurs açma/kapatma, ders programları onay, öğretmen belirleme, öğrenci kayıt vb. iş ve işlemler il/ilçe müdürlüklerince kursların yürütülmesi ile ilgili iş ve işlemler ise kursun yapıldığı örgün eğitim kurumu müdürlüğünce yürütülür.

***                       ***                       ***

Yani gençlerimizin üniversiteye hazırlanmak için gittiği kurs yerleri de örgün eğitim sınıfına girer.

Yaygın eğitim statüsüne giren eğitim kurumlarından birkaç örnek vermek gerekirse; özel kurslar, özel dershaneler, mesleki eğitim merkezleri, açık öğretim okulları, açık öğretim liseleri, çıraklık eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri… vb diye sıralayabiliriz.

Yani kurs öğrencileri de öğrenci statüsünü taşır.

Belediye meclis üyelerimiz de bu statülere göre belli kriterler belirleyerek burada eğitim görenleri indirim kartı veremezler mi?

Mesela diğer bazı büyükşehirlerde 20 yaşını doldurmamış, SGK kayıtlarında çalışmadığına dair belge sunarak öğrenci indirim kartı alabiliyorken bizim büyükşehirde neden bu uygulama yok.

Yukarı da belirttiğim yönetmelik ve dayanaklara rağmen bizim belediye meclis üyelerimiz bizim gençlerimizi görmezden geliyor.

Liseden mezun bir genç  ve üniversiteye hazırlanmak için gittiği kurs merkezince aldığı öğrenci belgesini bizim Muğla büyükşehir Belediye Meclis üyelerimiz neden öğrenci statüsünde görmüyor ve indirimli kartlarının vizesini yapmıyor.

Acaba Yönetmeliği uygulayan iller büyükşehir de, biz gocaman şehir olduğumuz için mi?

Peki, bizim meclis üyelerimiz ne yapıyor? Meclis toplantılarda sadece ihale konuları, yol yapım, park yapım konu görüşülerek oy çoğunluğuyla geçmiştir ve toplantı bitmiştir. Sadece bu mu? Ya da; sen şunu yaptın, ben bunu yaptım siyasi kavgalarla mı kapatılıyor toplantılar.

Oysa belediye meclis üyeleri, yerel(yöresel) demokrasi tarafından son derece mühim bir işleve sahiptir. Seçmenler seçtikleri belediye meclis üyeleri ile o kentin sorunlarının çözülmesini, buna ek olarak yaşanabilir bir kente ulaşmayı arzulamaktadır.

Bu yazı toplam 533 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR