Organ Nakil Merkezi Hizmete Girdi

Organ Nakil Merkezi Hizmete Girdi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Organ Nakil Merkezi hizmete girdi.Sinem KorkmazMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Organ Nakil Merkezi Hizmete girdi. Merkezde,  ilk böbrek nakli gerçekleşen Mustafa Şahinkaya’ya...

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Organ Nakil Merkezi hizmete girdi.

Sinem Korkmaz

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Organ Nakil Merkezi Hizmete girdi. Merkezde,  ilk böbrek nakli gerçekleşen Mustafa Şahinkaya’ya geçmiş olsun dilekleri iletildi.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi içerisinde yer alan Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanıp, tescillenen ve sertifikası alınan merkezde ilk böbrek nakil ameliyatı 6 Şubat 2021 tarihinde Organ Nakil Merkez müdürü  Prof. Dr. Okay Nazlı, merkez sorumlu hekimimiz Doç. Dr. Murat Urkan ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Muğla’da ilk defa kurulan merkezin tüm bölgeye hitap edeceğini ifade eden Başhekim Doç. Dr. Turhan Togan, “Yöremizdeki 4 - 4,5 milyon insana hitap eden tesisimiz her geçen gün gelişen projelerimizle güçlenmekte olup halkımıza üst düzeyde sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğimiz yönünde çalışacağımıza dair söz vermiştik. Bu kapsamda hedeflediğimiz projelerimizden bir tanesi olan organ nakil merkezimiz tescillenerek hizmete girdi ve ilk nakil gerçekleştirildi. Muğla ve yöre halkımıza hayırlı uğurlu olsun.

Muğla ilimizde 1000’in üzerinde böbrek yetmezliği olan hasta organ nakli dışındaki bir tedavi ile hayatlarını sürdürmekte ve bu hastaların 500’den fazlası çok uzun süredir organ nakli sırasındadır. Merkezimiz sayesinde bu kişilerin il dışına başka merkezlere sevklerinin önüne geçilmiş olacak. Aynı zamanda erken tanı konulup cerrahi sınıra gelme durumu tespit edilerek; eğer böbrek nakli yapılacaksa da işlemi başlatılmış olacaktır, şimdiden merkezimizde yaklaşık 150 yeni kayıt yapıldı" dedi.

Organ nakil ekibinde bulunan nefroloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Hüddam, “Geçtiğimiz yıl içinde ilk kez böbrek yerine koyma tedavisi (Kronik Hemodiyaliz/Periton Diyalizi/Transplantasyon) başlayan hastaların (çocuk hastalar dahil) sayısı 12518, 2019 yılı sonu itibarıyla kronik Hemodiyaliz/Periton Diyalizi programında veya fonksiyonel greftle (böbrek nakli) izlenmekte olan tüm hastaların sayısı 83 bin 783’e ulaşmıştır. Bu hastaların 19150’si böbrek nakil şansını yakalayabilmişken 64 bin 633 hasta nakil dışı tedavilerle yaşamını sürdürmektedir ve 30 bini aşkın hasta böbrek nakil sırasında nakil şansını beklemektedir. Türkiye’de yüzde 80’e yakın canlı vericiden böbrek nakli yapılıyor fakat kadavradan böbrek nakli oranımız çok düşük.” dedi

Nakli gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Murat Urkan “Toplum olarak öldükten sonra organlarımızın bağışlanması konusunda oldukça gerilerdeyiz. Ama canlı verici sayısı bakımından ise dünya ikincisiyiz. Çok ilginçtir ki yaşarken bildiğimiz tanıdığımız eş dostumuza kolaylıkla bir organımızı vermek için ameliyat masasına yatıp fedakarlık yapan bir milletiz.  Lakin tanımadığımız insanlara kaybettiğimiz yakınımızın toprak olacak organlarını maalesef vermiyoruz. Binlerce kişi hayatını organ bağışçılarına borçlu! Organ bağışlayın hayat kurtarın.” dedi

Başhekim Doç.Dr. Turhan Togan “Organ nakline hazırlık ve nakil sonrası takip sürecinde de hastalarına kaliteli sağlık hizmeti sunmayı hedefleyen merkezimizde, ameliyathaneden laboratuvara, görüntüleme ünitelerinden yoğun bakım ve yatan hasta kliniklerine kadar her detay titizlikle tasarlandı.

İlk nakli gerçekleştiren Doç. Dr. Murat Urkan ve ekibi olmak üzere organ nakil koordinatörümüzden, anestezisine, ameliyathane ekibinden, post-op yoğun bakım ve klinik takibini yapan hemşirelerimize kadar emeği geçen tüm meslektaşlarıma her birine ayrı ayrı teşekkür ederim. Merkezimiz sayesinde burada yaşayan vatandaşlarımızın başka bölgelere, il dışına böbrek nakli için gitmelerine artık gerek kalmadı.” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 366 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.