Orman alanına Res kuleleri dikilecek

Orman alanına Res kuleleri dikilecek
Bodrum’un RES türbinleriyle imtihanı bitmiyor! Şimdi de Bodrum Güvercinlik’te yapılacak rüzgar enerji santralleri gündemde. Bodrum Çevre Platformu üyeleri...

Bodrum’un RES türbinleriyle imtihanı bitmiyor! Şimdi de Bodrum Güvercinlik’te yapılacak rüzgar enerji santralleri gündemde. Bodrum Çevre Platformu üyeleri yarın yapılacak bilirkişi keşif çalışmasını yerinde izleyecek. BÇP üyeleri, Güvercinlik RES projesine karşı bölge halkı ve muhtarlarla birlikte hem hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini hem de direnişe devam edeceklerini duyurdu.

Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Güverncinlik’teki Tırman Dağı ve Sandan Sivrisi arasında yapımı planlanan 51 adet RES kulesi için ilk adım; Kireç ocağı Tepe, Ardıç dağı ve Asar Tepe arasında atılıyor. 13 RES türbininin yapılacağı bölge, Güvercinlik sırtı, Kumköy, Yalıköy ve Çamköy yerleşim alanlarını kapsıyor.

Bodrum Çevre Platformu, Yalıkavak Geriş’te sürdürdüğü mücadelenin bir benzerini Güvercinlik’te vermeye hazırlanıyor. Platform üyeleri bugün bir basın toplantısı düzenleyerek Güvercinlik RES kuleleriyle ilgili gelişmeleri ve yol haritalarını paylaştı.

BÇP adına basın açıklamasını okuyan Ali Rıza Özer, devlet orman alanına yapımı planlanan RES projesinin toplam 734 bin 400 metrekarelik bir alanı kapsayacağını ve açılacak yollar, şalt alanı da eklenince bölgedeki orman alanının neredeyse tamamının yok olacağını belirterek “Bölgede doğa talanına izin vermeyeceğiz” dedi.

Bodrum Çevre Platformu temsilcisi Ali Rıza Özer, Güvercinlik sırtının göç eden kuşların mola verdiği Tuzla Sulak Alanı yolu üzerinde olduğunu ve RES kulelerinin göçmen kuşlar için önemli bir tehlike arz edeceğini söyleyerek, türbinlerle ilgili şu görüşleri dile getirdi:

“Orman Devlet ormanı olup kamuya aittir. RES’lerle kazanılacak para kamuya değil şirkete gidecektir. Ormancılar burayı üstün kamu yararı için ağaçlandırmışlardır RES’ler ile kamu malı bir şirkete peşkeş çekilmektedir. Güvercinlik RES’leri ormanı, doğayı yok edecek sel baskınlarına yol açacak, tarihi kalıntıları yok edecektir. Ormanlar, zeytinlikler, doğal SİT alanlarının betonlaştırılması bölgede önü alınamayacak zararlara ve afetlere yol açabilecektir.”

Bölgede yapılacak RES projesinin ÇED raporunun olmadığına da değinen Özer, “”Bu proje yapılırken yöre halkına, çevre örgütlerine ve sivil toplum kuruluşlarına sorulmamıştır. Proje, Anayasanın 169’uncu maddesine aykırıdır. Bu maddede ormanlara zarar verilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez” denilmektedir. Bodrumlu yurtaşlar adına soruyoruz. Bir şirket RESler üzerinden rant elde edecek diye yukarıda saydığımız güzel tüm değerleri yok etmeye kim ya da kimler izin vermekte dir.?

Bu haber toplam 540 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.