PARİS ANLAŞMASI TÜRKİYE'DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

PARİS ANLAŞMASI TÜRKİYE'DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
İklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan ve TBMM'de onaylanan Paris Anlaşması bugün itibarıyla Türkiye'de yürürlüğe girdi.Anlaşma, küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonunda 1,5 dereceyle sınırlandırılmasını...

İklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan ve TBMM'de onaylanan Paris Anlaşması bugün itibarıyla Türkiye'de yürürlüğe girdi.

Anlaşma, küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonunda 1,5 dereceyle sınırlandırılmasını amaçlıyor. Sera gazı salımının küresel seviyede azalma eğilimine geçirilmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eylüldeki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Türkiye'nin Paris Anlaşması'na taraf olacağını açıklamıştı. Ardından anlaşma Meclis Genel Kurulu'nda oy birliği ile onaylandı. Böylece Türkiye, anlaşmaya taraf olan 192'nci ülke oldu.

NET SIFIR EMİSYON İÇİN YOL HARİTASI OLUŞTURULACAK

Anlaşma kapsamında Türkiye'nin ilk adım olarak, emisyon azaltım hedeflerini içeren ulusal katkı beyanlarını güncellemesi ve bunu Birleşmiş Milletler Sekretaryası'na sunması planlanıyor. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 2053'te net sıfır emisyona ulaşma hedefine yönelik bir yol haritası oluşturulacak.

ULUSLARARASI KAMUOYUNDAN DESTEK

Uluslararası kamuoyu Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasını destekliyor. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası İcra Direktörü Patricia Espinosa, "Türkiye, büyük bir ekonomi. Bu nedenle, Paris Anlaşması'nın kapsadığı tüm alanlarda Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede yapabileceği katkı çok önemli." ifadelerini kullandı. aris Anlaşması, 4 Kasım 2016 itibarıyla yürürlüğe girdi. Anlaşma, karbon salımını 2030 yılında yarıya, 2050 yılında ise sıfıra indirmeyi amaçlıyor.Bu kapsamda, ülkelerin atacakları adımlara yönelik ulusal katkı beyanlarını 5 yılda bir güncellemesi bekleniyor.

Bu haber toplam 369 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.