Piyanonun dev ismi Gümüşlük’e geliyor

Piyanonun dev ismi Gümüşlük’e geliyor
DenizBank ana sponsorluğunda devam eden 14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, 18 Ağustos Cuma akşamı saat 21:15’te dünyanın en iyi piyanistleri...

DenizBank ana sponsorluğunda devam eden 14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, 18 Ağustos Cuma akşamı saat 21:15’te dünyanın en iyi piyanistleri arasında gösterilen Rus Ilya Itin’i tarihi taş ocağında konuk edecek. Bosch’un etkinlik sponsorluğuyla gerçekleşecek konser şimdiden meraklıları tarafından ilgiyle bekleniyor.

Gümüşlük’teki 25 asırlık tarihi taş ocağında seyirci karşısına çıkacak olan Piyanist Ilya Itin, gecede Franz Schubert ve Sergei Rachmaninov’un birer eserini seslendirecek. Festivale önceki yıllarda da konuk olan Rus piyanist Ilya Itin, festival kapsamında düzenlenen Gümüşlük Festival Akademisi bünyesinde, piyano ustalık sınıfında dersler verecek ayrıca bu yıl 4.’sü düzenlenen Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışmasında da jüri üyeliği yapacak.

Schubert ve Rachmaninov meraklıları için bulunmaz fırsat

Gecenin ilk yarısına Franz Schubert’ten seslendireceği, “Sonata in D major D 850” adlı eserle başlayacak olan Itin, bu eserde yer alan I. Allegro vivace; II. Con moto; III. Scherzo. Allegro vivace ve IV. Rondo başlıklı bölümlerle izleyici karşısında olacak. Ardından gecenin ikinci yarısında Sergei Rachmaninov’un, “Sonata in D minor number 1 op. 28” adlı eserini seslendirecek olan Rus piyanist, bu eserden de şu bölümlere yer verecek: I. Allegro moderato; II. Lento ve III. Allegro molto.

Övgülerle dolu bir kariyer Klasik müzik otoriteleri tarafından dünyanın en iyi piyanistleri arasında gösterilen Ilya Itin, 2007, 2011 ve 2014 yıllarında da festivalin konuğu olmuş, ustalık sınıfı dersleri vermişti. Japonya ve ABD’deki tüm konserlerinde kapalı gişe sahne alan sanatçı, olağanüstü yeteneği, enerjisi, ses kalitesi ve piyanodaki hakimiyeti ile tanınıyor. Itın’in Princeton resitali, Philadelphia Inquirer tarafından “yılın en iyi on müzikal performansı” arasında gösterildi ve New York Times eleştirmeni ise kendisini “…mükemmel bir resital sunan inanılmaz derecede sezgisel bir piyanist” olarak nitelendirdi. 1996 Leeds Uluslararası Piyano Yarışmasında Altın Madalya, BBC İzleyici ödülü ve Çağdaş Müzik ödülünü aldığından bu yana Ilya Itin, güçlü müzikal hayal gücünü ve ustalığını geniş bir repertuara dönüştürerek dünya çapında konserler verdi. BBC TV eleştirmeni Iain Burnside, Itin için şu ifadeyi kullandı; “Telefon rehberini çaldığını duysam, gider dinlerim”. Londra’da yayınlanan Daily Telegraph gazetesi ise Ilya Itin için şu yorumda bulundu; “Itin’in sanatı, gerçekten incelikli ve heyecan verici bir sanattır… Onun çalma tekniğindeki dengeli, saf ve büyüleyici renk skalası, sorgulayıcı ve yaratıcı bir aklın otaya koyduğu mükemmel bir tekniğin en seçkin örneğidir.”

Dünyanın en büyük şef ve orkestraları önünde solistlik yaptı

Ilya Itin, dünyanın en büyük şefleri arasında yer alan Sir Simon Rattle, Neemi Jarvi, Christoph von Dohnanyi, Yakov Kreizberg, Vassily Sinaisky, Valery Polyansky ve Mikhail Pletnev gibi şeflerin yönettiği Cleveland Orkestrası, St. Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Ulusal Senfoni, Londra Filarmoni, Çin Ulusal Senfoni Orkestrası, Hindistan Senfoni Orkestrası; Mexico City Filarmoni ve Rochester Filarmoni gibi orkestralar önünde solist olarak yer aldı. ABD, Avrupa ve Asya’daki meslektaşları ve arkadaşlarıyla yaptığı; büyük övgü ile karşılanan oda müziği çalışmaları ve yakın zamanda New York’ta Jüpiter Chamber Players ile gerçekleştirdiği Beethoven Archduke Trio performansını, kemancı Fuminori Maro Shinozaki ile birlikte Tokyo’da sergilediği Brahms’ın tüm Sonatlarının resitali izledi.

Kariyeri boyunca çok sayıdaki performansı kayda alınıp yayınlanan ve birçok ödüle layık görülen Ilya Itin, Tokyo Musashino Akademisi, Miami Uluslararası Piyano Festivali Akademisi ve Princeton Üniversitesi’ndeki Golandsky Enstitüsünde yetenek

eğitimi vermekte olup Juilliard Okulu hazırlık ve üniversite sınıfları, Peabody Konservatuarı ve New York Şehir Üniversitesi (CUNY)’deki Yüksek Lisans Programının piyano bölümlerinde de dersler verdi. Ilya Itin yaşamını, Japonya’nın Tokyo kentinde ve kendisinin kurduğu özel bir öğretim stüdyosunun da bulunduğu New York’ta sürdürmekte.

Bu haber toplam 723 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.