Polanyalının yüzü Türk'te yaşayacak

Polanyalının yüzü Türk'te yaşayacak
MUSTAFA İNCİ Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde suda boğulma sonucu hayatını kaybeden Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın (42) yüzü, İzmir’li...

MUSTAFA İNCİ Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde suda boğulma sonucu hayatını kaybeden Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın (42) yüzü, İzmir’li Recep Sert’e nakledilmek için ameliyat edildi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi Antalya’dan 322 kilometre yolu arabayla geldi. Gece saat 01.00 sıralarında başlayan ameliyat sabaha karşı saat 04.30 sıralarında sona erdi. Prof. Dr. Özkan, ameliyat sonrası beklemeden aracı ile havalimanına hareket ederken, “Çok başarılı bir bir operasyon oldu” demekle yetindi. Ekip Sağlık Bakanlığının gönderdiği hava ambulansı ile saban saat 06.00’da Dalaman havaalanından Antalya’ya uçtu.

Uçak bulamadılar arabayla geldiler

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ve Estetik Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi Antalya’dan Muğla’ya uçak bulamadı. Muğla’ya hava yolu ile gelmekten vazgeçen ekip 322 kilometrelik yolu arabayla geldiler.

Nakil ekibi Antalya’dan Muğla’ya gece saat 24.00’de geldi. Ömer Özkan ile birlikte Muğla Özel Yücelen Hastanesine Diş Hekimi İsmail Avşar, Uzman Doktor Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Geçecioğlu, Hemşire Ayşe Kapalı ve iki asistan doktor Muğla’ya geldi.

Türkiye'nin 5'inci yüz nakli

Türkiye'nin 5'inci yüz nakli ile ilgili açıklama yapan Muğla Yücelen Hastanesi Başhekim Yardımcısı Operatör Doktor Nasır Ordubatlı, “Hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine aile din, dil, ırk farkı gözetmeden organları bağışladı. Şu an için kalp, böbrek ve karaciğerin uygun olmadığı için alınamayacak. Yaptığımız kontroller sonucu korneaların da uygun olmadığını gördük. Sadece yüz nakli gerçekleşecek. Operasyonun ardından ekip Antalya'ya geri dönerek nakil işlemini gerçekleştirecek. Nakil işlemi sonrası hasta Adli Tıp'a gönderilerek kesin ölüm nedeni de belirlenecek" dedi. Muğla'da ölen Polonya turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza'nın ailesinin organlarını bağışlaması üzerine yüzünün nakledileceği 26 yaşındaki Recep Sert Antalya'ya geldiği öğrenildi.

Ameliyat sabah 04.30’da bitti

Türkiye’nin 5’inci yüz nakli için Muğla’ya gelen Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi saat 01.00’da ameliyata girdi. 6 kişilik ekibin ameliyatı sabaha karşı saat 04.30 sıralarında sona erdi. Ekip karayolu ile tekrar Antalya’ya döndü.Türkiye'nin 5'inci yüz naklinin donorü Polonyalı 42 yaşındaki Andrzej Kucza'nın eşi Lili ve oğlu Joseph ile Muğla Akyaka'ya tatile geldiği öğrenildi. Geçen Pazartesi günü saat 05.00'de beyin ölümü gerçekleşen Kucza'nın, ölüm nedenine kalp ve damar hastalığına bağlı Epileptik Atak tanısı konulduğu belirtildi. Kucza'nın ailesinin, Polonya'daki sigorta şirketiyle görüşerek organların bağışlanmasını talep ettiği, yapılan inceleme sonucu kalbinde CPR (Kalp pili) olduğu için kalbinin alınamadığı, karaciğer ve böbreklerin ise nakle uygun olmaması nedeniyle bu organların da alınamadığı kaydedildi.

Uçakla Antalya’ya gittiler

Organları bağışlanan Andrzej Kucza’nın organlarının tahrip olması sonrası yüz nakli için Antalya’dan Muğla Özel Yücelen Hastanesi’ne gelen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ve Estetik Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi 4,5 saatlik bir ameliyatın ardından Polonyalı turistin yüzünü maskeye takarak Muğla’dan ayrıldı.Prof. Dr. Ömer Özkan, Muğla’dan Dalaman’a araçla hareket ederken, Dalaman Havalimanında bekleyen Sağlık Bakanlığı Ambulans uçak ile Antalya’ya hareket etti. Prof. Dr. Özkan, ameliyat sonrası beklemeden aracı ile havalimanına hareket ederken, “Çok başarılı bir bir operasyon oldu” demekle yetindi. Ekip Sağlık Bakanlığının gönderdiği hava ambulansı ile saban saat 06.00’da Dalaman havaalanından Antalya’ya uçtu.

Bu haber toplam 586 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.