Prof. Dr. Sebahat Genç: “Bu sene hastalıklara tanı koymak zor olacak”

Prof. Dr. Sebahat Genç:  “Bu sene hastalıklara tanı koymak zor olacak”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sebahat Genç, kış aylarının gelmesi ile birlikte...

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sebahat Genç, kış aylarının gelmesi ile birlikte Coronavirüs salgını ve gribin nasıl seyir edeceği hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sebahat Genç, “Bu sene hastalıklara tanı koymak zor olacak” dedi.

Sinem Korkmaz

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sebahat Genç, kış ayların gelmesiyle Coronavirüs vaka sayılarının ve grip virüsünün artmasının beklendiği söyledi.  Bu kış hastalıklara tanı koymanın zor olacağına değinen Genç, “Coronavirüs ve grip şikayetleri birbirine çok benziyor. Bu sene hastalıklara tanı koymak zor olacak. ” dedi.

Grip aşısının önemine değinen Prof. Dr. Sebahat Genç, “Biz doktorlar olarak grip aşısını kronik hastalarımızda her sene öneriyoruz. Çünkü grip geçirmeleri özellikle koah dediğimiz, astım, akciğer hastalığı olan hastalarımızda hastalığın şiddetini arttırıyor. Bakteriyel enfeksiyonun gelişimi kolaylaştırıyor. O yüzden her sene Ekim ayının başında bu aşıyı yaptırmalarını öneriyoruz” dedi.

“BU SENE GRİP BULAŞIMI DAHA AZ OLABİLİR”

Coronavirüs ile gribin belirtilerinin birbirine benzediğine değinen Dr. Genç, “Coronavirüs ve grip şikayetleri birbirine çok benziyor. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı. Coronavirüsle birbirine karışmasından korkuyoruz. Kışın Coronavirüs vaka sayılarının ve grip virüsünün artacağını düşünüyoruz. Ama şöyle bir avantajımız var. Herkes maske takıyor. Gripten korunmada da el hijyeni ve maske çok önemli. Bu nedenle dünyada da çok fazla grip vakası görülmediği bildiriliyor. O açıdan şanslıyız. Bu sene grip bulaşımı daha az olabilir. Fakat iki hastalık arasından tanı koymak bu sene zor olacak, yani test yoluna başvuracak. Yaptığımız testlerde Influenza virüsünü tespit edebiliyoruz. Coronayı da tespit edebiliyoruz. O şekilde ayırt edebiliriz. Grip aşısı iki hastalığın karışmasını önler mi şeklinde sorular oluyor. Aşının koruyuculuğu yüzde 60 ila 70 oranında. Yüzde 100 korumuyor. O nedenle iki hastalığı ayırt etmekte zorlanabiliriz. Şu dönemde şüpheleniyorsak iki testten de yaptırmalıyız.” şeklinde konuştu.

“BİZ DE ENDİŞELİYİZ”

Pandemi döneminde bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sebahat Genç, “Bu dönemlerde maske takmamız gerekiyor. Kalabalık yerlerde mümkün olduğunca bulunmayacağız. Özellikle kapalı yerlerde olmamaya özen göstermemiz gerekli. Gerekmedikçe evimizden çıkmamız gerekiyor. El hijyenimize dikkat edeceğiz. Mesafeye dikkat edeceğiz. Yediklerimize dikkat edeceğiz. Bağışıklığımızı güçlü tutacağız. Özellikle sigara içmememiz gerekiyor. Riskli gruplarda aşı yapılması lazım. Vakalar gün geçtikçe yeniden artıyor. Kış da geliyor. Biz de endişeliyiz. Muğla yine çok şanslı vakalar çok yaygın değil ama bir İstanbul öyle değil. İstanbul, pandeminin başkenti oldu. En azından İstanbul’da bazı yasakların geri gelmesi gerekli diye düşünüyorum. Devletin yaygın illerde önlemler alması lazım. Orman gibi temiz havada, kalabalık olmayan bir ortamda maskesiz yürüyüş yapmalarını tavsiye ederim. Vitaminli beslenmeyi öneririm. Türkiye’de D vitamini eksikliği çok fazla. Bunun desteği aile hekimlerinden alınabilir” dedi.

“CORONAVİRÜS ÇOK HIZLI YAYILAN BİR VİRÜS”

Prof. Dr. Sebahat Genç, sözlerine şöyle devam etti: “Herkes kendini hasta gibi görüp, ona göre davranmalı. Hem kendimizi hem de başkalarını düşünerek sorumlu davranmalıyız. ‘Bana bir şey olmaz” mantığı yanlış. Ne zaman nerede bulaşacağı belli olmaz çünkü Coronavirüs çok hızlı yayılan bir virüs”

Bu haber toplam 2274 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.