Hasan Telli

Hasan Telli

Rin Tin Tin’e Dikkat Etmek Lazım

Rin Tin Tin’e Dikkat Etmek Lazım

Tek kanallı günlerin getirdiği alışkanlıktır western filmler. Sadece filmler değil çizgi filmlerde de bu alışkanlık hepimizi etkisi altına almıştır. Seri olarak çekilen Red Kit’i izlemeyen yoktur. Belçikalı karikatürist Morris tarafından çizilen çizgi roman sonradan çizgi film haline getirilmiştir. Çizgi romanın maceralarından bazıları Fransız René Goscinny tarafından yazılmıştır. Gölgesinden hızlı silah çeken yalnız kovboy "Red Kit" sadık beyaz atı Düldül ve sevimli köpeği Rin Tin Tin ile beraber suçluların ve adaletsizliğin amansız düşmanıdır. Suçluları temsil eden Dalton kardeşler; Joe, William, Jack ve Averel birçok macerada yer alırlar.

***

Sanırım o dönemler fazlasıyla aklımızda yer etmiş olacak ki hikayeler neredeyse birbirinin aynı olsa bile zaman ve mekan farkları ile izleyiciyi ekran başına topluyordu. Şimdi o günleri hatırlatacak ama çekilmemiş bir bölümden başlayalım. Dalton kardeşler geçen zamana vahşi batıdan ayrılarak global dünya üzerinde her yerde çalışmaya başlamışlar. Her nereye gittilerse ne iş karıştırdılarsa eninde sonunda yakayı Red Kit’e kaptırmışlar. Bakmışlar ki olmuyor ikinci Dünya Savaşı sonrası 1948-1951 yılları arasında Marshall yardımları ile Türkiye’ye gelmişler. 1948 yılında Joe, 1949 yılında William, 1950 yılında Jack ve nihayetinde 1951 yılında Averel gelmiş. Dalton kardeşler o dönemde bu güne kadar sürekli ülke içerisinde farklı soygunlar yapmışlar. Dönem posta arabalarını9n dönemi olmadığından onlarda farklı işlere girmişler. Nasıl oluyor da bunlar yıllardır ölmüyor hep yaşıyor kısmını soranlar olacaktır. Kendileri çizgi karekter olduğu için kendilerine en uygun buldukları insanların zihinleri içinde yer ediyor, onların bedenleri ve yaşamları ile devam ediyorlar.

***

Son birkaç yıldır da bu Dalton kardeşler birbirlerinden ayrı düşmüş. Biri bir sahil kasabasına, biri o kasabanın şehrine, diğer ikisi de bürokrasinin merkezine yerleşmiş. Kurdukları saç ayağıyla soygunlarına devam etmişler. Bu sürede de tek mutluluğu kemik olan bir parça kemik için türlü taklalar aran Rin Tin Tin Dalton kardeşlerinin her birini ziyaret ediyor hepsinden azar azar mama alıyormuş. Ancak Dalton kardeşlerin geçen o kadar sürede anlamakları şey her yakalanışlarında onların yaptıklarını ortaya çıkaranın Rin Tin Tin olduğuydu. Rin Tin Tin çok zeki bir köpek olmasa da saf haller ve şansında yardım etmesiyle bunu başarıyordu. Esas oğlan Red Kit ise Dalton kardeşleri her seferinde yakalayıp kodese gönderiyordu. Çizgi filmlerin değişmeyen sahnesi Red Kit kasabaya gelir, ilk işi kendisine bir telgrafın gelip gelmediğini öğrenmektir. Nedense hangi kasaba olursa olsun Red Kit’e mutlaka bir telgraf vardır. Red Kit telgrafı alır bilgiyi toplar ve Dalton kardeşlerin peşine düşer.

***

Dalton kardeşler şu sıralar en uzun sahil şeridi ile rantçıların iştahını kabartan her türlü ayak oyunu ile servetlerini katlayacaklarını düşündükleri bir şehre yerleşmiş. Nereden mi biliyorum? Rin Tin Tin’lere bakınca görülüyor. Rin Tin Tin yine her yerde koşturuyor kemik topluyor. Red Kit’in telgrafı aldığını ve peşlerine düştüğünü de görüyoruz. Umarım Dalton kardeşler kim, Rin Tin Tin kim yada Red Kit ben miyim diye aramaya başlamazsınız. Son sahne yakındır, Red Kit beyaz atı Düldül’le birlikte güneşin battığı ufuk çizgisine doğru gider.

Bu yazı toplam 1589 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR