Robot Teknolojisiyle Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretiyorlar

Robot Teknolojisiyle Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretiyorlar
Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde faaliyet gösteren Koç Mermer, Almanya’dan getirttiği CNC robot ile mezar taşından, heykele kadar pek çok işlenmiş...

Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde faaliyet gösteren Koç Mermer, Almanya’dan getirttiği CNC robot ile mezar taşından, heykele kadar pek çok işlenmiş ürün üreterek, taş işlemeciliğini adeta sanatsal faaliyete dönüştürüyor. Her ne üretilirse üretilsin; Türkiye çapında topyekün üretimin önemine vurgu yapan Koç Mermer’in kurucusu Ali Koç, Muğla’da tek olduklarını ve mermerin tüm atıklarını işleyerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürdüklerini söyledi.

Özel siparişler üzerine endüstriyel tasarımını yapıp ardından kodlamalarla kontrol edilen CNC robotla ‘Muğla Beyazı’ mermeri işleyen Koç Mermer, atık mermer parçalarını da değerlendirerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyor.

“Muğla’da CNC Robotu Kullanan Tek Firmayız”

Çankırı’da taksicilik yaparken yıllar önce Muğla’ya denize girmek için gelen Koç Mermer kurucusu Ali Koç, daha sonra bir arkadaşıyla birlikte mermer sektörüne başladığını belirtti. Özellikle Ortadoğu’daki pek çok ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Ali Koç,  Muğla’da CNC robot teknolojisini kullanan tek firma olduklarını dile getirdi. CNC robot teknolojisiyle mermeri katma değeri yüksek sanatsal ürünlere dönüştürdüklerini, bu teknolojiyle ahşabı da işleyebildiklerini ifade etti. CNC robot teknolojisini nasıl kullanmaya başladıklarını anlatan Koç Mermer kurucusu Ali Koç şunları söyledi; “Koç Mermer iki ocağı ve bir fabrikası olan bir işletme. Beyaz mermeri çıkartıyoruz ve piyasanın kabul gördüğü şekilde ölçülendiriyoruz. Zamanla pazarın daralacağını farkederek proje işlerine girmeye karar verdik. Bunun için de yüksek teknolojik makineler kullanmak gerekiyor. Özel kesimler, özel ölçümler yapmak gerekiyor. O nedenle beş yıldır da böyle bir uygulamaya geçtik.Robotu Almanya’dan getirttik. Türkiye’de bu robotun herhangi bir üretimi yok. Sayısız üretim yaptık. Özel bir iş yaptığımızdan dolayı Türkiye’de bu işin çok bir pazarı yok. Bilinirliği çok fazla değil. Çin ve İtalya bu konuda daha bilinir bir pazardır. Türkiye pazarı mermer işleme konusunda sadece ocak yani hammadde pazarı gibi görünür. Ama özellikle Afyonkarahisar bölgesinde bu işlemecilik, özellikle el işlemeciliği çok yoğun bir şekilde yapılır. Muğla’da ise bu işlemi ilk biz başlattık. Bizden sonra da arkadan gelenler oldu. Şu anda Muğla’da CNC robot teknolojisini kullanan başka bir firma yok. En yakın Afyonkarahisar’da var.”

“Kendi Heykelini Yaptırmak İsteyenler Bile Çıkıyor”

CNC robot teknolojisiyle yaptıkları işler ve robotun çalışma yöntemi hakkında bilgi veren Koç; “Mermerde kazıma işlemi yapıyoruz. Özel siparişlere ve projelere yönelik işler yapıyoruz. Bir mermeri işleme işi iki aşamadan meydana gelir. Bir, modelleme işi;  diğeri de işleme. Modellemeyi bazen müşteri kendisi gönderiyor, bir mimarın hazırladığı projeyi gönderiyorlar. Biz bunun üzerine yaparız ya da müşterinin kafasında bir tasarım vardır, biz bunu projelendirip yaparız. Bilgisayar ortamında tasarlayıp onun çıktısını kodlarla robota yaptırıyoruz. Robota komut verme işlemini de CAD ve CAM diye ayırıyoruz. CAD dediğimiz yöntem işin modelleme tarafı. CAM de işin programlama tarafı. Robot bunu tamamen komutlarla yapıyor. Kullandığımız değişik mekanik uçlar var. Bu uçlarla kazıma işlemi yapıyoruz. Bütün bir parçanın içerisinden almak istediğimiz parçayı alıp geri kalanını atıyoruz. Bunun dışında amacımız atık denilen parçaları da katma değerli ürünlere dönüştürerek değerlendirmek. Çünkü mermerin oluşması milyonlarca yıl sürüyor. O nedenle boşa harcanmasını istemiyoruz. Her bir parçasının değerlendirilmesi taraftarıyız. Şimdiye kadar bir çok projelerde parçalar imal edildi. Cephe kaplamaları, çeşmeler, mezar taşları, restorasyon işleri, heykeller gibi pek çok işi CNC robot teknolojisiyle yaptık. Genellikle heykel konusunu sipariş üzerine çalışıyoruz, diğer türlü pek çok çalışmayı da kendi stoğumuz için yapıyoruz. Yaptığımız ürünlerin bir çoğu yani neredeyse yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. CNC robot 1.50’ye 1.50 taban ve 2 buçuk metre uzunluğuna kadar parça çalışabiliyor. Mermer için çok büyük bir ölçü bu. Kendi heykelini yaptırmak isteyen insanlar bile çıkabiliyor. Evinin girişine koyacakmış bir vatandaş. Böyle bir şeyi de üç boyutlu tarama işleminin ardından yapmamız mümkün olabiliyor. Bir çalışma ortalama 15 günde tamamlanıyor. Mesela bizim burada yaptığımız Atatürk büstleri ortalama iki haftada tamamlanıyor” şeklinde konuştu.

Sevil OLUÇ

Bu haber toplam 18432 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.