Rusya’nın kararı turizmciyi altüst etti

Rusya’nın kararı turizmciyi altüst etti
***Turizm sektörü Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle İngiltere’nin vatandaşlarına seyahat yasağı getirmesinin ardından gözlerini Rusya’ya çevirmişti. Rusya’nın artan vaka sayılarını gerekçe göstererek tarifeli...

***Turizm sektörü Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle İngiltere’nin vatandaşlarına seyahat yasağı getirmesinin ardından gözlerini Rusya’ya çevirmişti. Rusya’nın artan vaka sayılarını gerekçe göstererek tarifeli ve charther uçak seferlerini 15 Nisan-1 Haziran 2021 döneminde tek taraflı olarak durdurulduğunu duyurdu.

***Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Esin ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Bülbüloğlu gazetemize yaptıkları açıklamada Rusya’nın aldığı kararın turizmcilerin umutlarını yitirmesine neden olduğuna dikkat çekti.

Beritan Yücel

Türkiye’de vaka sayısında yaşanan artış turizm sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor.

İngiltere’nin yaşanan vaka sayısının artından vatandaşlarına getirdiği seyahat yasağının ardından Rusya’da vaka sayılarını gerekçe göstererek 1 Haziran tarihine kadar tarifeli ve charther uçak seferlerini tek taraflı olarak durdurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı ardından yaptığı açıklamada Ramazan ayı boyunca kısmi kapanma uygulamasına geçildiğini ve otellerin sadece kendi müşterilerine sınırlandırılmış şekilde hizmet verilebileceğini açıkladı.

“ŞU AN ÖNÜMÜZ KARANLIK”

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Esin, seyahat acentelerinin pandemi döneminde maddi açıdan ciddi sıkıntılar yaşadığını ve Rusya’nın almış olduğu seyahat yasağı kararının ardından turizmcilerin hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdi.

Suat Esin, “Biz turizmciler olarak bir aylık kapanma olursa vakaların ciddi oranda düşebileceğini düşünüyorduk ve uzmanların görüşüde bu yöndeydi. Ama ne yazık ki kısmi bir kısıtlamayla kısmi bir düşüş yaşanması öngörülüyor. Turizm sektöründe destek almayan tek kurum seyahat acenteleri. Çok zor durumlardan geçtik ve sadece maddi destek olarak kısa çalışma ödeneğinden faydalanıldı oda bir nebze nefes almamızı sağladı. Seyahat acenteleri olarak tekrardan kaderimizle baş başa kaldık. Bunun üstüne İngiltere’nin ardından Rusya’nın aniden vatandaşlarına yasak getirmesi bizi iyice çıkmaza soktu. Ne yapacağımızı bilmez durumdayız. Çok zor bir dönem bekliyor bizi. Geçen sene hiçbir beklentimiz olmadan acenteler olarak 2,5 aylık bir iş yaptık ama şu an önümüz karanlık. İngiltere, Haziran sonuna kadar durdurdu ama ondan sonrası ne olacak belirsiz. Geçen sene yaptığımız işi bu sene hiç yapamayabiliriz de. Tüm turizmciler olarak hayal kırıklığına uğradık. Rusya en azından burada çarkın dönmesini sağlayacaktı” ifadelerini kullandı.

“2020’NİN FİNANSAL YÜKÜNÜ TAŞIYORUZ"

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Bülbüloğlu ise, 2020’ye girdiğinde parlak bir yıl gözüktüğünü ama şu anki duruma bakıldığında turizmcilerin 2020’ninde finansal yükünü taşıyarak sezona girileceğine dikkat çekti. Bülent Bülbüloğlu, “Rusya’nın seyahat yasağının getirmesi başta Antalya turizmi olmak üzere Ege Bölgesini ciddi derecede etkiledi ve sıkıntılarımız büyük. Bodrum, Muğla turizmi içerisinde başka bir kategoriye ayrışıyor. Bodrum özellikle iç pazarda ve villa turizminde farklı bir pozisyonda. Fethiye ve Marmaris ise kitlesel yurtdışı ağırlıklı turizm yapan aslında Türkiye’ye döviz kazandıran en büyük istihdamı sağlayan iki bölgedir. Maalesef geçen sene ve bu sene sıkıntılı günler yaşıyor ve yaşamaya da devam edecek gibi gözüküyor. Geçen sene durumumuz bu seneden daha iyiydi. 2020’ye girdiğimizde önümüzde parlak bir yıl gözüküyordu ama şuan ki duruma baktığımızda 2020’ninde finansal yükünü turizmciler olarak taşıyarak bir yıl geçiriyoruz. Yani Haziran’da başlayacağında şuan kestiremiyoruz. Kapanmanın ne kadar pozitif birey sayısını aşağıya çekeceğinide bilemiyoruz. Muğla bölgesi dünyanın birçok yerinde 30’dan fazla ülkeden turist çeken özellikle İngiltere pazarında çok popüler olan 2 hava limanına sahip Türkiye’nin 2’nci büyük turizm destinasyonu” dedi.

“BİZİM İÇİN YIKIM OLUR”

3 kaynak pazarın 2 tanesinin şu an kapalı olduğuna dikkat çeken Bülent Bülbüloğlu, “Muhtemelen Rusya ve İngiltere Haziran ya da Temmuz’a kadar kapalı kalacak. Bizim ciddi rakiplerimiz var. Yunanistan, İspanya, Portekiz ve Güney Kıbrıs ki bunlarda özellikle İngiltere’den en çok turist alan ülkeler. Eğer biz Haziran ayına kadar makul seviyelerde ana pazar ülkelerinin yeşil kategorilerine giremezsek bizim rakip ülkelerimiz yeşilde bu trafiği aşarsa bizim için yıkım olur” ifadelerini kullandı.

Hem yatırımcılar için hem de çalışanlar için ciddi sıkıntılar beklediğini belirten Bülbüloğlu, “Yatırımcılar ve turizm çalışanları kısa çalışma ödeneğinin kalkmasının ardından da maddi ve manevi sıkıntılar içindeler. Umut ediyoruz ki Haziran’a kadar çok sıkı bir kapanma olur ve birtakım veriler normal seviyeye iner. Bizde 2022 yılına kendimizi atabiliriz. Bu sene para kazanma hedefinde olan otelci yok herkes 2022 yılına gemiyi yüzdürmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 414 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.