Saburhane’nin görsel belleği canlandırılacak

Saburhane’nin görsel belleği canlandırılacak
Muğla’nın Menteşe ilçesi Saburhane Mahallesi’nin, mübadele öncesinden bu güne dayanan tarihi, sosyo-kültürel yapısı, anlamı, hafızalarda kalan imgeleri...

Muğla’nın Menteşe ilçesi Saburhane Mahallesi’nin, mübadele öncesinden bu güne dayanan tarihi, sosyo-kültürel yapısı, anlamı, hafızalarda kalan imgeleri ve mekanlarının ortaya çıkarılması amacıyla proje hazırlandı. Projeyle,mübadele öncesi Rum halkının yoğunlukla yaşadığı Saburhane Mahallesi’nin görsel belleği canlandırılacak.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde, mübadele öncesi Rum halkının yoğunlukla yaşadığı Saburhane Mahallesi’nin görsel belleği canlandırılıyor.

Muğla Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği (MUSFOD) ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Kentsel Tasarım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feray Koca’nın ortaklaşa hazırladığı “Saburhane’de Hatırlama Diyaloğu ve Hafıza Mekanları Atölye Serisi” projesi, Avrupa Birliği Sivil Toplum Kuruluşları Akademi işbirliği kapsamında destek almaya hak kazandı.

AB tarafından ayni destek almaya hak kazanan projenin amacı Saburhane Mahallesi’nin, mübadele öncesinden günümüze dayanan tarihini, sosyo-kültürel yapısını, anlamını ve hafızalarda kalan imgelerini, mekanlarını ortaya çıkarmak olduğunu belirten proje ortakları MUSFOD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Günay ve Doç. Dr. Feray Koca, “Mübadele öncesinde kentin eğlence mekanı olarak işlev gören Saburhane Mahallesi, mübadele sonrasında bu özelliğini kaybetmiştir ve kent için anlamı değişmiştir. Projenin amacı, mahallenin mübadele öncesinden günümüze dayanan tarihini, sosyo-kültürel yapısını, anlamını ve hafızalarda kalan imgelerini, mekanlarını ortaya çıkarmaktır. Böylece, yitip giden kültürel mirası, mahallenin dönüşen morfolojik yapısı ve mekanları vasıtasıyla fotoğraf sanatı üzerinden hatırlamak ve halkın kolektif belleğini tekrar işler hale getirmek hedeflenmektedir” dedi.

4 ay boyunca sürecek olan proje kapsamında 4 ayrı atölye düzenleneceğini belirten Doç. Dr. Feray Koca, “Bu atölyelerde mübadele öncesinden günümüze kadar Saburhane Mahallesi’nin geçmişine yönelik kişisel albümlerden fotoğraf paylaşımı yapılacak. Düzenlenen ‘Hatırlama Diyaloğu Atölyesi’ ile de paylaşılan eski fotoğraflar ve görsel materyaller ile birlikte belleklerdeki Saburhane Mahallesi tarihinin yeniden hatırlanması sağlanmış olacak. Projenin sonunda ise eski ve yeni fotoğraflardan oluşan bir sergi hazırlanacak” şeklinde konuştu.

MUSFOD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Günay ise proje hakkında şunları söyledi: “Derneğimiz, Muğla ili ve çevresinde gerçekleşen topluma dokunan her tür sosyal sorumluluk projelerine fotoğraf, sinema sanatı vasıtasıyla destek olmaya çalışmaktadır. Bu projenin sonucunda elimizde Saburhane Mahallesi ve burada yaşayan mübadillere ilişkin önemli bir veri oluşacak. MUSFOD olarak böyle bir projenin ortağı olmaktan ve kent tarihine yapacağımız katkıdan mutluluk duyuyoruz.”

Nisan ayına kadar gönüllü ailelerden fotoğraf toplama çalışmalarına başlanan projede; Saburhane’ye ait eski fotoğraflar üzerinden sohbetlerin yapılacağı ilk Hatırlama Diyaloğu Atölyesi, 4 Nisan Cumartesi Günü saat 14.00’da Apostol Han’da gerçekleştirilecektir.

Bu haber toplam 1552 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.