SAĞLIK MI YOKSA EĞİTİM Mİ?

SAĞLIK MI YOKSA EĞİTİM Mİ?
Cumhurbaşkanımızın, üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi ile yaptığı açıklama öğrenciler de kafa karışıklığına neden oldu.Bilindiği üzere...

Cumhurbaşkanımızın, üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi ile yaptığı açıklama öğrenciler de kafa karışıklığına neden oldu.

Bilindiği üzere 2019-2020 Bahar döneminde virüs nedeniyle ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerin eğitim öğretim yılı online tamamlanmıştı. 2020-2021 Güz dönemi ilköğretim, ortaöğretim ve liseleri 21 Eylül’e kadar online eğitim ile 21 Eylül’den itibaren de 1.sınıf, 8. sınıf ve 12. sınıf öğrencilerinin eğitimi yüz yüze olacak şekilde başlanmıştı.

12 Ekim tarihinde ilkokul 1,2,3 ve 4. Sınıf öğrencileri ile ortaokul 8.sınıf öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen haftalık ders çizelgesinin uygulanmasıyla yüz yüze eğitime başlandı. Üniversite öğrencileri için açıklama da 1 Ekim’den itibaren ya hibrit eğitim sistemi ya da online şeklinde üniversitelerin kararına bırakılmıştı.

Birçok üniversite öğrencilerin ve ailelerin sağlığını düşünerek 2020-2021 eğitim öğretim yılının Bahar dönemini online şeklinde yapmaya karar verir iken, bazı üniversiteler de hibrit eğitim sistemini uygulayarak kararı öğrencilere bırakmıştı.

Cumhurbaşkanımız, yüz yüze eğitim öğretim hakkında “mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretim de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz.” diye açıklama yaptı. Bunun üzerine üniversiteli gençler tekrar düşünceler ile baş başa bırakıldı. Böyle bir cümle üzerine aklıma direk gelen soru ise, “ Bu dönem yüz yüze eğitim olacak mı?” oldu.

Okullarının 1 Ekim’den itibaren izleyeceği yol ile ilgili açıklaması üzerine öğrenciler, aile giderlerini azaltmak amaçlı evlerini boşaltan da oldu, yurt kayıtlarını iptal eden de oldu. Şimdi bunun üzerine üniversiteleri de kademeli olacak şekilde yüz yüze eğitimine geçişi sağlayacağız denildiğinde bu sürenin ne kadar çabuk geleceğini ister istemez merak ediyorum. Buna göre yoğunluk olmadan öğrenciler, okudukları şehirlere giderek ev veya yurt ayarlaması yaparak kendi sağlıklarını güven altına almak isteyeceklerdir.

Merak ettiğim diğer konu ise, bu yüz yüze eğitim bölgesel olarak mı uygulanacak yoksa Türkiye geneli bütün üniversiteler olarak mı uygulanacak?

İki açıdan da düşündüğümde yüz yüze eğitim bu dönem için uygun olmadığı kanaatine varıyorum. Bölgesel olarak yüz yüze eğitim uygulanacak olursa, hangi bölgelerin uygun olduğuna kime veya neye göre karar vereceğiz diye düşünmeden kendimi alamıyorum. Ya da bölgesel olarak da olsa yüz yüze eğitim açıldığında riskli yerlerden gelen öğrenciler bir arada kapalı sınıflarda belli süre bulunarak diğer öğrencilerin sağlıklarını riske atmayacak mı? Her bölgeden insanların hareketlerini arttırarak virüsün yayılma hızını arttırmış olmayacak mıyız?

Yüz yüze eğitimi Türkiye geneli tüm üniversitelere uygulandığını varsaydığımız da ise birçok üniversitelinin aile yanından kalkıp riskli bölgelere gideceksiniz demiş oluyoruz. Böyle bir durumda öğrenciler okullarına giderek hayatlarını riske atmak istemeyeceklerine eminim, bu da demektir ki birçok üniversiteli okullarını bir dönemlik veya senelik dondurmak zorunda kalacak. Bu durumda biz istemeden de olsa öğrencilere sağlıkları ve eğitimleri arasında seçim yaptırıyor olmayacak mıyız?

Peki, bizim buna ne kadar hakkımız var?

Bu haber toplam 1077 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.