SAĞLIKLI ALIŞVERİŞİN PÜF NOKTALARI

SAĞLIKLI ALIŞVERİŞİN PÜF NOKTALARI
Sağlıklı beslenmenin yolu doğru bir alışveriş yapmaktan geçiyor.Evinizde,iş yerinizde vb. sağlıksız besinler bulundurmazsanız beslenmenizi daha kolay...

Sağlıklı beslenmenin yolu doğru bir alışveriş yapmaktan geçiyor.Evinizde,iş yerinizde vb. sağlıksız besinler bulundurmazsanız beslenmenizi daha kolay düzene sokabilirsiniz.Buzdolabınızda,çekmecelerinizde abur cuburlar,fast foodlar varken nefsinizle mücadele etmeniz çok daha zor olacaktır.Doğru bir alışverişin püf noktaları ise:

1.Alışverişe mutlaka tok gidin.Tecrübeyle sabit olmak üzere insan aç olunca normalde pek yemediği yiyecekleri bile almak isteyebiliyor.Aç karnına alışverişe gittiğinizde kendinizi tadını bile bilmediğiniz besinleri sadece  dikkatinizi çektiği,iştahınızı kabarttığı için alışveriş sepetine atarken bulabilirsiniz.

2.Alışverişe gitmeden önce almanız gerekenlerin listesini yapın.Böylece gereksiz yiyecek,içecek almayıp yalnızca almanız gerekenlere odaklanırsınız ve hem daha ekonomik hem de daha sağlıklı bir alışveriş yapabilirsiniz.

3.Paketli besinlerin mutlaka içeriğini dikkatle inceleyin.Sağlıklı gibi görünen besinlerde bile sağlığa zararlı pek çok madde bulunabiliyor.Üzerinde sırf light,diyet vb. yazdığı için içerik kontrolü yapmadan  bu tarz besinleri aldığınızda sağlıklı beslendiğini sansanız da maalesef bir çoğunun içeriği zannedildiği kadar masum değil.Örneğin light besinlerin yağı azaltılmış olsa da içeriğinde fazla miktarda şeker,glikoz şurubu vb. bulunabiliyor.Kalorisi düşük diye satın aldığınız kahvaltılık gevreklerin pek çoğunun içeriğine baktığınızda aslında sağlıklı bir besin tüketmediğinizi görebilirsiniz.Zira her şey kalori değil.Tükettiğimiz besinlerin lif,vitamin  mineral,protein,karbonhidrat,yağ miktarları da en az kalorisi kadar önemli.Her tükettiğimiz besin her zaman sağlıklı olmayabilir,günlük rutininizde abur cubur,hamurişi vb. olmasa da canımız gerçekten istediğinde porsiyon kontrolüne dikkat ederek içeriği tamamen temiz olmasa da istediğimiz besinleri tüketebiliriz.Ama sağlıklı olduğunu zannederek aldığımız besinlerin de reklam kurbanı olmuş,aslında iyi bir içeriğe sahip olmayan besinler olmamasına da önem verelim.

4.Aldığımız besinlerin içeriği kadar son kullanma tarihi de dikkat etmemiz gereken noktalardan.Son kullanma tarihi geçmiş olan besinler bakteri ve küf gelişimine açık hale gelebilir.Besin zehirlenmelerinden korunmak için gıdaların son kullanma tarihi göz ardı edilmemeli.

5.Sebze ve meyveleri pazardan almaya çalışın.Muğla’nın iklimi,topraklarının verimliliği sayesinde pazarda pek çok sebze,meyveye hem taze hem de ucuz olarak ulaşabilirsiniz.Özellikle küçük bir tezgahta kendisi için yetiştirdiği sebze meyvelerin fazlasını pazarda satmaya çalışan üreticilerden alışveriş yaptığınızda hem  ticari kaygılardan uzak yetiştirilmiş sebze,meyveler almış hem de çiftçilerimizi desteklemiş olacaksınız.

Herkese sağlıklı,mutlu,huzurlu bir hafta dilerim…

Bu haber toplam 545 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.