Hasan Telli

Hasan Telli

Salih Adası’nda Kim Zengin Olacak?

Salih Adası’nda Kim Zengin Olacak?

Muğla ve Özellikle Bodrum Yarımadası Öneri Doğal Sit Alanları Planlaması, Garibanın kendine Ev yapması değil, Muğla'nın Sahibi Olduğunu düşünenlerin Milyarlar elde etmek için yaptığı Doğal yaşam alanlarına suikast ve Katliam Projesi gibi duruyor. Öneri Doğal Sit Alanları bodrum yarım adası çalışmasını inceleme fırsatı buldum. Gerçi Bodrum’da bununla ilgili bir toplantı yapılmış ancak bu toplantıya davet edilmemiştik. Şimdi neden davet edilmediğimizi daha iyi anlıyorum. Araştıran sorgulayan gazeteciler yerine eline verileni aynen yazan emir eri gazeteciler davet edilmiş.

***

Öneri Doğal Sit Alanı haritasına bakınca gözlerime inanamadım o kadar çok sit olması gereken yer imara açılıyor ki yeni rantlar peşinde koşanları görmemek için kör olmak lazım. Birde özel olarak araştırmaların yapılması ve korunması gereken bir yer için ise kerhen sit kararı alınmış. Neresi mi? Belki de bodrum’un en güzel adası Salih Adası için.

***

Ada idari olarak Muğla ilinin Bodrum ilçesi ile Milas İlçesine bağlıdır. Muğla-Bodrum karayolu üzerindeki Güvercinlik koyu karşısında bulunur. Adanın doğusundaki tepeler çam ormanı, etekler ise zeytinlikler kaplıdır. kültür balıkçığı için ideal bir habitattır. Ancak turizmciler bu adanın turizme açılmasını istemektedir. kültür balıkçılığının yarattığı istihdam ve yüksek gelir; turizmin yarattığı çevre kirliliği ise bir ikilem oluşturmaktadır.

***

Bu adanın endemik dokusuna bakıldığında dünya üzerinde sadece üç yerde yetişen papaver argeome bitkisi dikkat çekiyor. Başka bir yerde suni olarak yetiştirilmesi mümkün olmayan bu çiçek Hindistan’ın bir bölgesi, Bodrum’da Salih adası ve Aspata yetişiyor. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Osmanlı engereği yada Latince ismi ile Vipera xanthina yada Otoman Vipera bu adada yaşamaktadır.  Adanın tarihi Helenistlik döneme kadar uzanmaktadır. Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 2. Turgut Reis ve Türk Denizcilik Tarihi uluslararası Sempozyumunda çıkan sonuç bildirgesinde “Muğla ili, Bodrum ilçesi idari sınırları içerisinde yer alan Salih Adası (Karyanda Antik Kenti ?) liman yapıları oluşturmaktadır. Söz konusu adanın kıyı hattında, ada limanı ile ilişkili birçok yapı kalıntısı tespit edilmiştir. Bu yapı kalıntılarının Helenistik ve Geç Antik Çağ’a ait olduğu görülmektedir.”deniyor. Ancak BODRUM BELEDİYESİ STRATEJİK PLAN’lamasında ( 2015-2019) Güvercinlik karşısındaki Salih Adası üzerinde Karyanda kentine ait olduğu ileri sürülen kalıntılardan söz ediliyor. Yeni Karyanda’nın ise bugünkü Gölköy’de olduğu iddia ediliyor. Ama her iki yerleşimi de kanıtlayacak kalıntıları görebilmek mümkün değil.

***

İki yıl ara ile birbirinden farklı iki sonuca ulaşmış olunmansın sebebini ben anlayamadım. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “MUĞLA İLİ MİLAS-BODRUM İLÇELERİ KIYI ŞERİDİ DAHİLİNDE AKDENİZ FOKU (Monachus monachus) TÜR KORUMA EYLEM PLANI”nda Salih adasının farklı bir önemi daha ortaya çıkıyor. Güvercinlik Körfezi Salih Adası Güney Koyları İkiz adalara bakan bölgeleri Akdeniz Foku (Monachus monachus)’nun üreme ve yuvalama bölgeleridir. Bu alan hassas ve öncelikli alanlardandır. Salih Adası’nın tamamı 2. Derece Doğal Sit Alanı olarak statülendirilmiş ve bu alan Akdeniz Foku için çok önemli bir alandır. Bu yüzden alanının Akdeniz Foku’nu korumak için statüsünün daha korumalı bir hal alacak şekilde çalışmaların yapılması gerekmektedir.

***

Gözümün önüne öneri sit alan projesi geliyor ve o adanın tüm bu özellikleri bir kenara bırakılarak üzerinde yükselen beton yığınları o beton yığınlarının altında kalan tarihi değerleriniz geliyor buna sessiz kalanları düşünüyor ve en azından biz söylemeliyiz demekten kendimi alamıyorum.

Bu yazı toplam 3178 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR