Sanayiden Türkiye Şampiyonluğu’na

Sanayiden Türkiye Şampiyonluğu’na
Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Küçük Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Kuşar Oto Elektrik, Muğla halkına oto elektrik alanında hizmet veriyor. Baba...

Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Küçük Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Kuşar Oto Elektrik, Muğla halkına oto elektrik alanında hizmet veriyor. Baba mesleğini devam ettiren Mehmet Kuşar (30) aynı zamanda atıcılık dalında Türkiye Şampiyonu olduğunu ifade ederek, “Yeter ki insan bir şeyi yapmak istesin, başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Liseden sonra açık üniversiteden lisansımı tamamladım. Baba mesleğini devam ettiriyorken de profesyonel olarak atıcılık yapıyorum” diye konuştu.

Neval Çolak

Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Küçük Sanayi Sitesi’nde oto elektrik sektöründe hizmet veren Kuşar Oto Elektrik işyerini babasıyla yürüten Mehmet Kuşar (30), aynı zamanda atıcılık branşında Türkiye Şampiyonu oldu.

Çıraklığını babasının yanında yaptığını söyleyen Mehmet Kuşar, aynı zamanda atıcılık branşında Türkiye Şampiyonu olduğunu belirtti.

İlkokul birinci sınıftan itibaren oto elektrik sektörünün içerisinde olduğunu ifade eden Mehmet Kuşar (30), baba mesleğini devam ettirdiğini kaydetti. Kuşar, “Lise bittikten sonra kendimi buraya verdim. Babamın mesleğini devam ettirdim. Çünkü yetişen çırak yok. Meslekte yetişen eleman olmadığı için meslek ölecek. Bu yüzden de babamdan da devir almak istedim.

Babasının, sanayinin en eski oto elektrikçisi olduğunu ifade eden Mehmet Kuşar, “Babam Osman Kuşar, 1970 yılından bu yana bu iş ile uğraşıyor. 1989 yılından beri de kendi dükkanımız var. Muğla’nın en eski elektrikçisi vardı rahmetli Zeki usta hepimiz ondan öğrendik bu işi. Benim de yanımda çalışanlar oluyor ama gelenler hep yazlık çırak. Şimdiki gençleri sanayiye sokmak, alıştırmak, heveslendirmek çok zor. İleri de işi bilen insan kalmadığı için sektörler yavaş yavaş fabrikasyona dönecek” diye konuştu.

“TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDUM”

Mesleğinin yanı sıra 8 yıldır profesyonel atıcılık yaptığını söyleyen Mehmet Kuşar, 2016 yılında aralarında dünya ve Türkiye şampiyonlarının da bulunduğu atıcılık yarışmasında Türkiye Şampiyonu olduğunu dile getirdi.

“Yeter ki insan bir şeyi yapmak istesin, başaramayacağı hiçbir şey yoktur” diyen Kuşar, “Atıcılığa eniştem sayesinde başladım. Eski atıcılardan Clem amca vardı, İtalyan. Kendisi eski milli atıcılarından. Poligonda atışlarımın iyi olduğunu ve yeteneğimin olduğunu söyledi. Hatta ilk yarışmaya o götürdü beni. Geçler kategorisinde 2011 yılında Türkiye 5’incisi oldum. Daha sonra büyükler kategorisinde yarıştım. 2016 yılında katıldığım yarışmada Dünya şampiyonları ve Türkiye şampiyonlarıyla yarıştım ve Türkiye şampiyonu oldum. Sekiz senedir profesyonel olarak, atıcılık yapıyorum. Çalışırken açıktan lisansımı da tamamladım. Hem atıcılıkla uğraşıyorum hem de sanayide elektrikçilik yapıyorum” dedi.

Pandemi sürecini de değerlendiren Mehmet Kuşar, “Pandemi süreci biraz durgun geçti. Normalde biz ne çalışırsak, onu kazanıyoruz. Hemen hemen 2 ay yattık. Normalleşme süreci ile birlikte toparladık ama piyasa kötü durumda. Ekonomi kötü olunca ister istemez bizlere de yansıyor. Pandemiden önceki malzeme fiyatına baktığımızda fiyatlar yüzde 10-15 arttı. Akülerde ve parçalarda yüzde 10 daha artış gelecek. Türki’de araba parçası üretilmiyor. Üretilmediği için de ithal geliyor. Pandemiden dolayı da mal kısıtlaması yapıldı” diye konuştu.

“10 SENE SONRA NE USTA NE DE ÇIRAK KALMAYACAK “

Çalışmadan, emek harcanmadan para kazanılamayacağının altını çizen Mehmet Kuşar, 10 sene sonra oto elektrik alanında usta ve çırak kalmayacağını belirtti.

Kuşar, “Kalifiyeli bir eleman olmak ve geleceklerini düşünüyorlarsa el emeği, sanat üzerine kendi yeteneklerinin farkına varsınlar. Üniversite okumak için, lise okumak için okumasınlar. Sonrası bilindiği gibi, işsizlik. Bizim işleri yapacak adam aranırken iş yok deniliyor. Herkesin elinde telefon attıkları adımları çekip, paylaşmaktan başka bir şey bilmiyorlar. Dediğim gibi liseden sonra açık üniversiteden lisansımı tamamladım daha sonra profesyonel atıcılık yapıyorum. Bir yandan da baba mesleğini devam ettiriyorum. Başta babam olmak üzere, aileme destekleri için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1413 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.