Sandras’ı Koruma Platformu: “Bu dağlar maden şirketlerinin mi, tüm canlıların mı”

Sandras’ı Koruma Platformu:  “Bu dağlar maden şirketlerinin mi, tüm canlıların mı”
***Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Sandras Dağı’na verilen maden ruhsatları nedeniyle tehlike altında olduğunu ifade eden Sandras’ı Koruma Platformu, duruma tepki göstererek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda...

***Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Sandras Dağı’na verilen maden ruhsatları nedeniyle tehlike altında olduğunu ifade eden Sandras’ı Koruma Platformu, duruma tepki göstererek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

***Sandras’ı Koruma Platformu tarafından yayımlanan bildirgede, “Bu dağlar kimin, maden şirketlerinin mi, tüm canlıların mı?  Ve utanmayacağınız bir cevap verin. Vakit şimdi suyundan, havasından, ağacından, karından, seyrinden, gölgesinden faydalandığımız Sandras Dağı'na vefa vakti” ifadeleri kullanıldı.

Sandras’ı Koruma Platformu yayımladığı bildirgede, Sandras’a verilen maden ruhsatlarının ÇED raporlarını yazdırtan maden şirketleri lehine, projelerin önünün açılması için alındığını dile getirdi.

Sandras Dağı’nın birçok canlıya yaşam kaynağı olduğunu ifade eden Sandras’ı Koruma Platformu, “Sandras Dağı, Muğla’da; bir o kadar da Denizli’de. Havası, suyu, toprağı tüm canlılar için yaşam kaynağı. Vadilerinde, akan derelerinde, Kartal Gölü’nde, Kara Göl’de, Gökçeova Gölü’nde yaşayanlar için yaşam kaynağı. Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Beyağaç ilçeleri ve köylerinde yaşayanlar için de yaşam kaynağı. Erenlerin, Çiçekbaba’nın, inananların da yaşam kaynağı. Burası Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, uluslararası ölçekte kabul görmüş Önemli Doğa Alanı, içinde asırlık karaçam ormanları var, bazıları 1200 yıldır burada. Endemik türler de var, 1 tane değil, 63 tane. Şurası da maden ocağı. Maden ocağı, Sandras Dağı eteklerinde. Üç beş on kişi için para kaynağı; o kadar. Devlet kurumları ruhsatları vermiş 1 tane de değil, 19 tane. Türkiye'nin en yaşlı karaçam ormanı (250-700 yaş) ve eşsiz yaban hayatı ile mutlak koruma statüsüne sahip Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı’nın tamamı madenler için ruhsatlandırılmış durumda. Devletin bir kurumu bilimsel araştırmalar sonucu korunması gereken alanları belirleyip koruma statüsü veriyor, diğeri bunu dikkate almadan aynı yere maden ruhsatı veriyor” dedi.

Sandras’ı Koruma Platformu tarafından yayımlanan bildirgede şu ifadelere yer verildi:

“Her fırsatta ve ÇED raporunda kopyala yapıştır önümüze konan ‘maden projelerinin bölgemize getireceği kamu yararı…’ tamamen dayanaksızdır, gerçekçi değildir, aldatmacadır. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, sözkonusu ‘yarar’ sadece belirli bir çevreye yarar. Asıl kamu yararı, sosyo-kültürel yapının, toplumsal huzurun, halk sağlığının bozulmamasıdır. Asıl kamu yararı, bölge doğasının ve su kaynaklarının korunarak gelecek nesillere aktarılmasıdır, hem de en üstün kamu yararıdır”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sesleniyoruz:

Sandras Dağı’nda maden dahil telafisi mümkün olmayacak doğa tahribatına sebebiyet veren tüm faaliyetleri durdurun ve izinlerini iptal edin;  Tampon bölge işlevi görecek Nitelikli Koruma Alanı belirlenmeden genişletilen ‘Kartal Gölü Doğal Sit Alanı, Kesin Korunacak Hassas Alan’ı, Gökçeova Gölü de dahil olacak şekilde Önemli Doğa Alanı çerçevesinde yeniden belirleyin ve böylece Sandras Dağı ve çevresinin tamamını koruma altına alın; Kendinize sorun: Bu dağlar kimin, maden şirketlerinin mi, tüm canlıların mı?  Ve utanmayacağınız bir cevap verin. Vakit şimdi suyundan, havasından, ağacından, karından, seyrinden, gölgesinden faydalandığımız Sandras Dağı'na vefa vakti. Vakit, Sandras’ı koruma vakti.”

Bu haber toplam 498 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.